Adóváltozások: ideje feltűrni az ingujjat

Fel kell gyűrniük az ingujjat a cégvezetőknek és a könyvelőknek, hogy követni tudják az idei évtől érvényes adóváltozásokat. Bár drasztikus módosítás nincs, a sok apró változás bőven elég munkát ad majd. Lássunk néhány, mindenkit érintő változást!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fel kell gyűrniük az ingujjat a cégvezetőknek és a könyvelőknek, hogy követni tudják az idei évtől érvényes adóváltozásokat. „Nagyon nagy változások nincsenek, de sok olyan részletszabály módosult, amikre fontos odafigyelni, mert komoly mulasztási bírságokat szabhat ki az adóhatóság” – figyelmeztetett Kökényesiné Pintér Ilona, a Saldo Zrt. adószakértője a Piac & Profit KKV-Akadémiáján.

Kép: PP-archív

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó esetén az adókedvezmények között új elemként jelenik meg például az első házasok kedvezménye 2015-től, de a családi adókedvezmény esetén is történtek változások. 2015. január elsejétől év közben a márnem csak az adóelőleget megállapító munkáltató részére tehető nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítésére, hanem a rendszeres jövedelmet juttató kifizetőnek is. Ez elsősorban azokat érinti, akik például vezető tisztségviselőként nem munkavállalóként jutnak rendszeres jövedelemhez a cégüktől.

Az EKÁER a legsúlyosabb teher
Az EKAER regisztrációs rendszer már az elindulása óta eltelt néhány hétben is finomodott, figyelembe véve a valós, gyakorlatban jelentkező problémákat. Az azonban világosan látszik, hogy bevezetésével a vállalkozások adminisztrációs terhei jelentősen növekedtek az EU-n belüli termékmozgáshoz és az országhatáron belüli termékértékesítéshez kapcsolódóan – összegezte az RSM DTM szakértője. Segítünk átlátni az előírásokat és teendőket!
Társasági adó

Módosult a társasági adózásban a jövedelemminimum összes korrigált bevételének tartalma. „Eddig ugyanis csökkentették ezt az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) és a közvetített szolgáltatások, most már azonban ez nincs így, ez is a jövedelem része lesz – hangsúlyozta a szakember. –Ezzel tehát nőtt az elvárt adóalap – amit nem kötelező megfizetni, de ha így nyilatkozunk, abban az évben szinte biztos, hogy meglátogatnak minket a revizorok” – mondta Pintér Ilona.

A korrekciós tételek tekintetében azonban kedvező változás, hogy új kedvezményként jelenik meg a felsőoktatási támogatás. Ebben az esetben a támogatás 50 százaléka kedvezményként vehető igénybe. Az új kedvezményt a 2014. évi adókötelezettségre is lehet alkalmazni, azokra a támogatásokra, amelyek a tavalyi évben fizetett ki a cég. Viszont ha ilyen szerződést kötünk, arra ügyeljünk, hogy legalább öt évre el kell köteleznünk magunkat” – emelte ki a Saldo adószakértője.

Viszont szigorodtak az elhatárolt veszteségek elszámolásai: részben bekerült egy ötéves időkorlát, részint pedig az adóalap már nem csökkenthető nullára a veszteségekkel. Jogutód esetén sem minden esetben csökkenthető a veszteséges vállalat megvásárlásával az adóalap. Ebben az esetben ugyanis csak a veszteség azon hányada számolható el, amelyet az adóévben tovább folytatott tevékenység árbevételének összege és az elmúlt három évben elért árbevételének összege átlagban képvisel.

Jelentősen változott a kapcsolt vállalkozások meghatározása is!

Áfaszabályok

A folyamatos vagy elszámolási időszakhoz kötött teljesítések tekintetében július elsejével a könyvvizsgálói, könyvviteli és adótanácsadói tevékenység tekintetében a teljesítés időpontja az elszámolás utolsó napja lesz. A főszabály szerint más tevékenységek esetén marad a fizetési határidő. A számlán 2015. január elsejétől fel kell tüntetni a vevő adószámát is, ha az áthárított áfa összege meghaladja az egymillió forintot. Kibővült az előleg fogalma is a törvényben.

A további áfaváltozásokról részletesebben itt olvashat!

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo