hirdetés

Cafeteria: Lehet, hogy elgondolkodott a kormány?

Még semmi se biztos, de lehet, hogy mégsem kell temetnünk a cafeteriát jövőre - véli Király Ágnes Piac&Profit szakértője, arra reagálva, hogy a sajtóban megjelent találgatások szerint visszahátrál a kormány a cafetariára bejelentett brutális adóemeléstől.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Mint a Piac&Profit is megírta, a kormány fontolóra vette a Cafeteriát sújtó további adóemelés elhalasztását, vagy teljes elkerülését. A kialakuló elégedetlenség, az intézkedés kétes eredménye, az éppen fejlődésnek indult Erzsébet-utalvány és SZÉP kártya várható kihalása, lehet, hogy elgondolkodtatta a törvény előkészítőit is.

"Persze, még semmi sem biztos, de a parlament elé legalábbis még nem került be a beígért módosítás, így még reménykedhetünk." - véli Király Ágnes, a Piac&Profit cafeteria-szakértője.

Meghátrál a kormány? Mégsem kell temetni a cafeteriát

Módosító indítványból pedig van már szép számmal ebben a témában is:

-      A Jobbik javaslatai megemelnék az 500 ezres korlátot 600 ezerre, az adóköteles biztosítási díj jelentős részét adómentessé tennék;

-      Az LMP csökkentené a helyi bérlet terhét az eho mértékével;

-      A KDNP az egészségbiztosítás definíciójába befoglalná a szűrővizsgálatokat;

-      A fideszes képviselők javaslatai visszahoznák a kulturális rendezvény látogatásának támogatását, mégpedig az adómentes sportrendezvény mellé, és lehetővé tennék az egészségpénztárból egészségbiztosítási díj fizetését.

Visszavonuló: mégsem változik az ipa- és a cafeteria-szabályozás?
A legújabb hírek alapján úgy tűnik, elmarad az iparűzési adó és a cafetéria 2013-ra tervezett szigorítása. Mivel e két lépés komoly tehernövekedést jelentene a cégek számára, elhalasztásukat csak üdvözölni lehet – véli blogbejegyzésében Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.
"Ez utóbbi első ránézésre elgondolkodtató, de végül is így lehetne forrást és adókedvezményt konvertálni. Természetesen minden pozitív irányú változást szívesen látunk, kérdés, hogy a képviselők a szavazásnál hogyan látják?" - állítja a szakértő.

Az eddig bejelentett intézkedések

A kormány 2013-ra újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött október közepén. Minderre azért került sor, mert az Európai Bizottságtól (EB) hétfőn érkezett levél szerint a két hete elhatározott 397 milliárdos intézkedéscsomagot nem tartják elégségesnek a kormány által kitűzött – a korábban tervezett 2,2 százalékról egyébként 2,7 százalékra megemelt – hiánycél eléréséhez, mivel az intézkedéseknek csak a kétharmadát tudják figyelembe venni, s így 2013-ban a magyar költségvetési hiány a GDP 3,7–3,9 százaléka lenne.

Ennek a csomagnak a részeként 2013 január elsejétől az iparűzési adó tekintetében történt javaslat, amely azt mondja ki, hogy az ipa alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százaléka lenne levonható. Szakértők már korábban is jelezték fenntartásaikat az intézkedés hatásaival kapcsolatban – erről itt olvashat bővebben. Ugyanezen csomag részeként ( melyről itt olvashat bővebben) döntöttek a béren kívüli juttatások Eho mértékének 10-ről 27 százalékra növeléséről. Így szakértők szerint a juttatások adóelőnye olyan mértékben szűkül, hogy a munkáltatók nyilván elgondolkodnak rajta, hogy így megéri-e. A felmérések is azt mutatják, hogy a jelen gazdasági helyzetben könnyen feladják.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo