hirdetés

Az egyéni vállalkozóknak szexi lehet az új adószabály

Fehéren, feketén, EVA-val, vagy az új adózási rendszerrel éri meg jobban? A "Tőlem ezért nem kapsz munkát" című, kultikussá vált blogbejegyzés szerzője ezúttal a Kisadózók Tételes Adózását veszi górcső alá.
hirdetés

Nem blöfföltek, tényleg jön a KATA. (A jogszabály részleteiről itt olvashat.) Tényleg havi 50 000 Ft adót kell fizetnem jövőre. Kirúghatom végre a könyvelőmet is, nem lesz rá szükség. Nem baj, hogy számláimat nem lehet majd költségként elszámolni - írja blogjában Jakab Andor. Előző bejegyzésemben sokat lelkendeztem az ötvenezer forintos adózásról. A bejelentés kapcsán a legnagyobb félelmem az volt, hogy úgyis elrontják az egészet a törvényi részletek kidolgozásakor. Azóta nyilvánosságra került a törvényjavaslat és jelentem, a Kisadózók Tételes Adózása (KATA) továbbra is szexi.

Józsi 300 000 forintot akar keresni havonta

Ebben a bejegyzésben egy elképzelt példán keresztül mutatom be az új adózási modell előnyeit. Átlag József egy átlagos, szorgalmas, törvénytisztelő állampolgár, aki szeretne munkával, legálisan annyi pénzt keresni, amennyiből normálisan meg tud élni. Megfelelő állást nem talál, ezért úgy dönt, hogy saját magát foglalkoztatja, azaz szabadúszó egyszemélyes vállalkozóként valamilyen szolgáltatást nyújt. Hogy milyen szolgáltatás, most nem lényeges. Gondolhatunk kertészkedésre, tervezőmunkára, tanácsadásra, fotózásra vagy bármi másra, amit egy rátermett, ügyes magánember szolgáltatni tud. A törvény nem korlátozza a tevékenységi kört. Józsi nem azt várja el az államtól, hogy eltartsa vagy konkrétan adjon neki munkát. Képes feltalálni magát és olyan szolgáltatást nyújtani, amiért hajlandóak fizetni a piacon. Csak azt várja el az államtól, hogy teremtsen olyan feltételeket, amelyek mellett lehetséges sikeresen vállalkoznia. Az alábbiakban bemutatom az elképzelt vállalkozást fehéren, feketén, EVA és KATA mellett.

A) Fehér

Józsi óránként 7 000 forintot számláz a szolgáltatásért, havonta 80 órát sikerül értékesítenie. Bevétele havi 560 ezer forint, ami első látásra nagyon jónak tűnik. Ám ennek csak az ÁFA tartalma 119 ezer forint, ez megy rögtön az államkasszába. Az egyszemélyes betéti társaságában is kénytelen saját magát legalább a kötelező bérminimumra bejelenteni és megfizetni az ezzel kapcsolatos valamennyi adót és járulékot. Ennek teljes költsége 138 ezer forint. Ezen felül befizet 8 ezer forint helyi iparűzési adót, 28 ezer forint társasági adót és az osztalék felvételének 77 ezer forintos költségét. Cégének adminisztrációja rendkívül összetett, könyvelő nélkül képtelenség megoldani. Így kénytelen megbízni egyet, ennek költsége havi 15 ezer forint. A végén 242 ezer forint marad a zsebében, bevételének mindössze 43 százaléka. Józsi nem rinyál a magas közterhek miatt. Tökéletesen megérti, hogy azt nem csak úgy elveszi az állam, hanem abból működik a rendőrség, igazságszolgáltatás, egészségügy, oktatás, társadalombiztosítás. Az adókra szükség van. Nem is azzal van baja, hogy bevételének 57 százalékát fizeti az államkasszába. Azzal van baja, hogy a zsebében maradó havi 242 ezer forint eleve kevesebb, mint amennyit szeretne, ráadásul hónapról-hónapra csökken. Egyre nehezebben tudja eladni a szolgáltatását. Szeretné rendbe tenni a dolgot, és tudja, hogy ehhez vagy növelnie kellene az árait, vagy több szolgáltatást értékesíteni havonta. Ezért elvégez egy kis piackutatást...

B) Fekete

És megüti a guta... Józsi kerek szemekkel konstatálja, hogy az interneten fű-fa hirdeti ugyanazt a szolgáltatást, feleannyiért, mint ő. Azon gondolkodik, hogy a fenébe lehetséges ez? Hétezer forintos óradíj mellett is alig tud megélni, mit tudnak ezek, hogy az óradíjuk csak 3 500 Ft? Kis utánajárást követően rájön, hogy ezek feketézők, nem fizetnek adót. Féláron kínálva a dolgot simán értékesítenek havi 120 órát is, míg neki minden megrendelésért vért kell izzadni. Bevételük így is sokkal több, mint amiről Józsi csak álmodik: 420 000 Ft. És ennek 100 százalékát meg is tartják. Még csak könyvelőt sem kell fizetniük. Nem fáj a fejük az állandóan változó szabályok miatt, sokkal több idejük marad a munkájukra, ügyfeleikre, családjukra, saját magukra. Az a baj, hogy Józsi ezzel versenyképtelen. Az ügyfelek nem hajlandóak megfizetni azt az árat, ami mellett legálisan is meg tudna élni. Folyamatosan veszíti el ügyfeleit a feketézők javára.

C) EVA

A politikusok természetesen jól ismerik Józsi problémáját. Állandóan beszédeket tartanak, hogy milyen fontosak a társadalomnak a kisvállalkozók. Ők a gazdaság motorjai, terheiket csökkenteni, életüket egyszerűsíteni kell, hogy energiáikat a munkájukra tudják koncentrálni. Ezért hozták létre a kisvállalkozások számára az Egyszerűsített Vállalkozói Adót. Hát ez minden, csak nem egyszerű. Ugyanúgy be kell jelentenie saját magát hagyományos munkaviszonyba, ugyanolyan bonyolult a bérszámfejtés. Az adófizetés kicsit egyszerűbb csak, de ezt sem lehet megúszni profi könyvelő megbízása nélkül. EVA mellett alig valamivel marad csak több pénz a zsebében: 265 ezer forint, bevételének 47 százaléka. Cserébe nem számolhat el semmit költségként az adója alapjából és egyáltalán, az EVA nem is választható új cégek számára. Így aztán az ember vagy kénytelen venni egy evás céget, vagy előtte évekig hagyományosan adózni. Józsi EVA mellett is ugyanolyan versenyképtelen a feketézőkkel, mint anélkül. Továbbra sem dolgozhat ugyanolyan alacsony áron, ezért továbbra sem számíthat több megrendelésre.

D) KATA

A Kisadózók Tételes Adózását választhatja rögtön a cégalapításkor. Dolgozhat ugyanolyan alacsony áron, mint a feketézők, óránként 3 500 forintért. Szolgáltatásának árát nem köteles ÁFA-val terhelni, a KATA bevételi limitje megegyezik az alanyi ÁFA mentesség megemelt határával. Most ő került versenyelőnybe, hiszen teljesen szabadon hirdetheti magát, nem kell aggódnia a lebukástól, nincs miért. A legális bizniszt ugyanannyiért már szívesebben választják az ügyfelek, így aztán képes 120 órát értékesíteni havonta. Bevétele 420 000 Ft havonta. Ebből befizet 8 ezer forint iparűzési adót, és az 50 ezer forint KATA-t és kész. Bérszámfejtésre végre nincs szükség, ez az adózás tényleg egyszerű. Ezt el tudja végezni saját maga, nem szükséges könyvelőt fizetnie sem. A zsebében marad 370 ezer forint tisztán, legálisan adózottan, bevételének 88 százaléka. Végre többet keres, mint szeretett volna! Az ügyfelei is boldogak: megfelezte az árait! Ez már egy normális, versenyképes elvonási szint. Így már a fekete vállalkozás az irracionális döntés. Hiszen Józsinak így van egészség- és társadalombiztosítása, idős korában számíthat egy kis állami nyugdíjra is.

Az egyetlen szépséghiba az iparűzési adó

Nem az összeg miatt. A plusz adminisztráció miatt sajnálom, hogy a törvényjavaslat szerint az iparűzési adót nem váltja ki a KATA. Ha javasolhatok valamit a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szellemében, kérem oldják meg az IPA integrációját is. Azt sem bánom, ha úgy növelni szükséges az 50 / 25 ezer forintos átalány mértékét akár 60 / 35 ezer forintra is. A lényeg az, hogy tényleg tudjunk a munkánkra, ügyfeleinkre koncentrálni a bürokráciával vesződés helyett.

Nem bánom, hogy nem lehet elszámolni költségként

Mindenki azon kattog, hogy vigyázat, a kisadózók számláit a cégek nem vonhatják majd le a társasági adójuk alapjából. Én tojok rá, pedig ügyfeleim általában cégek. A társasági adó mértéke ugyanis 10%, böhöm nagy cégeknél 19%. Miért baj az, hogy nem számolhatják el költségként? KATA mellett - ahogy azt fentebb részletesen levezettem - könnyedén lehetséges akár 50%-kal alacsonyabb áron szolgáltatni. Simán megéri ilyen szabadúszót megbízni azzal együtt, hogy az összeg után társasági adót kell fizetni. Én azt fogom mondani az ügyfeleimnek, hogy oké, adok én nektek olyan számlát, amivel csökkenthető a társasági adótok, csak KÉTSZER annyi lesz a szolgáltatásom díja... Kétlem, hogy sokan választják. Ugyanakkor ez a limitáció nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a KATA hosszú távon is életképes maradjon. Ezzel zárható ki, hogy ügyeskedők számlagyárakat alapozzanak ilyen cégek fiktív tevékenységére, eltüntetve a nagyobb cégek társasági adóját. Csökkenti a kockázatát, hogy nagyobb vállalkozások tömegesen színlelt szerződésekkel alkalmazzanak munkavállalókat. Ez egy olyan limitáció, aminek kivételesen belátom a hasznát.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo