hirdetés

Adóváltozások: ideje feltűrni az ingujjat

Fel kell gyűrniük az ingujjat a cégvezetőknek és a könyvelőknek, hogy követni tudják az idei évtől érvényes adóváltozásokat. Bár drasztikus módosítás nincs, a sok apró változás bőven elég munkát ad majd. Lássunk néhány, mindenkit érintő változást!
hirdetés

Fel kell gyűrniük az ingujjat a cégvezetőknek és a könyvelőknek, hogy követni tudják az idei évtől érvényes adóváltozásokat. „Nagyon nagy változások nincsenek, de sok olyan részletszabály módosult, amikre fontos odafigyelni, mert komoly mulasztási bírságokat szabhat ki az adóhatóság” – figyelmeztetett Kökényesiné Pintér Ilona, a Saldo Zrt. adószakértője a Piac & Profit KKV-Akadémiáján.

Kép: PP-archív

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó esetén az adókedvezmények között új elemként jelenik meg például az első házasok kedvezménye 2015-től, de a családi adókedvezmény esetén is történtek változások. 2015. január elsejétől év közben a márnem csak az adóelőleget megállapító munkáltató részére tehető nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítésére, hanem a rendszeres jövedelmet juttató kifizetőnek is. Ez elsősorban azokat érinti, akik például vezető tisztségviselőként nem munkavállalóként jutnak rendszeres jövedelemhez a cégüktől.

Az EKÁER a legsúlyosabb teher
Az EKAER regisztrációs rendszer már az elindulása óta eltelt néhány hétben is finomodott, figyelembe véve a valós, gyakorlatban jelentkező problémákat. Az azonban világosan látszik, hogy bevezetésével a vállalkozások adminisztrációs terhei jelentősen növekedtek az EU-n belüli termékmozgáshoz és az országhatáron belüli termékértékesítéshez kapcsolódóan – összegezte az RSM DTM szakértője. Segítünk átlátni az előírásokat és teendőket!
Társasági adó

Módosult a társasági adózásban a jövedelemminimum összes korrigált bevételének tartalma. „Eddig ugyanis csökkentették ezt az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) és a közvetített szolgáltatások, most már azonban ez nincs így, ez is a jövedelem része lesz – hangsúlyozta a szakember. –Ezzel tehát nőtt az elvárt adóalap – amit nem kötelező megfizetni, de ha így nyilatkozunk, abban az évben szinte biztos, hogy meglátogatnak minket a revizorok” – mondta Pintér Ilona.

A korrekciós tételek tekintetében azonban kedvező változás, hogy új kedvezményként jelenik meg a felsőoktatási támogatás. Ebben az esetben a támogatás 50 százaléka kedvezményként vehető igénybe. Az új kedvezményt a 2014. évi adókötelezettségre is lehet alkalmazni, azokra a támogatásokra, amelyek a tavalyi évben fizetett ki a cég. Viszont ha ilyen szerződést kötünk, arra ügyeljünk, hogy legalább öt évre el kell köteleznünk magunkat” – emelte ki a Saldo adószakértője.

Viszont szigorodtak az elhatárolt veszteségek elszámolásai: részben bekerült egy ötéves időkorlát, részint pedig az adóalap már nem csökkenthető nullára a veszteségekkel. Jogutód esetén sem minden esetben csökkenthető a veszteséges vállalat megvásárlásával az adóalap. Ebben az esetben ugyanis csak a veszteség azon hányada számolható el, amelyet az adóévben tovább folytatott tevékenység árbevételének összege és az elmúlt három évben elért árbevételének összege átlagban képvisel.

Jelentősen változott a kapcsolt vállalkozások meghatározása is!

Áfaszabályok

A folyamatos vagy elszámolási időszakhoz kötött teljesítések tekintetében július elsejével a könyvvizsgálói, könyvviteli és adótanácsadói tevékenység tekintetében a teljesítés időpontja az elszámolás utolsó napja lesz. A főszabály szerint más tevékenységek esetén marad a fizetési határidő. A számlán 2015. január elsejétől fel kell tüntetni a vevő adószámát is, ha az áthárított áfa összege meghaladja az egymillió forintot. Kibővült az előleg fogalma is a törvényben.

A további áfaváltozásokról részletesebben itt olvashat!

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo