Így változik jövőre a kata és a kiva

Most még nagyon távolinak tűnik a 2017-es esztendő, de törvényalkotóink már tavasszal tárgyalták a jövő évre vonatkozó adótörvények módosítást, ezért érdemes átnézni, hogy mire készüljünk a jövő évet érintően. Szakértőnk segít!

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A 2017-re elfogadott adózási változásokról itt olvashat részletesen.

KATA

A KATA-s vállalkozóknak jelenleg is a ténylegesen befolyt bevétel után kell adózni, tekintettel a pénzforgalmi szemléletre.

Ez nem változik jövőre sem, viszont a törvény pontosított rendelkezése alapján, azok a bevételek, amelyek a KATA adóalanyiság megszűnéséig pénzügyileg nem teljesültek, az adóalanyiság megszűnésének napjával teljesült bevételnek tekintendők.

Kép: Pixabay

2017. januárjától a KATA-s bevételek közül kikerül a költségek fedezetére, vagy fejlesztési célra folyósított támogatás befolyt összege. Átmeneti rendelkezés értelmében ezt a szabályt 2014-től visszamenőlegesen lehet alkalmazni.

Egyéb kedvező változás, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató kisadózónak nem kell megfizetnie a tételes adót azokra a hónapokra, amikor keresőképtelen. Ezekben az esetekben sem szabad elfelejteni, hogy a változás bejelentő lapon a NAV részére ezt a tényt be kell jelenteni!

Így fog kinézni jövőre a cafeteria
Jön a százezer forintos készpénzjuttatási lehetőség, megmaradnak az adómentes juttatások, 50 százalékos munkáltatói terhet kell fizetni jövőre a bérlet és az iskolakezdési támogatás után. Itt olvashat a részletekről.
KIVA

A KIVA módosítás alapján az adóalanyiságot az az adózó választhatja, akinél az átlagos statisztikai létszám az adóévet megelőző évben várhatóan nem haladja meg az 50 főt. (Jelenleg ez 25 fő) A többi feltétel nem változik.

Az adóalanyiság akkor szűnik meg, ha az átlagos statisztikai létszám meghaladja a 100 főt.

A személyi jellegű kifizetések figyelembe vételénél új szabályozás, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó járulék alapja nem képez KIVA adóalapot.

2017-től bevezetésre kerül egy új fogalom, a pénztár mentesített értéke. Amíg a pénztár a mentesített érték alatt marad, nem befolyásolja az adóalapot.

A mentesített érték a tárgyévi összes bevétel 5%-a, de legalább 1 millió forint.

A KIVA alapja főszabályként nem lehet kevesebb, mint a személyi jellegű ráfordítások összege. A Katv. 20 § (3-5) bekezdése alapján megállapított negatív egyenleg elhatárolt veszteség lesz, mely csökkenti a következő években a törvény ugyanezen pontja alapján a pozitív egyenleget.

2017-től az adóalap is jelentősen megváltozik.

A módosított szabályok szerint a kisvállalati adó alapja a jóváhagyott osztalék és a tőkeműveletek eredménye, valamint egyes további módosító tételek egyenlege, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel, de legalább a személyi jellegű kifizetések összege.

Pósa Lívia Gold Accountant könyvelő és bérszámfejtő tanácsadó

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo