Kisadózók tételes adózása cikkek


Változik a KATA, szigorúbb lesz a közbeszerzés

Változik a KATA, szigorúbb lesz a közbeszerzés 

Kilencben napra kizárhatják a folyamatból azokat a cégeket, amelyek vétenek a közbeszerzések szabályai ellen, és várhatóan jövőre módosul a kisadózók tételes adózása (KATA) is, de azt még nem tudni hogyan.
Így változik jövőre a kata és a kiva

Így változik jövőre a kata és a kiva 

Most még nagyon távolinak tűnik a 2017-es esztendő, de törvényalkotóink már tavasszal tárgyalták a jövő évre vonatkozó adótörvények módosítást, ezért érdemes átnézni, hogy mire készüljünk a jövő évet érintően. Szakértőnk segít!
Tényleg lenyomta a kata az evát

Tényleg lenyomta a kata az evát 

Bár az előzetes várakozásoknál lassabban, de elkezdték felfedezni a katát a vállalkozások. Egyre többen hagyják ott az evát az Állami Számvevőszék jelentése szerint.
Kezdi kiszorítani a kata az evát - nem is csoda

Kezdi kiszorítani a kata az evát - nem is csoda 

Jó döntés a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva) választani, a két adónem mellett a nyilvántartás szerint egyre többen döntenek, míg az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken a NAV szerint.
Észrevétlenül lehet elbukni KATÁ-t

Észrevétlenül lehet elbukni KATÁ-t 

Bármennyire egyszerű és átlátható adónemnek tűnik is a kisadózók tételes adója (KATA), félvállról azért nem vehetik az adózást még a legkisebb cégek sem. Könnyű ugyanis kiesni az egyszerű adózásra jogosul köréből úgy, hogy akár észre sem vesszük, hogy gond van. Csak amikor már késő.
Nem érdemes vállalni az adócsalást

Nem érdemes vállalni az adócsalást 

Felesleges vállalni az Adóhivatal lehetséges büntetését egy szlovákiai céggel, mert bármit is mutat a látszat, egy kisvállalkozás számára itthon is adottak a költséghatékony keretek.
Változások lesznek a kata adózásban is

Változások lesznek a kata adózásban is 

A jövő évi adótörvények terve szerint abban is van változás, hogy mikor szűnik meg a kata adóalanyiság. Összeszedtük a legfontosabb változó és változatlan tudnivalókat.
Kisokos kata regisztrációhoz

Kisokos kata regisztrációhoz 

Az adóalanyiság év közben is választható azzal, ha az adóalany az adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózást vagy az egyszerűsített vállalkozói adó szerinti adóalanyiságot választotta. Hogy mik a további teendők, ha így döntöttünk? Íme a legfontosabb tudnivalók.
Most fognak majd többen kisadózni?

Most fognak majd többen kisadózni? 

A kormány várakozásainál jelentősen kevesebb cég választotta eddig a kisvállalati adó (kiva) lehetőségét, pedig az NGM szerint nagyon megérné. Véleményük szerint a kkv-k most kezdik felismerni, mit nyerhetnének.
Fontos határidő közeleg a katásoknak!

Fontos határidő közeleg a katásoknak! 

Jövő hét keddig kell számot adnia a 2013-as bevételekről a katás vállalkozóknak. A bevallás egyszerűnek tűnik, de adunk néhány gyakorlati tanácsot, hogy semmiképpen ne keveredjen vitába az adóhatósággal!

Ha megfizetik, lehet rendes nyugdíjuk a katásoknak 

2014. január 1-jétől a katás vállalkozóknak lehetőségük van elérni, hogy egy év befizetés egyévnyi szolgálati időt jelentsen –- és ne kevesebbet.

Kampány a katáért 

Eddig alig 74 ezer mikro vállalkozó választotta a kisadózó vállalkozók tételes adóját, vagyis a katát. Pedig kevesebb vele az adminisztráció és megtakarítást is jelent. A vállalkozók azonban úgy tűnik, bizalmatlanok.

Veszélyben a katások 15 százaléka 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alanyiságot választott vállalkozások mindenképp ellenőrizzék, van-e adótartozásuk, ugyanis azt a vállalkozást, amelyiknek 100 ezer forintnál nagyobb végrehajtható adótartozása lesz a folyószámláján 2013. június 30-án, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kizárja a kata-körből - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Hogyan lehet év közben áttérni a katára és a kivára? 

Az idén bevezetett, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatok igényeire szabott adózási formákra, a katára és a kivára év közben is át lehet jelentkezni. Hogyan? Mire kell figyelni ilyen esetben? – összeállításunkban ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Évente kéthónapnyi szolgálati időt veszít a katás vállalkozó 

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő kiszámításakor a főállású kisadózók szolgálati idejét arányosítani kell a minimálbérrel. Így szól a jelenleg hatályos törvény. Emiatt a katás vállalkozó által elért szolgálati idő csak 303 naptári nap lesz évente, ami azt jelenti, hogy katás vállalkozó évente két hónapot elveszít, amikor a nyugdíját kiszámítják.

A katás vállalkozónak is lesz nyugdíja 

A kisadózók tételes adóját (kata) választó főállásúaknál a katás időszak 100 százaléka számít be a szolgálati időbe a résznyugdíjhoz szükséges legalább 15 éves, a teljes nyugdíjhoz szükséges legalább 20 éves szolgálati idő megállapításakor - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Könnyebbséget hozhat a kisadózó vállalkozások tételes adója 

Talán a legkevésbé vitatott 2013-as új adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója, becenevén a kata. Valóban sokak számára megkönnyítheti az adózást, sőt arra késztethet, hogy a fekete vagy a szürke zónából átlépjenek a fehérbe. Arra viszont, hogy a kata szebb-e, jobb-e, mint az eva, már nehéz egyértelmű választ adni. Van, akinek az új többet ígér, van, akinek az elmúlt évek viszontagságai után is érdemesebb az evánál maradnia.

Mit nyertünk, s mit veszítettünk a jövő évi adóváltozásokkal? 

Több valós, a reálfolyamatok által igényelt problémára is választ ad ugyan a jövő évi adóváltozásokról az Országgyűlés által a múlt héten elfogadott jogszabálycsomag, de az adóteher és a vállalkozási tevékenységgel összefüggő adminisztráció is érdemben nőhet 2013-tól. – mondta el a Piac&Profit megkeresésére Gerhát Mihály a KPMG szenior menedzsere.

Az adóhivatal megmondja, kinek éri meg kisadózónak lennie 

Decembertől lehet bejelentkezni kisadózó vállalkozásként az adóhatóságnál, addig azonban érdemes kiszámolni és fontolóra venni a lehetőségeket - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A vállalkozásokat érintő 2013-as adóváltozások 

Változnak a cafetéria szabályok, jön a KIVA és a KATA, egyelőre nem tudni, hogy megy vagy marad az EVA. Változnak az iparűzési adó és áfa fizetés szabályai is, több más mellett. Egyelőre nagy a bizonytalanság, minden esetre összeszedtük, jelen pillanatban hogy látszik, hogy adóznak majd a cégek 2013-ban.

Figyelem! Ma be kell fizetni az eva előleget! 

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak péntekig, október 12-ig kell befizetniük a harmadik negyedév utáni adóelőleget, bevételük 37 százalékát.

A lényeg röviden a kisadózó vállalkozások tételes adójáról 

Az RSM DTM szakértői röviden összefoglalják az Országgyűlés által 2012. október 1-én elfogadott, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény által bevezetett új adónem, a kisadózó vállalkozások tételes adójának fontos részleteit.

Egyszerűbbé tenné az életet Matolcsy 

A tervezett adóváltozások Matolcsy György szerint 150-200 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozók terheit; kis intézkedések ugyan, de "könnyítenek, gyorsítanak és olcsóbbá teszik a vállalkozások életét".

Jó lesz-e kisadózónak lenni? 

Július óta többször is változtak az elképzelések a kisadózó vállalkozások tételes adóját meghatározó részletszabályokat illetően. Talán a hétfő esti végszavazás lezárja az ötletelést és finomítgatást, de – ismerve a parlament jogalkotási szokásait – azért biztosak nem lehetünk ebben. A hazai vállalkozások azonban rugalmasak és edzettek, így elkezdhetik a kalkulációt, megéri-e számukra az átjelentkezés az új adó hatálya alá.

Egymillió fölött már kíváncsi lesz a NAV 

Fontos módosításokat is tartalmaz az a "csomag", amelyet pénteken nyújtottak be a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló jogszabály tervezetéhez – hívta fel a figyelmet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója a hét végén blogbejegyzésében.

Az eva helyett a kata lehet az új sláger 

A kormány arra számít, hogy a jelenleg hatmilliós éves forgalom alatti evás adózó vállalkozások illetve egyéni vállalkozók többsége a kisadózók tételes adóját (KATA) választja majd jövőre. A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett új adózási rendet már elfogadása előtt sorozatban módosítják, a legfontosabb módosító indítványokat gyűjtöttük össze.

Jön az eva versenytársa 

Sokaknak jó lehet a kisadózó vállalkozások tételes adója, amely az eddig megismert formájában veri az evát is. A tervek szerint október 1-jéig fogadja el a parlament az új adókról szóló, július közepén beterjesztett törvényjavaslatokat.

Nagyot buktunk az eván 

Úgy tűnik az egyszerűsített vállalkozási adót (evát) érintő idei változásokkal a kormány, s az érintett vállalkozói kör sem járt jól. Miközben a gazdálkodóknál maradó jövedelem érdemben (számos esetben a működőképesség határáig vagy azon túl) csökkent, a költségvetési bevétel a várt emelkedés helyett, zsugorodott...

Nem jók a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai? 

Elkészítette a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosítások és az új adótörvények hatásait alátámasztó háttér-információkat és számításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Költségvetési Tanács által kért dokumentumokról a tárca és a tanács között további megbeszélésre kerül sor.

Ezért kell módosítani a költségvetést 

A biztos alapokon nyugvó tervezéssel magyarázta a kabinet azt az igencsak szokatlan megoldást, hogy már a nyár elején benyújtotta a jövő évi költségvetést. Azonban már a vita során annyi minden megváltozott a büdzsében és a már törvényesített sarokszámokban, hogy az egészet új tervezetként akarja véleményezni a Költségvetési Tanács. Ráadásul a teljesülését meghatározó gazdasági környezetet befolyásoló szabályok is gyökeresen megváltoztak az új adótörvényekkel és a munkahelyvédelmi program megvalósításához szükséges módosításokkal. Így biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak az alkalmazott válságkezelési eszközök, hanem a költségvetési tervezés terén is az unortodox megoldások országa lettünk.

Az egyéni vállalkozóknak szexi lehet az új adószabály 

Fehéren, feketén, EVA-val, vagy az új adózási rendszerrel éri meg jobban? A "Tőlem ezért nem kapsz munkát" című, kultikussá vált blogbejegyzés szerzője ezúttal a Kisadózók Tételes Adózását veszi górcső alá.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Kezdődik a roham az albérletekért

Kezdődik a roham az albérletekért  

Budapesten már hetekkel a július 24-i felvételi ponthatárhirdetés előtt érzékelhetően nőtt a bérlakáskeresők aktivitása.

Pénzszerzés

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél  

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyféltájékoztatási gyakorlatot tekintette át.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.

Gazdaság

Hogyan válasszunk utasbiztosítást?

Hogyan válasszunk utasbiztosítást? 

Egy külföldi nyaralás biztosítása fejenként napi ezer forint alatt is megúszható.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo