Egyre rosszabbul fizet az építkezés

2950 építőipari cég szűnt meg 2016 első félévében, ami 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az ágazatban ugyanakkor ez időszak alatt 28%-kal több céget alapítottak, mint 2015-ben. Az építőipari cégek összesített 2015-ös árbevétele kismértékű növekedést mutat az előző évihez képest, ugyanakkor összesített nyereségük 13%-kal marad el a 2014-es évitől.

Kép: Pixabay

A tavalyi csúcsok után idén az első félévben csökkenést mutat a megszűnő vállalkozások száma az építőiparban. Az első félévben összesen 2950 társaság szűnt meg az ágazatban, ami 13 százalékkal elmarad a tavalyi első féléves értéktől.

Az építőiparban működő cégek közül nagyjából minden 9-dik szűnik meg 1 éven belül és ezek csaknem 20 százaléka felszámolás útján. „A szektorban kétségtelenül megindult egyfajta tisztulás és átrendeződés, azonban a felszámolási arány tekintetében az építőipar még mindig az egyik legveszélyeztetettebb ágazat.” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Hozzáteszi: „A felszámolási arány közel 1,5-szerese az országos átlagnak.”

Az ágazatban azonban egyfajta optimizmus is megfigyelhető, hiszen az újonnan alapított cégek száma, közel 30%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket. „Noha a megszűnések száma csökken és az újonnan alapított cégek száma nő, összességében még mindig csökken az ágazatban tevékenykedő cégek száma, így egyfajta lassú tisztulásról beszélhetünk.” – véli Pertics Richárd.

Bár az ágazat összesített 2015-ös nyeresége 13%-kal kevesebb, mint az előző évben volt, mindenképp megfigyelhető némi kedvező változás is a szektorban. A cégek kintlevősége 2013-as év adataihoz képes csaknem a felére, míg a 2014-es adatokhoz képest is mintegy 22%-kal csökkent. „A cégek kintlévőségeinek ilyen mértékű csökkenéséhez jelentős mértékben járulhatott hozzá a fizetési határidők rövidülése illetve az elektronikus építési naplók bevezetése is.– teszi hozzá az Opten igazgatója.

Sokba kerülhet a terasz
Az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfateher többlakásos ingatlanok esetén lakásonként 150 négyzetméter, egylakásos lakóingatlanoknál pedig 300 négyzetméter hasznos alapterületig vehető igénybe. A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég kiadott állásfoglalása azonban tágan értelmezi a hasznos alapterület fogalmát, ugyanis beleszámítja pl. a pincét és a teraszt is. Annak, akinél az alapterület túllépése miatt megállapítja az adóhatóság, hogy a lakásértékesítését 5 százalék helyett 27 százaléknyi áfa terhelte, nem csak az áfakülönbözetet kell utólag kifizetnie, hanem a bírságot is.
 

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo