Hogyan adózunk jövőre?

Magánszemélyek adózása terén fontos változások lépnek életbe 2013. január elsejével. Habár a pontos adózási szabályozás még késik, már több kulcseleme ismert a jövő évi adózási rendnek. Számos változás várható jövő januártól a magánszemélyek adózásával kapcsolatban. A személyi jövedelemadótól az öröklésen át a járulékplafonig Radnai Károly adószakértő összefoglalja, mivel kell szembenéznünk.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

„A legnagyobb horderejű változás, hogy a szuperbruttózás tényleges kivezetésre kerül” – mondta Radnai Károly az Orientax Tanácsadó Kft. partnere a GazdaságTV-nek adott interjújában. „Ezzel megvalósul az, amire a kormányzat az elmúlt években konzekvensen törekedett, azaz hogy véglegesen egykulcsossá változik a személyi jövedelemadózás rendszere. Jövedelemszinttől függetlenül tényleg megvalósul az, hogy 16 százalékos szja-kulcs vonatkozik a jövedelmekre” – mondta az adószakértő.  Szintén bejelentett intézkedés, hogy megszűnik a járulékplafon: jelen pillanatban csak évi nyolc millió forintos jövedelem-szintig kell csak fizetni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, afeletti jövedelem felett már nem kellene, ez 2013-tól elvileg megszűnik.

Egységesítették az öröklési és ajándékozási illeték mértékét, korábban ez sávos volt, lényegében a korábbi szja-törvénynek a sávjaihoz igazodott, a legfelső kulcs 40 százalékos volt. Valamilyen oknál fogva ez így maradt. Viszont az egykulcsos adóhoz mérten akkor zár jól a rendszer, ha az ajándékozási illetékek is csökkennek, és ennek megfelelően közelítették a kulcsokat: 16 százalék lesz az ingóság és 9 százalék a lakástulajdon ingyenes elajándékozására kivetett illeték. Az egyenes ági rokonok között már eddig is illetékmentes volt az öröklés, de ez csak akkor volt érvényesíthető, ha egy formális bejelentés megtörtént. „Ebből nagyon sok probléma fakadt, mivel sokan elfelejtettek eleget tenni ennek a kötelezettségüknek, így a jogszabály módosításban nagyon helyesen eltörölték ezt a kitételt, már nem kell bejelenteni az illetékmentes örökléshez.” – emelte ki Radnai Károly. A takarékbetétek ajándékozása – illetve a készpénz ajándékozása eddig illetékmentes volt, január elsejétől azonban a készpénz utalással történő ajándékozása illetékköteles lesz.

IPA és cafeteria: Máris visszakozna a kormány?

Máris visszakozna a kormány a legutóbbi Matolcsy-csomag egyes elemeitől, mert rádöbbent, hogy többet ártana velük, mint használna – írja az origo. A gyors visszavonuló az iparűzési adót és a cafeteria szigorítását érintené, így közel 80 milliárdos bevételkieséssel járna.

A kormány 2013-ra újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött október közepén. Minderre azért került sor, mert az Európai Bizottságtól (EB) hétfőn érkezett levél szerint a két hete elhatározott 397 milliárdos intézkedéscsomagot nem tartják elégségesnek a kormány által kitűzött – a korábban tervezett 2,2 százalékról egyébként 2,7 százalékra megemelt – hiánycél eléréséhez, mivel az intézkedéseknek csak a kétharmadát tudják figyelembe venni, s így 2013-ban a magyar költségvetési hiány a GDP 3,7–3,9 százaléka lenne.

Ennek a csomagnak a részeként 2013 január elsejétől az iparűzési adó tekintetében történt javaslat, amely azt mondja ki, hogy az ipa alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százaléka lenne levonható. Szakértők már korábban is jelezték fenntartásaikat az intézkedés hatásaival kapcsolatban – erről itt olvashat bővebben. Ugyanezen csomag részeként ( melyről itt olvashat bővebben) döntöttek a béren kívüli juttatások Eho mértékének 10-ről 27 százalékra növeléséről. Így szakértők szerint a juttatások adóelőnye olyan mértékben szűkül, hogy a munkáltatók nyilván elgondolkodnak rajta, hogy így megéri-e. A felmérések is azt mutatják, hogy a jelen gazdasági helyzetben könnyen feladják.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo