Romlik a kereskedők és a beszállítók helyzete jövőre

Szigorodik jövőre az iparűzési adó. Az új jogszabály rosszul érinti a kereskedő cégeket, különösen azokat, amelyek alacsony árréssel dolgoznak. Félő, hogy egyes nagykereskedelmi láncok kiviszik a határon túlra tevékenységüket, mások árat emelnek.

A kormánypárti képviselők hétfőn a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatba emelték Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben bejelentett két (az első 397, a második 367 milliárd forint értékű) kiigazító programját. (Erről bővebben korábbi összefoglalónkból tájékozódhat.) A jövő évi adótörvényekről szóló javaslatba a költségvetési és számviteli bizottság iparűzési adóra vonatkozó módosító indítványa is bekerült. A kisebb adózók elvileg fellélegezhetnek: a levonhatóság korlátozása sávosan történik majd, így 500 millió forint nettó árbevételig az eladott áruk beszerzési értékét és a közvetített szolgáltatások együttes értékét 100 százalékban le lehet vonni.

Iparűzési adó 2013
Levonható az iparűzési adó alapjából az árbevétel „500 millió forintot meg nem haladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevétel csökkentő összeg egésze, 500 millió forintot meghaladó, de 20 milliárd forintot meg nem haladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevétel csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 85 százaléka, 20 milliárd forintot meghaladó, de 80 milliárd forintot meg nem haladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevétel csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 75 százaléka, 80 milliárd forintot meghaladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevétel csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 70 százaléka vonható le.”, olvasható a költségvetési és számviteli bizottság módosító indítványában. Vagyis az eredeti tervekkel szemben a módosítás nem érinti az 500 millió forint alatti árbevételű cégeket, továbbá magasabb (85 százalék) a megtűrt mérték 500 millió és 20 milliárd forint között.
A szigorítás azonban még ebben az "enyhébb" változatban is fokozottan érinti a kereskedelmi vállalkozásokat, amelyek esetében jellemzően magas az adóalapból levonható összeg, írja az ado.hu cikkében, mivel magas az eladott áruk beszerzési értéke a teljes költségben. A szakportál szerint a kereskedők mellett a kiterjedt alvállalkozói körrel rendelkező vállalatokat is keményen érinti a változás.

Az RSM DTM szakértője szerint főleg a nagykereskedelmi vállalkozásokat fogják érinteni az új szabályok, szemben a korábbi kiskereskedelmet sújtó ágazati különadóval. Persze aggódhattak azok a kiskereskedők is, akik eredményüket módszeresen nulla közelire hozták ki, mivel náluk a költségek között az eladott áruk beszerzési értéke messze felülreprezentált volt, írja Hegedüs Sándor az RSM DTM adópartnere. Többek szerint az új szabályok hatálya alá kerülő nagykereskedelmi vállalatok közül többeknek lehetőségük lesz arra, hogy tevékenységüket a határon túlról szervezzék meg, ami viszont nemcsak az iparűzési adó, de több más adóbevétel csökkenését is eredményezheti összességében.

Fotó: PP/Fényes Gábor

Hegedüs Sándos megállapítja: „az ágazati különadóhoz hasonlóan a jogalkotó nem preferálja a nagyvállalkozásokat, de ami ennél is érdekesebb, sújtja azokat a kereskedő cégeket, amelyek kisebb árréssel dolgoznak!” Az RSM DTM számításai szerint az Auchan – a nyilvánosan elérhető beszámolók számait áttekintve – a javaslat elfogadása esetén akár 700 millió forintot meghaladó iparűzési adó ráfordítás növekedéssel kalkulálhat 2 százalékos adókulcsot feltételezve, míg például a Spar nulla, és az Aldi is csupán 17 millió forintos kiadásnövekedéssel kell, hogy kalkuláljon.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy véli, hogy bár az 500 milliós forintos bevételi határ soknak tűnhet, de mivel a kereskedelmi ágazat egyes szereplőinél az árrés legfeljebb 20 százalék, ez nem számít soknak. „Az adóteher-növekedés, illetve az olyan – ma még nem is kalkulálható költségnövekedések, mint például a minimálbér-emelés hatása – részben, de nem teljes egészében beépül majd a végfogyasztói árakba. A kereskedők a gyenge lakossági kereslet miatt nem lesznek képesek áthárítani a fogyasztókra teljes egészében a költségeik növekedését. Ennek a következménye az lesz, hogy a vállalkozások a beruházásokon fognak spórolni”, mondta el az Adó Online-nak a szakember.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo