Mindenkire veszélyes a felkészületlen cégvezető

A cégvezetők felkészületlensége is oka lehet a hazai magas cégfelszámolási és alapítási számoknak. A fiatalok vezette cégek még kockázatosabbak, ráadásul nem csak magukat, de partnereiket is veszélyeztetik.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:flickr/SimoneLovati

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyarországi cégek üzletpolitikai és stratégiai felkészültsége hiányos, egyebek mellett ez is hozzájárul a magas felszámolási és cégalapítási arányokhoz. „A 2010 környéki cégalapítási láz mára valamelyest csillapodott, de még mindig igen magas a kényszervállalkozások és a stratégiai tervek nélkül induló vállalkozások száma. Különösen igaz ez a fiatal vállalkozók körében” – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője. Összességében zsugorodni fog a cégvilág 2014-ben a Bisnode előrejelzése szerint, mivel egyre kevesebb céget alapítanak, és egyre több a kényszertörlés. A társaság úgy véli, a kft.-alapításhoz szükséges megemelt törzstőke sem fog kedvezni az új cégek szaporodásának, ami nem is probléma a Bisnode szerint, mert jelenleg Magyarországon közel 560 ezer működő társas vállalkozást jegyeznek, amelynek mindössze 20-30 százaléka végez valós gazdasági tevékenységet.

Itt olvashatja dollármilliárdosok tanácsait induló vállalkozóknak!

A cégalapítás előtti tervezés hiánya is hozzájárul a mai bizonytalan vállalkozási környezethez. A frissen alapított cégek várható élettartama alig 8-9 év, az aktív működési idő pedig ennek az időintervallumnak is csak egy része. „A hazai cégvilág jellegzetessége, hogy az egyéni vállalkozókkal együtt több mint kétmillió magánszemély mondhatja magát cégtulajdonosnak vagy cégjegyzésre jogosultnak. Ez nem túl szerencsés állapot, hiszen a nagy tömegben számos felkészületlen szereplő bújik meg, veszélyeztetve mind saját cégét, mind partnereit” – mondja Tóth Tamás.

Ön vállalkozónak született?
A vállalkozások jelentős részét nem született vállalkozók vezetik. S még az sem biztos, hogy ez baj. De nem árt azért tisztában lenni a legfontosabb buktatókkal, hogy ne bukjunk bele mindjárt az elején.
  Bármely üzletember megmondhatja, hogy a vállalkozásba vetett hit elengedhetetlen annak sikeréhez. Azonban a lelkesedés önmagában még nem garantálja a sikert, egy igazi vállalkozónak a cégvezetéshez szüksége van néhány alapvető képességre. Ezek a képességek nem feltétlenül vannak velünk születésünktől kezdve, de jó, hír, hogy tanulhatóak és elsajátíthatóak. Adunk pár tanácsot, mire figyeljen az, aki épp most készül belevágni az első saját vállalkozásába.
A cégtulajdonosok és -vezetők átlagéletkorát vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a 30 év alatti menedzsmenttel rendelkező cégek az átlagnál jóval magasabb, 71 százalékos arányban kerülnek felszámolás vagy csődeljárás eljárás alá, ami komoly veszélyt jelent partnereik számára is.

A kormány a fiatal vállalkozók képzésével a hazai üzleti etikai szint növelésére törekszik.(De a vállalkozói készség az Unió szerint is fejlesztendő kulcskompetenciának számít.)  „Ez azért fontos, mert az ifjú menedzserek a tapasztalatszerzés közben felhalmozott kifizetetlen számláikkal komoly károkat okozhatnak a gazdaság egyéb szereplői számára – vélekedik az Opten ügyvezetője. – A támogatás éppen ezért hosszú távon jó irány lehet. A néhány ezer érintett szereplő persze csepp a vállalkozók tengerében, és nagyon sok múlik a program gyakorlati lebonyolításán is” – figyelmeztet Tóth Tamás.

Folyamatos probléma a magyarok tragikusan alacsony vállalkozói hajlandósága, egy nemzetközi kutatás eredményei szerint a magyarok a legborúlátóbbak egy saját vállalkozás indításával kapcsolatban, azonban a tavalyi évhez képes valamivel javult az önfoglalkoztatás megítélése. Saját vállalkozást leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők illetve a harminc év alattiak indítanának. Az Opten adatai szerint ágazati és földrajzi tekintetben viszonylag egyenletes a fiatal vállalkozók eloszlása: a vendéglátó és kereskedelmi szektorban vannak némileg felülreprezentálva, a megyék közül pedig Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében erősebb a fiatalok vállalkozási hajlandósága az átlagosnál.

A kezdő vállalkozók 9 alaphibája
A vállalkozói lét alapvető pillére a tanulás. Az ember fejleszt, tesztel, elbukik, tanul a hibából, javít, újratesztel, fejlődik. A hibák szükséges rosszat jelenetek a folyamatban, ám nem minden hiba produktív és segíti a fejlődést. Különösen a fiatal, forrófejű vállalkozók azok, akik úgy vélik, jobban ismerik az üzlet minden csínját-bínját, mint mások, éppen ezért hajlamosak alapvető típushibákat elkövetni. Ebből mutatunk be kilencet, hogy Ön elkerülhesse őket.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo