hirdetés

A vállalkozásokat érintő 2013-as adóváltozások

Változnak a cafetéria szabályok, jön a KIVA és a KATA, egyelőre nem tudni, hogy megy vagy marad az EVA. Változnak az iparűzési adó és áfa fizetés szabályai is, több más mellett. Egyelőre nagy a bizonytalanság, minden esetre összeszedtük, jelen pillanatban hogy látszik, hogy adóznak majd a cégek 2013-ban.
hirdetés

Élénk viták folynak a jövő év elejétől változó adózási feltételekről, melyek súlyosan érintik majd a cégeket a legkisebbektől a legnagyobbakig.  A szabályok többsége esetében azonban egyelőre nagy a bizonytalanság,  következő hónapok hozhatnak még fordulatokat. Radnai Károly az Orientax Tanácsadó Kft. szakértője segít összeszedni, hogy állunk most.

Az iparűzési adó és a cafetéria szabályok jelentős változtatása igen érzékenyen érintené a cégek jelentős részét, elsősorban a kereskedő cégeket. Az iparűzési adót érintő javaslat szerint az eladott áruk beszerzési értékét, valamint a közvetített szolgáltatások értékét csak az árbevétel 80 százalékáig vonhatták volna le a vállalkozások. Ezt a javaslatot a kormány várhatóan visszavonja, ami adózási szempontból mindenképpen üdvözlendő.

A cafetériát érintő adóemelés – az egészségügyi hozzájárulás 10 százalékos adójának 27 százalékra történő emelésének – hatása több reakcióval járhat a vállalkozói szférában: lesznek olyan vállalkozások, amelyek vállalják az adóteher növekedését – minden bizonnyal ez a kisebbség -,  a többség pedig vagy teljesen megszűnteti a cafetériát, vagy a növekedő adóterhekkel csökkenti a nettó juttatás mértékét. A hírek szerint lehet, hogy ettől a változtatástól is visszalép a kormány.

Az áfa fizetés tekintetében is jelentős változások lesznek. Bevezetésre kerül a pénzforgalmi áfa fizetés lehetősége, amely körülbelül 500.000 eurós bevételi értékhatárig lesz választható. Ez a szabály komoly likviditási előnyt hozhat a kisvállalkozások számára, ugyanis csak akkor kell megfizetni az áfát a termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után, ha számláik ellenértékét megkapták vevőtől. Minderről itt olvashat bővebben.

Változik az üzletág átruházása kapcsán fizetendő adóteher is. Míg eddig csak apport esetén volt lehetőség áfa mentességet kérni, mostantól a tényleges értékesítés esetén is lesz erre lehetőség. Természetesen ez csak akkor érvényesíthető, ha a későbbi tevékenység ezt megalapozza, vagyis pl. nem áfa mentes tevékenységet akarnak végezni a cégben - hívja fel a figyelmet a vezető.

A kormány  tervezte az eva kivezetését is az adózási rendből, de a szakértő felhívta a figyelmet, hogy egyelőre az ezt alátámasztó törvénymódosítások nem születtek meg, tehát talán mégis marad ez az adónem.

Fontos új elem a vállalkozások szempontjából a kisvállalati adó (KIVA) és kisadózók tételes adózása (KATA) bevezetése. Utóbbi esetében a 6 millió alatti bevételt elérő cégek kedvezményes tételes adót választhatnak, lényegében havi 50.000 forintot jelent tagonként. Ezzel együttesen, egyszerűben fizetik meg a társasági adót, szja-t és osztalékadót, ami jelentős egyszerűsítést jelent a vállalkozások számára. 6 milliós bevétel felett is választható, de ott 40 százalékos adókulcs a 6 millió feletti részre. Itt olvashat részleteket róla. A kisvállalati adó 500 milliós bevételi határig és 25 fős állományig választható, az EVA kiváltására találták ki, de annál szélesebb kör számára lesz elérhető. Egységes, 16 százalékos adókulcsot jelent, amely a társasági adót és a szociális hozzájárulási adót váltaná ki. Ugyan előbbinél magasabb, de mivel utóbbinál jelentősen alacsonyabb, azon cégek számára, ahol a bérköltség aránya, mindenképpen megéri. Erről az adónemről itt olvashat részletesebben.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo