hirdetés

Csak néhány évig bírják a magyar cégek

Magyarországon a vállalkozások ötven százaléka cserélődik le öt éven belül, így a magyar cégek születéskori várható élettartama alig néhány év. Az okok között a kiszámíthatatlan gazdasági, politikai és jogi környezet áll az élen. Az elmúlt két évben minden szektorban csökkent a fluktuáció, de továbbra is vezet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az építőipar.
hirdetés

Az országos trendek alapján a 2010–11-es erős fluktuáció csillapulni látszik: 2012-re a korábbi értékekhez képest átlagosan 2 százalékponttal csökkent, 2013-ban pedig a rendelkezésre álló adatok alapján még ugyanennyit fog visszaesni. Ezzel szemben a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat, és ez az Opten Kft. előrejelzései szerint idén is folytatódni fog. (Nem is csoda, hiszen valóságos jogszabály-tengerrel áraszt el minket a kormány.)

„Az építőipar továbbra is igencsak instabil, a várakozásokkal ellentétben azonban mégsem ez a leggyorsabban változó ágazat, hanem a vendéglátás, amely 2012-ben 17,77 százalékos CFI-értéket mutatott, 2013-ban pedig az előrejelzések szerint körülbelül 15 százalékos CFI-értéket fog elérni, bár ezt főként a cégalapítás hajtotta fluktuáció okozza” – mondja Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a két ágazat mondható a legveszélyesebbnek a végrehajtások arányát megfigyelve is, különös tekintettel a vendéglátásra, ahol a végrehajtások aránya az elmúlt négy évben folyamatosan mintegy 7 százalékkal haladta meg az országos átlagot, magasan, 4-5 százalékkal megelőzve a második helyezett építőipart is. Az ágazat már évek óta komoly problémákkal küzd, hiszen 2010 óta a három legveszteségesebb szektor közé tartozik. A harmadik helyre a CFI alapján az adminisztrációs szektor, míg a végrehajtások aránya szerint a fuvarozás került; utóbbi a veszteségesség szempontjából is a kétes értékű „bronzérmet” szerezte meg a legfrissebb beszámolók szerint.

 

Forrás: www.opten.hu

Az „Opten - CFI” alapján egy szembetűnő érdekességet is felfedezhetünk: a pénzügyi szektor – a bankok nélkül tekintve – kilábalni látszik az évek óta tartó mély válságból. 2011-ig még a második leghektikusabb ágazatnak számított, ám a tavalyi és idei év adatai alapján már a negyedik legstabilabb helyet foglalja el. Az ágazati letisztulás és a javuló tendencia a szektor nyereségességén is látszik, a bankok nélkül vett pénzügyi szektor ugyanis a 2010-es második legveszteségesebb pozícióból a legutóbbi adatok szerint a legnyereségesebb helyre ugrott előre.

A legbiztonságosabb és legstabilabb ágazatoknak a tanácsadói és az infokommunikációs szektor bizonyult mind az Opten Cégfluktuációs Indexe, mind a végrehajtások alacsony aránya alapján. A nyereségességet vizsgálva a tanácsadás a legfrissebb beszámolók alapján a második helyen végzett. Érdekes viszont, hogy stabilitása ellenére az infokommunikációs szektor 2010-es legnyereségesebb pozíciójából nagyot zuhant, és azóta – valószínűleg a különadóknak is betudhatóan – veszteséges.

Forrás: www.opten.hu

Az ingatlanszektorban a válság hatására bekövetkező megszűnések aránya végre elkezdett csökkenni, emiatt az ágazat az utóbbi években a CFI szerint csaknem olyan stabilnak látszik, mint az infokommunikáció, miközben továbbra is messze a legveszteségesebb szektor. A végrehajtások aránya szerint harmadik legbiztonságosabb mezőgazdaság az utóbbi évek második legnyereségesebb szektora volt Magyarországon – igaz, e területen igen komoly különbségek vannak az egyes ágazati tevékenységek között.

Kitartanak a magyar vállalkozók
Habár komoly kihívásokkal kell szembenézniük, a magyar mikro- és kisvállalkozások vezetőinek lelkesedése töretlen – állítja a Regus, a rugalmas munkahelyi megoldások vezető szolgáltatója. Közülük sokan a korábbi munkahelyük elvesztése miatt kezdtek önálló vállalkozásba, mégis 88 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem bánta meg a döntését. Ez az arány még a 85 százalékos globális átlagot is meghaladja.
hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo