Jó lesz-e kisadózónak lenni?

Július óta többször is változtak az elképzelések a kisadózó vállalkozások tételes adóját meghatározó részletszabályokat illetően. Talán a hétfő esti végszavazás lezárja az ötletelést és finomítgatást, de – ismerve a parlament jogalkotási szokásait – azért biztosak nem lehetünk ebben. A hazai vállalkozások azonban rugalmasak és edzettek, így elkezdhetik a kalkulációt, megéri-e számukra az átjelentkezés az új adó hatálya alá.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Múlt hétfőn szavazott az országgyűlés a munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó, még júliusban benyújtott törvénytervezetekhez beterjesztett módosító javaslatokról, így a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) is. Az NGM másnapi közleménye szerint „hamarosan megismerhető lesz az egységes javaslat”. Így aztán pénteken egy zárószavazás előtti módosító csomaggal örvendeztették meg a honatyákat.

A tételes adó kiváltja
● a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékalap utáni adót vagy az átalányadót; ● a társasági adót; ● a személyi jövedelemadót, a járulékokat és az egészségügyi hozzájárulást; ● a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást, valamint a szakképzési hozzájárulást.
Miként akadályozzák meg a fiktív számlázást?

A múlt hétfőn elfogadott változtatások, így a tegnap este 236 igen, 32 nem szavazattal és 54 tartózkodás mellett elfogadott adótörvény elemei többek között lehetővé teszik a kisadózó vállalkozások tételes adója kapcsán a kisadózó számlájának elszámolhatóságát. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár szerint – mint azt egy hete az MTI kérdésére kifejtette – az eredeti, júliusi javaslatban megfogalmazott tiltás az indokolatlan számlakibocsátásokkal összefüggő visszaélések megakadályozását szolgálta.

A tételes adó nem váltja ki
● a kisadózónak nem minősülő személy foglalkoztatásakor a foglalkoztatás esetén felmerülő adókat és járulékokat (így a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bevallások elkészítése alól sem mentesít), ● az általános forgalmi adót. A parlament tegnapi döntése szerint, 2013-tól az alanyi áfamentesség limitje 5 millió forintról 6 millió forintra nő, összhangban a tételes kisadózó bevételi korlátjával. Alanyi adómentesség esetén az adóalany főszabályként adófizetésre nem kötelezett, nem terheli adóbevallási kötelezettség.
Éppen ezért a fiktív számlázások kiszűrése érdekében bekerült a törvénybe egy új adatszolgáltatási kötelezettség is, amely szerint, ha a kisadózó ugyanazon adóalany részére éven belül egymillió forintot meghaladó összegben bocsát ki számlát, akkor mindketten – a kisadózó és üzleti partnere is – adatszolgáltatásra kötelezettek. Ugyancsak garanciális szabályként pedig adott esetben a kisadózónak kell bizonyítania azt, hogy nem színlelt munkaviszonyról van szó.

Szintén módosító javaslattal került be a törvénybe, hogy ezt az adónemet nem választhatja biztosítási, pénzügyi ügynöki tevékenységet végző vagy ingatlan-bérbeadást folytató vállalkozás. További korlátozás az is, hogy ha a kisadózó adótartozása a negyedév végén meghaladja a 100 ezer forintot, akkor a vállalkozás kiesik a kata hatálya alól. Ugyanakkor nem kell megfizetni a tételes adót, ha a vállalkozás tagja legalább 30 napig keresőképtelen.

Nem kell megfizetni a tételes adót
azokra a hónapokra, amelyek egészében a kisadózó: ● táppénzben, ● baleseti táppénzben, ● terhességi-gyermekágyi segélyben, ● gyermekgondozási díjban, ● gyermekgondozási segélyben, ● gyermeknevelési támogatásban, ● ápolási díjban részesül, ● katonai szolgálatot teljesítő önkéntes katona, ● egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti, ● ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát vagy egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette; kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.
Azokra a hónapokra sem adót kell fizetni, amelyekben a felsoroltak szerinti állapot megszűnt, feltéve, ha időtartama 30 napot meghaladóan állt fenn.
Iparüzésiadó-fizetési kötelezettség

A módosítások a kisadózó iparűzésiadó-fizetési kötelezettségét is érintették.

A helyi iparűzési adót a vállalkozás teljesítheti tételes adóalap meghatározásával is. Ebben az esetben az adó összege a rögzített adóalap és a települési adómérték szorzata, amelyet két részletben kell megfizetni. A tételes adóalap maximális éves összege telephelyenként 2,5 millió forint.

Ha a kisadózó ezt a módszert választja, megszűnik az iparűzésiadó-bevallási, adóelőleg-bevallási és -fizetési, sőt az iparűzési adó alapjának megosztási kötelezettsége is.

A kata különösen az egyszemélyes vállalkozásoknak jó

A katát választhatja egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, valamint kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság. Az adóalanyiság a NAV-hoz történő bejelentést követő hónap első napjával, a tevékenységet év közben kezdő vállalkozások esetében a nyilvántartásba vétel napjával jön létre.

Kalocsai Zsolt,az RSM-DTM elnökvezérigazgatója hétfői blogbejegyzésében sorra veszi, mi mindennel kell számolnia annak, aki a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá jelentkezik be. (Keretes írásainkban ezekből gyűjtöttünk.)

TB és jövedelem
● A főállású kisadózó biztosítottnak minősül, munkanélküli ellátásra jogosult, az ellátások számításának alapja havi 81 300 forint. A mellékállású kisadózó nem szerez biztosítási jogosultságokat. ● Jövedelem az utolsó megszerzett bevételről tett nyilatkozatban feltüntetett bevétel 60 százaléka, ami több tag esetében fejenként egyenlő rész, de legalább a minimálbér.
A szakember szerint bár a tételes adót választó kisadózónak sok mindenre kell figyelnie, a kata még így is egyszerűen adminisztrálható adónem, amely különösen az egyszemélyes vállalkozások számára lehet előnyös. Véleménye szerint az adó várhatóan nagyban hozzájárul majd a gazdaság fehéredéséhez is, mert alacsony adókulcsról van szó – főállású kisadózó után 50 ezer, főállásúnak nem minősülő kisadózó után 25 ezer forint a havi tételes adó –, amin keresztül az adóalanyok biztosítottá válnak, és gazdasági tevékenységüket rendezett formában folytathatják.

A gazdasági tárca számítása szerint a kisadózók tételes adója 15–20 milliárd, a kisvállalkozói adó 30 milliárd forinttal csökkentheti a kisvállalkozók adóterheit.

Fontosabb feltételek a katához
● A tételes adó a naptári évben 6 millió forintot meg nem haladó bevételig él. A bevétel fogalmába az árbevételen kívül beletartoznak az egyéb bevételek, a pénzügyi bevételek és a rendkívüli bevételek is. ● Amíg a 6 millió forintos értékhatárt nem lépi túl a vállalkozás, addig csak az adott hónapra esedékes tételes adót kell megfizetni. Az értékhatár túllépését követően viszont már 40 százalékos mértékű adót kell fizetni. ● A nem az egész naptári évben kisadózónak minősülő vállalkozásoknak az adót, illetve az adótúllépést arányosan kell figyelembe venniük. ● Ha a kisadózó vállalkozásnak a NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot, akkor elveszti ezt az adózási státusát, és az adóalanyiság megszűnésétől számított 24 hónapban nem választhatja ezt az adózási formát. Számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan áru forgalmazásáért kiszabott mulasztási bírságnak vagy jövedéki bírság megállapításának is ez a következménye.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo