Jól megy az ital-nagykereskedőknek

Az ital-nagykereskedelmi vállalkozások piacára egyre többen léptek be az elmúlt években, a korábbi időszakban elért teljesítményük alapján ez nem is meglepő, igaz, az árbevételük lendületes emelkedése tavalyelőtt megtorpant. Az összesített eredményük is visszaesett, ennek ellenére az eredményük végig a pozitív tartományban maradt – derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató friss elemzéséből, amely szerint az érintett cégek legfrissebb bedőlési indexe jobb az országos átlagnál.

Jól megy az ágazatnak – kép: SXC

Ha a piaci szereplők számát, valamint árbevétel- és eredményadatait nézzük, összességében kedvező kép rajzolódik ki róluk, bár 2011 óta nehezebben megy az üzlet – állapítja meg a Bisnode elemzése. Az üzleti információszolgáltató szakértői az ital-nagykereskedő cégek 2007-től 2011 végéig tartó időszakra vonatkozó adatai alapján készítették az elemzést, mert nagyon sok vállalat 2012-es beszámolója még nem érkezett meg a hatóságokhoz. A 10 legnagyobb ital-nagykereskedő esetében már a 2012-es eddig elérhető pénzügyi adatokat is tartalmazza az elemzés.

Egyre többen vannak

Az adatokból kiderül, hogy egyre több társaság lépett be az ital-nagykereskedők piacára. 2007-ben még éves átlagban 525 cég volt jelen ezen a piacon, majd évről évre nőtt a számuk, 2011-ben pedig már több mint 800 társaságot jegyeztek a szektorban. Minden évben az érintett vállalkozások kétharmada adott számot a teljesítményéről, azaz szolgáltatott árbevételi és eredményadatokat, amelyekből világosan látszik, hogy bár az árbevétel 2010 után nem emelkedett a korábbi ütemben, de komolyabb visszaesést sem kellett elkönyvelniük.

Az árbevétel a 2007 és 2011 közötti időszak első felében jelentősen emelkedett: 2007-ben az adataikról beszámoló ital-nagykereskedők összesen 84 milliárd forintos árbevételt értek el, egy évvel később 126 milliárd forintot, 2009-ben pedig már 240 milliárd felett jártak. Ezt követően azonban fordulat következett, 2010-ben ugyanis 219,8 milliárdra rúgott az összforgalmuk, 2011-ben pedig 220,5 milliárdot tett ki, utóbbi számok minimális növekedést, lényegében stagnálást jelentenek éves összevetésben. Az egy cégre vetített árbevétel alakulásából az látszik, hogy 2007-ben egy ital-nagykereskedő átlagosan 227 milliós forgalmat produkált, ez 2009-re 514 millió forintra emelkedett, majd 2010-ben és 2011-ben 428, illetve 424 millió forint volt az egy vállalkozásra jutó árbevétel.

Felemás számok a nagyoknál

Nyereséges tevékenység az ital-nagykereskedelem, ez az eredményadatokból egyértelműen kiderül. Az érintett cégek összesített bruttó eredménye 2007 és 2011 között ugyanis 0,73–3,5 milliárd forint között szóródott. Az egy cégre eső átlagos adózás előtti nyereség pedig 2007-ben még 2 millió forint volt, ami 2009-re érte el csúcspontját, hiszen akkor 7 millió forint fölé ugrott. Majd az árbevétel visszaesésével párhuzamosan csökkent: 2010-ben 6,7 millió, 2011-ben pedig 6 millió forintot tett ki az egy cégre eső adózás előtti eredmény. A Bisnode elemzése szerint nemcsak a bruttó eredményük maradt pozitív tartományban, hanem a vizsgált időszakban az ital-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozások nettó, vagyis adózás utáni eredménye is: 2007 és 2011 között a nettó eredményük 0,5–2,8 milliárd forintot ért el.

Az ital-nagykereskedők árbevétele és bruttó eredményének alakulása – Forrás: Bisnode

Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített – több mint 70 milliárd forintos – forgalma az ágazat 2011-es, 220 milliárd forintos teljes árbevételének harmadát adta. A bruttó nyereségből jóval nagyobb volt a részesedésük, a szóban forgó tíz cég összesített adózás előtti eredménye elérte az 1,5 milliárd forintot 2011-ben, ami közel 50 százaléka az ágazat 2011-es 3,1 milliárd forintos bruttó eredményének.

Éledezik a gazdaság: kevesebb cég dőlt be
A tavalyi 4,08 százalékról 3,79 százalékra csökkent az idei első negyedévben – a most először megjelenő, országos adatokat tartalmazó – Bisnode Bedőlési Index (BBI). Mindössze négy ágazatban romlott a mutató, a többiben azonban javult. Területi bontásban Borsod és Nógrád megye ért el látványos eredményt, az ott nyilvántartott cégek bedőlési mutatója több mint 1 százalékponttal csökkent.
Bár sok cég tavalyi beszámolója még nem érkezett be, de 2011-ben a tíz legjelentősebb forgalmú ital-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalatból nyolcnak a múlt évi  – 2012-es – számai már ismertek. Utóbbiak adatai pedig megosztottságra, piaci átrendeződésre utalnak. A nyolc cégből ugyanis ötnek csökkent az árbevétele 2012-ben, ezen belül egyikük forgalma közel 50 százalékkal 4,6 milliárd forintra apadt, a másik négynél 2–8 százalékos volt a csökkenés. Ezzel szemben, az a három cég, amely növekedést ért el, 2–23 százalékkal növelte a forgalmát tavaly. A nyolc legjelentősebb ital-nagykereskedő közé tartozó cégek eredménysorai is megosztottságra és piaci átrendeződésre utalnak, de valamennyi társaság pozitív eredménnyel zárta a múlt évet. Az említett körbe tartozó vállalkozások felének csökkent, a másik felének pedig nőtt az adózás előtti eredménye 2011-hez képest. Volt cég, amelyiknek 2011-ről 2012-re bruttó eredménye 91 százalékkal csökkent, vagyis lényegében eltűnt a profitja. Ezzel szemben a nyereségnövekedést elérő négy vállalkozás közül az egyik több mint a duplájára növelte bruttó eredményét.

Többen késnek, de többen fizetnek határidőre

Az ital-nagykereskedők fizetési magatartását vizsgálva az látszik, hogy az éves átlagos fizetési határidő alakulását nézve csökkenés következett be: 2010-ben még 26, 2011-ben és tavaly pedig 22-23 nap volt. Ezzel párhuzamosan az átlagos fizetési késedelem a 2010-ben feljegyzett 12 napról 2011-ben 15 napra nőtt, a múlt évben pedig már 18 napot tett ki. Ebből az derül ki, hogy a szigorodó fizetési határidőkhöz nagyobb késések társulnak a szektorban. Ugyanakkor a határidőre fizető cégek aránya javult: 2012-ben a társaságok 55 százaléka egyenlítette ki a számlát időben, egy évvel korábban csak 50, 2010-ben pedig 45 százalék volt ez az arány.

A Bisnode elemzése kiemeli, hogy mint minden ágazatban, az ital-nagykereskedőknél is fontos a partnerek fizetési magatartásának követése. A különböző mutatószámokból előre jelezhető, hogy egy vállalkozás milyen valószínűséggel válik fizetésképtelenné a következő egy évben, illetve milyen fegyelemmel fogja számláit kiegyenlíteni, ami a partnerek és a piac stabilitása szempontjából fontos tényező.

Fellendülőben a netes kereskedelem
Jól szerepelnek a netes kereskedők, egyre jobban és pontosabban fizetnek, valamint csökkent a bedőlési arányuk is. Az elmúlt hónapokban több, a piacon meghatározó kiskereskedelmi lánc indította el online áruházát, és várhatóan lesznek követőik.
Jobbak az országos átlagnál

A szektorról az is elmondható, hogy a bedőlések szempontjából az átlagnál jobban teljesített az elmúlt tizenkét hónapban. Ezt jelzi, hogy a bedőlési arányokból képzett országos helyzetet mutató Bisnode Bedőlési Indexnél (BBI) jobb adatokat ért el az ágazat.

A cégek helyzetéről országos képet nyújtó BBI a 2013 júniusát megelőző 12 hónapban 3,39 százalékos volt, az ital-nagykereskedők ugyanebben az időszakban valamivel alacsonyabb, 3,12 százalékos bedőlési arányt értek el. Igaz, ugyanakkor a 2012 júniusát megelőző 12 hónapban az ital-nagykereskedők bedőlési mutatója 4,86 százalékos volt, ami meghaladta a Bisnode Bedőlési Index ugyanebben az időszakban mért 4,12 százalékos értékét.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo