Ne legyünk túl optimisták, ez még nem aranykor

A GKI elemzése szerint a magyar ingatlanpiacon a „hat szűk esztendő” után 2014-ben komoly derűlátás bontakozott ki. Ez még sajnos nem jelenti azt, hogy a piaci szereplők egy újabb „aranykor” bekövetkezését várnák, az előrejelzések szerint az élénkülés csak a hazai ingatlanpiacnak a jelenlegi állapotához képest lesz érzékelhető.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Sok a felszámolás és a kényszertörlés az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek esetén, de a szektor bedőlési indexe még így is az országos átlag alatt marad. Az iparágban jelenleg közel 40 ezer cég működik, azonban a vállalkozások száma az elmúlt időszakban csökkent, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Az előrejelzések az ingatlanpiac fellendülését jelzik, de ez előreláthatóan az ország különböző részeit eltérően érintik, mivel keleten jóval magasabb arányban válnak fizetésképtelenné a cégek, mint a nyugati országrészben. Míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 100 ingatlanügylettel foglalkozó vállalkozásból egy éven belül ötnél is több válik fizetésképtelenné, addig Komárom-Esztergom megyében 100-ból csak 1-2 vállalkozás kerül felszámolásra. (A piacon azonban töretlen az optimizmus.)

2014 végén összesen 39 576, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozás működött hazánkban. Egy évvel korábban azonban még 40 535 ilyen cég tevékenykedett a piacon, ami 2,4 %-os csökkenést jelent. Ez az érték nagyságrendileg megegyezik a teljes magyar cégállomány-változással, ugyanis – amennyiben az összes vállalkozást vizsgáljuk –, szintén 2,5 %-os csökkenéssel kellett egy év alatt számolni.

A kevesebb cég még nem gond

A cégek számának csökkenése önmagában még nem probléma, ha egy kisebb, de stabilabb piachoz járul hozzá. 2013-ról 2014-re azonban a felszámolások és kényszertörlések száma is jelentősen emelkedett. 2013-ban kicsivel több, mint 1000 felszámolás indult a szektorban, 2014-ben azonban számuk meghaladta az 1150-et, azaz egy év alatt 12%-kal nőtt a hitelezők által kezdeményezett negatív eljárások száma. A kényszertörlések is emelkedtek, mivel míg 2013-ban csak 1325 ilyen eseményt regisztráltak, addig 2014-ben már közel 2700-at, ami igen magas, 103 %-os emelkedést jelez. A végelszámolások száma viszont csökkent az elmúlt időszakban: 2013-ban közel 670 cég kezdeményezte saját megszűnését, 2014-ben azonban 24 %-kal kevesebb, alig több mint 510 vállalkozás. Ezen tények alapján megállapítható, hogy a szektor cégeink megszűnése inkább külső kényszer hatására történik, mint a vállalkozások saját akaratából. (Az építőiparban is egyre többen dobják be a törülközőt.)

KEVÉS KÜLFÖLDI VESZ LAKÁST NÁLUNK
A 2000-es évek ingatlanpiacán még nagy arányban voltak jelen a – főleg nyugat-európai – vásárlók, befektetők. A válságot követően azonban keveset hallani felőlük.
A bedőlési index értéke (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) jelzi leginkább egy szektor országos átlaghoz viszonyított helyzetét és teljesítménynek romlását vagy javulását. A bedőlési arány sajnos 2013-ról 2014-re romlott, azonban még így is az országos átlaghoz közel van, így elmondható, hogy nem különösebben rizikós ez az iparág. Míg 2013-ban 2,63 % volt az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások bedőlési aránya, addig 2014-ben csak alig magasabb (2,96 %-os) bedőlési indexszel kellett számolni. Ez jó hír, mivel 2014-ben az országos átlag – azaz a Bisnode Bedőlési Index értéke – 3,23 % volt.  Ráadásul 2013-ban az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek bedőlési aránya meghaladta az országos átlagot, 2014-ben azonban már alatta volt, azaz a szektorra jellemző fizetésképtelenségi arány jelentősen javult az országos átlaghoz képest. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy az átlagnál kisebb kockázatú iparágról van szó, ami javuló tendenciát mutat az országos átlaghoz képest, azonban a felszámolások és kényszertörlések számának emelkedése továbbra is óvatosságra int.

Legalább egy hónapot késnek a számlafizetésekkel

A szektor teljesítményének vizsgálatához megfelelő alapot biztosítanak az iparágban tevékenykedő cégek számlafizetési szokásai. A magyar cégek, amennyiben nem egyenlítik ki számláikat időben, átlagosan 16 napot késnek a fizetéssel. Az ingatlanügyletek szektor szereplői azonban ennél jóval több, átlagosan 37 nap késéssel egyenlítik ki tartozásaikat. Ez igen magas szám, ráadásul 2013-ban is ekkora átlagos késedelem jellemezte a szektor számlafizetéseit. A késések magasabb száma annak is betudható, hogy a szektor az országos átlagnál rövidebb átlagos fizetési határidővel rendelkezik, azaz összességében 21 nap alatt várják a hitelezők az iparág szereplőitől pénzük beérkezését, miközben országosan 26 napra fizetnek a cégek.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere elmondta: annak ellenére, hogy a szektor bedőlési aránya alacsony, alapos tájékozódásra van szükség szerződéskötés előtt, különösen azért, mert az iparágra magas átlagos számlafizetési késedelem jellemző. Amennyiben egy vállalkozás felszámolás alá kerül, akkor már sokszor késő lépéseket tenni, mivel számos cég, szervezet megelőzheti a hitelezői listán a felszámolt céggel szemben kintlévőséggel rendelkezőket. A cégvezető ezért azt javasolja, hogy szerződéskötéskor és utalásos számla engedélyezésekor célszerű nemcsak csődfigyelést igénybe venni a hitelezett partnerre, hanem kockázatosságának alakulását is érdemes figyelni, mivel ez előjele lehet egy esetleges fizetésképtelenségnek, mely esetben érdemes időben elkezdeni a beszedést. Amennyiben már hosszabb ideje késik a partner számlája kifizetésével és kockázatossága is megnőtt, jogosan lehet aggódni azon, hogy egyáltalán képes lesz-e fizetni.

Jó üzlet a magyar ingatlan, csak nincs belőle elég
Idén eddig 450 millió euró értékben vásároltak ingatlant befektetési céllal Magyarországon, amennyiben év végéig lezárul a függőben lévő 200 milliónyi tranzakció, akkor a tavalyihoz képest 80 százalékkal is növekedhet a befektetési célú értékesítés, de a fejlődés gátja az, hogy nincs elegendő, erre a célra megfelelő ingatlan.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo