hirdetés

Ezek lesznek a legfontosabb adóváltozások 2022-ben

Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege. Többek között szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, adóvisszatérítést a családok, valamint csökken a szocho, az ekho és a kiva is. Számos, adózással kapcsolatos jogszabály változik 2022. január 1-jétől, ezeket gyűjtötte össze elemzésében Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász.
hirdetés

A személyi jövedelemadót érintő változások közül kiemelkedik a 25 év alattiaknak 2022. január 1-jétől járó kedvezmény, melynek értelmében ez a fiatal korosztály az átlagkereset mértékéig nem fizet szja-t. Minden gyermekes szülő pedig, aki családi kedvezményre jogosult, 2022. február 15-ig adóvisszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből. A magánszemélyeket és vállalkozásokat érintő adócsökkentések összege idén és jövőre elérheti hazánkban az 1500 milliárd forintot.

A munkáltatók számára kedvező adócsökkentések közül fontos kiemelni, hogy 2022. január 1-jétől megszűnik a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a továbbiakban a szociális hozzájárulási adóból biztosítottak azok a kedvezmények, melyek korábban a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből voltak érvényesíthetők. A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökken, 13 százalékra, összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, és szintén 13 százalékra mérséklődik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is. A kisvállalati adó (kiva) pedig 10 százalék lesz” – sorolja a változásokat Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász.
Az egyéni vállalkozók számára az átalányadózás bevételi értékhatárának növekedése kedvez, amely az eddigi 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig emelkedik. Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó jövedelme adómentes az éves minimálbér felét meg nem haladó részig.

(Fotó: Pixabay)

A vállalkozások az otthoni munkavégzés elősegítésére költségtérítést számolhatnak el, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes, a távmunkavégzésben töltött napok arányában. Adómentessé válik ugyanakkor – és a munkába járást segítheti – a kifizető vállalkozás által magánszemélyeknek biztosított, kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használata.

Dr. Bákonyi László emlékeztet: a helyi adók körében az egyik legfontosabb intézkedés, hogy jövőre is érvényes az a vállalkozásokat, a családokat és a lakosság védelmét szolgáló szabály, amely szerint nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adókedvezmény-korlátozást tartalmaz a 2020. december 20-án fennálló szabályokhoz képest, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére.

Érvényben marad a helyi iparűzési adó alacsonyabb, maximum 1 százalékos adómértéke is – ezt azok a kis-és középvállalkozások vehetik igénybe, melyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo