Csak egy biztos: a bizonytalanság

Komoly gond van a magyar cégvilágban, hiszen sok vállalkozó fő profiljává már a bedőlés-újrakezdés vált és ezen a helyzeten csak rontanak az elhibázott állami támogatások. A legfontosabb teendő a kiszámítható, stabil környezet kialakítása lenne.

Kép: Pixabay

A magyar társadalmi és gazdasági rendszer számos strukturális problémája közül az egyik legfontosabb a nyugati társadalmak hagyományos építőkövét jelentő, többgenerációs vállalkozócsaládok hiánya. A rendszerváltás utáni vadkapitalizmus képtelen megfelelő mértékben kitermelni azokat a környezetükről felelősséggel gondolkodó többgenerációs vállalkozásokat, amelyek méretüktől függően több-kevesebb embernek munkát adva, megélhetést tudnak biztosítani családoknak. Eközben az elmúlt években kis- és középvállalkozók tömegei mentek tönkre, majd cégromokat hátrahagyva valamilyen formában újrakezdték vállalkozói létüket. Hibázhatunk mindannyian, de az már komoly gond, ha a bedőlés és újrakezdés válik egy vállalkozó fő profiljává – figyelmeztet a Reconcept blog legfrissebb bejegyzése.

A magyar kkv-szektor folytonos válságának akkor lesz vége, amikor tömegesen jelennek meg azok a vállalkozók, akik hosszú távon életképes, éppen ezért mindig megújuló üzleti modell mentén képesek működni. Ez a folyamat gyorsítható ugyan, de nem mindegy, hogyan. A segítség, a támogatás ellentétes a vállalkozói szemlélettel. Ami mikroszinten olcsó vagy ingyenes forrásnak tűnik, az rendszerszinten nagyon költséges is lehet. Pénzügyi támogatás helyett hosszú távon eredményesebb a vállalkozási körülmények és a tágan értelmezett infrastruktúra átalakítására allokálni a forrásokat. Ez lényegesen kisebb költséggel járna annál, amennyit a közvetlen állami és az EU-szintű támogatások folyósítását és a teljesítések ellenőrzését végző bürokrácia működtetése igényel, és akkor még a támogatás összegét és az „ingyenpénz” társadalmi káros hatásait nem is vizsgáltuk.

A vállalkozási keretek megfelelő és stabil kialakításával lehetséges olyan tartós változásokat előidézni, amelyek egy bizonyos kritikus szint felett már pozitív eredményeket hoznak társadalmi szinten is. Csak egy ilyen stabil keretrendszerben lehet reális cél családok sokasága számára, hogy generációkon átívelő vállalkozásokat hozzanak létre.

Már csak legyintenek a cégek a szabályozásokra
Sok cégvezető már csak legyint és inkább a homokba dugja a fejét, ha az egyre újabb és újabb adminisztrációs kötelezettségekről hall. A lapunknak nyilatkozó könyvelő szerint még az sem tud minden előírásnak tökéletesen megfelelni, aki akarna.
A kkv-szektor egészséges működéséhez szükséges alapfeltételek kialakítása az állam feladata.

1)      Bürokrácia lebontása: Minden kormány harcot indít a felesleges bürokrácia ellen, sajnos a kézzel fogható eredmény még várat magára. Óriási költséget jelent a hivatalok fenntartása, az adminisztráció, és a hétköznapokban bizony sokszor úgy tűnik, mindez értelmetlen. Nyilván van egy szint, ameddig igenis szükség van a jó értelemben vett bürokráciára, ellenőrzésre és támogatásra, de ezt a mértéket itthon mi már jelentősen meghaladtuk.

2)      Stabil jogszabályi környezet kialakítása: A generációkon átívelő vállalkozásokat csak akkor lehet építeni, ha megvannak hozzá a stabil törvényi-jogszabályi háttér.

3)      Tisztességes verseny előnyben részesítése: A társadalom számára az a hasznos, ha a piacok minden szegmensében érvényesül a verseny, sok a piaci szereplő, akiknek az állam, a vevők és a tőkepiacok felé párhuzamos a pozíciója. Ez az a modell, amelyben hosszú távon a jobb teljesítményt nyújtó vállalkozás lesz az eredményesebb, azaz a jó tényleg „elnyeri méltó jutalmát”.

4)      Adózási környezet egyszerűsítése és stabilitása: A bürokrácia leépítéshez hasonlóan az egyszerű és stabil adórendszert is sokan megígérték már, ám eddig mégsem történt érdemi változás. Ugyan időről időre történnek előrelépések, de a gombamód szaporodó új adófajták – amelyek néha évközben is változnak –, valamint az adóhatósági eljárások beláthatatlansága és rugalmatlansága a kedvező hatásokat elemészti.

5)      Befektetés a humántőkébe és a képzésbe: A modern vállalkozási, adózási, jogi és pénzügyi ismeretek nélkül a legjobb termékötlet is elbukik. A fejlődéshez elengedhetetlen a társadalomtudományi és közgazdasági oktatás magasabb szintre pozícionálása.

A megfelelő keretrendszer kialakulása segítene a társadalmi szemlélet megváltozásában is: a köztudatban új kép alakulna ki, amelyben a vállalkozó nem kopasz, nem luxusterepjáróval jár, ugyanúgy dolgozik, mint egy alkalmazott, munkás vagy vezető, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ő még kockázatot is vállal. A jó hír az, hogy már egészen kis változásokkal is nagyon sokat el lehetne érni, csak nem szabad rövid távú politikai érdekek és fiskális szempontok miatt visszafordulni az úton.

FULLADOZNAK AZ ADMINISZTRÁCIÓS TERHEKTŐL A CÉGEK
Az elmúlt években intézkedés történt a vállalkozók adminisztrációs terhelésének csökkentésére, s ezek kormányzati források szerint 500 milliárd forinttal csökkentették a cégek kiadásait. A legtöbb vállalkozás azonban mégis az adminisztrációs terhek növekedésére panaszkodik.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo