Adóváltozások cikkek


Ezek lesznek a jövő év legfontosabb adóváltozásai

Ezek lesznek a jövő év legfontosabb adóváltozásai 

A kormány benyújtotta az Országgyűlés elé a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatát, amelyben 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos hiánycél, a jövő év végéig 73,8 százalékig csökkenő államadóssági ráta és 5,2 százalékos infláció szerepel. Természetesen a javaslat az elfogadásig még több ponton is módosulhat, ám az irányvonalakkal már most érdemes mindenkinek tisztában lenni, hogy a felkészülést időben el lehessen kezdeni.
Adóváltozások 2022-ben: ezért éri meg beruházni a cégeknek

Adóváltozások 2022-ben: ezért éri meg beruházni a cégeknek 

Több olyan változás is történt, ami pozitívan érint 2022-től azokat a cégeket, amelyek beruházni készülnek.
Ezek lesznek a legfontosabb adóváltozások 2022-ben

Ezek lesznek a legfontosabb adóváltozások 2022-ben 

Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege. Többek között szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, adóvisszatérítést a családok, valamint csökken a szocho, az ekho és a kiva is. Számos, adózással kapcsolatos jogszabály változik 2022. január 1-jétől, ezeket gyűjtötte össze elemzésében Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász.
Milyen adóváltozások lesznek még idén és jövőre?

Milyen adóváltozások lesznek még idén és jövőre? 

Meghosszabbított hitelmoratórium, adóvisszatérítés a családosok számára, személyi jövedelemadó mentesség a 25 éven alattiak számára, újabb nyugdíjprémium – ezek a legfontosabb, a központi költségvetést és azon belül különösen az adózást érintő változások, amellyel kalkulálhatunk év végétől. A BDO Magyarország szakértője összefoglalta, hogyan érvényesülnek az új adózási feltételek a gyakorlatban. 
Adócsökkentések és egyszerűsítések – mi érinti a vállalkozásokat?

Adócsökkentések és egyszerűsítések – mi érinti a vállalkozásokat? 

A 2022-es központi költségvetéssel összhangban nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter, amely többek között a személyi jövedelemadóval, az átalányadózással, a társasági adóval, az áfával kapcsolatos új szabályozásokat foglalja magába. Az adócsökkentések és az egyes adónemek egyszerűsítései a miniszter elmondása alapján a gazdaság újraindítását segítik elő, és szerepel köztük a pénzügyi világ slágertémájára, a kriptodevizákra vonatkozó szabályzás is. Fontos újítás az is, hogy az adóhatóság jövőre már a külföldi vagyontárgyak terhére is aktívan megkísérli majd az adótartozások behajtását.
Mi változott a cégek életében januártól?

Mi változott a cégek életében januártól? 

Több könnyítés is életbe lépett január elsején. Az újonnan hatályba lépő jogszabályok nemcsak a vállalkozók és az állampolgárok terheinek csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem a szankciótörvény életbe lépésével a közigazgatás a bírságolás helyett elsősorban az állampolgárok és vállalkozások önkéntes jogkövető magatartását ösztönzi.
Adóügyi változtatások: ezek érintik a cégeket

Adóügyi változtatások: ezek érintik a cégeket 

Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a vállalkozások és a magánszemélyek meglehetősen nagy csoportját érintik, és egyszerre szolgálják a versenyképességet, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását.
Milyen adóváltozásokat hozott 2020?

Milyen adóváltozásokat hozott 2020? 

A kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa pedig 18-ról 5 százalékra csökkent január elsejétől, miközben a négy- vagy többgyermekes anyák az év elejétől szerzett kereső jövedelmük után SZJA-mentességet kapnak. Emellett az év elejétől az adóhivatal újabb adminisztrációcsökkentő és tájékoztatási szolgáltatásokat is bevezetett.
Mi van az adócsomagban? Ez várható 2020-tól

Mi van az adócsomagban? Ez várható 2020-tól 

November 12-én benyújtották a Parlamentnek a jövő évi tervezett adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslatot. A Mazars összefoglalta a legfontosabb változásokat.
Többen spórolhatnak legálisan adót jövőre

Többen spórolhatnak legálisan adót jövőre 

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kiva-kalkulátor mellett elérhető egy összefoglaló a változásokról, amelyet minden cégnek érdemes áttanulmányozni, hiszen a kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban jár.

Lehet egy számjegyű szja, de akkor nem lesz más 

Akár 2018-ra lehetségesnek látja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az szja egy számjegyűvé tételét, de akkor más területen - ideértve a béreket, a beruházásokat és az adósságcsökkentést is - nem lesz változás, ezt azonban 2017 tavaszán kell eldönteni.

Elvette a cégek kedvét a cafeteriától a kormány 

Az adótörvény változások ismeretében a hazai kkv-k mindössze 42 százaléka tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak idén. Ezzel a korábbi javuló trend után rég nem látott mélységbe zuhant a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya. A középvállalkozásokra azonban egyelőre kevésbé hatnak az adószabály változások, náluk immár fél éve növekszik a béren kívüli juttatással kalkulálók aránya.

Adóváltozások: ideje feltűrni az ingujjat 

Fel kell gyűrniük az ingujjat a cégvezetőknek és a könyvelőknek, hogy követni tudják az idei évtől érvényes adóváltozásokat. Bár drasztikus módosítás nincs, a sok apró változás bőven elég munkát ad majd. Lássunk néhány, mindenkit érintő változást!

Zsúfolt december vár még a vállalkozásokra 

Több jelentős, a vállalkozások adózási kötelezettségeit érintő törvényi változás lép életbe 2015. január 1-jén. Az aktuális adóév végéhez közeledve a cégeknek ezért is érdemes átgondolniuk a legfontosabb adózási teendőket, illetve feltérképezniük és végrehajtaniuk a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítési lépéseket.

Csak egy biztos: a bizonytalanság 

Komoly gond van a magyar cégvilágban, hiszen sok vállalkozó fő profiljává már a bedőlés-újrakezdés vált és ezen a helyzeten csak rontanak az elhibázott állami támogatások. A legfontosabb teendő a kiszámítható, stabil környezet kialakítása lenne.

Drágulhat az élelmiszer az új szabályok miatt 

Élelmiszer dráguláshoz vezethet, hogy a kormány a jövő évtől jelentősen meg kívánja emelni a kereskedők úgynevezett élelmiszerlánc-felügyeleti díját – állítja a SPAR Magyarország Kft.

Varga Mihály: jövőre nem lesz adóemelés 

Az első olyan év 2014, amikor nincs adóemelés, új adót sem vezetnek be, csakis kedvezően változnak az adótörvények - jelentette ki Varga Mihály kedden a parlamentben, a kiskeresetűek adójának csökkentését nevezve a kormány fő céljának.

Apró változások az áfa körül - érdemes figyelni a részletekre! 

Sok minden változik majd jövőre az adózásban a Parlamentnek benyújtott adótörvények szerint. Az átalakulások az áfával kapcsolatos nem épp egyszerű szabályozást is érintik.

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba 

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba augusztus 1-től. Emelkedik a tranzakciós illeték, így többet kell fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a fizetési, átutalási műveleteknél, illetve komolyan emelkedik a telefonadó is.

Jön az ötkulcsos eho? 

Amennyiben az országgyűlés elfogadja az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, hétköznapi nevén a második Varga-csomagot, az Egészségügyi hozzájárulás (eho) alapot képező jövedelmek, illetve az eho kulcsok köre tovább bővül.

Minden adott a sikerhez Magyarországon 

A szolgáltató központoknak leginkább a támogatási rendszer, az adózási környezet és a képzett magyar erőforrások miatt érdemes megjelenniük, illetve bővíteni tevékenységüket Magyarországon. Emellett hazánkban a közép-európai és nyugati nyelveket beszélők elérhetősége és a meglévő szaktudás - a lassan csökkenő költségelőny mellett is - hosszú távú előnyt biztosít a vállalatoknak.

Itt a legújabb megszorító csomag!  

Újabb 90 milliárdos megszorító csomagot hirdetett ki a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken este. A csendben kiadott közleményben olyan „apróságok” szerepelnek, mint a bankadó véglegesítése vagy a társasági adó háromkulcsossá alakítása.

Romlik a kereskedők és a beszállítók helyzete jövőre 

Szigorodik jövőre az iparűzési adó. Az új jogszabály rosszul érinti a kereskedő cégeket, különösen azokat, amelyek alacsony árréssel dolgoznak. Félő, hogy egyes nagykereskedelmi láncok kiviszik a határon túlra tevékenységüket, mások árat emelnek.

A vállalkozásokat érintő 2013-as adóváltozások 

Változnak a cafetéria szabályok, jön a KIVA és a KATA, egyelőre nem tudni, hogy megy vagy marad az EVA. Változnak az iparűzési adó és áfa fizetés szabályai is, több más mellett. Egyelőre nagy a bizonytalanság, minden esetre összeszedtük, jelen pillanatban hogy látszik, hogy adóznak majd a cégek 2013-ban.

Cafeteria: Lehet, hogy elgondolkodott a kormány? 

Még semmi se biztos, de lehet, hogy mégsem kell temetnünk a cafeteriát jövőre - véli Király Ágnes Piac&Profit szakértője, arra reagálva, hogy a sajtóban megjelent találgatások szerint visszahátrál a kormány a cafetariára bejelentett brutális adóemeléstől.

Hogyan adózunk jövőre? 

Magánszemélyek adózása terén fontos változások lépnek életbe 2013. január elsejével. Habár a pontos adózási szabályozás még késik, már több kulcseleme ismert a jövő évi adózási rendnek. Számos változás várható jövő januártól a magánszemélyek adózásával kapcsolatban. A személyi jövedelemadótól az öröklésen át a járulékplafonig Radnai Károly adószakértő összefoglalja, mivel kell szembenéznünk.

Behúzza a vészféket a magyar gazdaság 

A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Indexe (GFI) 2012. III. negyedévében 0,89. Az előző negyedévhez (1,07) viszonyítva érezhető a negatív folyamatok erősödése (-0,17). A következő féléves időszakra a folyamatok összességét tekintve már nem csupán stagnálást, hanem inkább lassú romlást jelez az index. A vállalati gazdálkodás mutatói esetében különösen egyértelmű a visszaesés.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo