Induló vállalkozások cikkek


Meglepő: nem rántották vissza a vállalkozói kedvet a gazdasági bajok

Meglepő: nem rántották vissza a vállalkozói kedvet a gazdasági bajok  

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon.
Ha vállalkozni akarsz, most megdob az állam 4,5 millióval

Ha vállalkozni akarsz, most megdob az állam 4,5 millióval 

Hiába szeretne vállalkozást indítani a magyarok túlnyomó többsége, csak töredékük mer belevágni, mert tartanak a kudarctól. Pedig egy friss pályázati programnak köszönhetően minden korábbinál kedvezőbb feltételek mellett lehet belevágni az új életbe.
Tényleg csak pénz kell a magyarnak, hogy vállalkozzon?

Tényleg csak pénz kell a magyarnak, hogy vállalkozzon? 

Bár a mondás úgy tartja, hogy az első lépés a legnehezebb, úgy tűnik, hogy a vállalkozások esetében ez mégsem teljesen igaz. Azonban érdemes lehet minél jobban kidolgozni az üzleti elképzelést, mivel annál könnyebben és gördülékenyebben sikerülhet nemcsak beindítani, de működtetni is a vállalkozást – nem is beszélve a menet közbeni változtatások adminisztrációs és anyagi terheiről.
Amerikába mentek

Amerikába mentek 

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni, vagyis ha igazi barbecue-t akarsz csinálni, akkor azt a déli államokban fogod megtanulni, a valódi deep dish pizzáért pedig irány Chicago – vallják a Kiss testvérek, Dávid és Péter. A harmadik amerikai ételek ihlette éttermet nyitják Budapesten: a befektetői tőkével indított Beer & Burger és a Budapest Barbecue Company után ezúttal saját tőkéből fejlesztenek.
Ötlete az van a magyaroknak

Ötlete az van a magyaroknak 

Lenne üzleti ötletünk és akár szabadidőnkből is szívesen áldoznánk, ám a kockázatvállalás és a kezdő tőke hiánya hátráltat leginkább bennünket, magyarokat abban, hogy saját vállalkozásba kezdjünk – derült ki a Gfk Hungária által végzett Amway felmérésből.
Mindenki ráugrik az építőiparra

Mindenki ráugrik az építőiparra 

A kimagasló 2017 után 2018 első hónapjaiban is tovább tart az építőipar lendülete. „Egy hónap alatt 472 cég jött létre az ágazatban, ami felülmúlja a korábbi évek szintén kimagasló értékeit” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.
40 ezer euróra pályázhatnak nálunk élő románok cégalapításra

40 ezer euróra pályázhatnak nálunk élő románok cégalapításra 

A legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárok erdélyi cégalapítására írt ki pályázatot a nagyváradi székhelyű Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és az illyefalvi LAM Alapítvány.
Mentor vagyok! Vagy mentorált?

Mentor vagyok! Vagy mentorált? 

A mentorprogramok virágkorát éljük napjainkban - mind a különböző oktatási szinteken, mind a vállalati szférában tetten érhetőek a különböző nevesített mentorrendszerek. A szerepek előre meghatározottak: mentor vagy mentorált, de vajon melyik félnek előnyösebb a szerepköre?
Hét lecke kezdő angyaloknak

Hét lecke kezdő angyaloknak 

Százból csak alig öt startup lesz sikeres, hogyan választhatja ki a befektető melyikbe tegye a pénzét? Vendégszerzőnk, Balogh Péter hét leckét oszt meg velünk, amelyeket érdemes megfontolnia minden induló angyalbefektetőnek.
Túl kevés a fiatal cég

Túl kevés a fiatal cég 

A hazai kkv-k nagy része több mint 20 éves múltra tekint vissza, miközben az 5 év alatti cégek aránya elenyésző – derül ki a K&H: üzletet ide! program felméréséből. Minden új vállalkozásra két megszűnő jut.

Induló vállalkozás is kaphat hitelt 

A bankok nem szívesen hitelezik az induló vállalkozásokat, ami érthető is, hiszen jelentős részük az első születésnapját sem éri meg. A Bankmonitor szakértői szerint azonban van olyan konstrukció, ami a kezdő cégeknek is megfelelő lehet.

2016 sem hozta el a rendszerváltást a cégeknél 

Az elmúlt év sem hozott trendfordulót a fiatal generáció cégalapítási kedvében. Noha közel 10 ezer új vállalkozást jegyeztek be a 18-40 év közöttiek, de az idősebb korosztály továbbra is magasan felülreprezentált az üzleti életben. Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke arra figyelmeztet, hogy a generációváltás a hazai kis és közepes vállalatok harmadánál a legégetőbb probléma lesz öt éven belül.

Állatorvost a Parlamenthez 

Egy online felületen bárki véleményt nyilváníthat, hogy hol, milyen szolgáltatásokra, üzletekre lenne szükség. Az emberek pedig szavaztak: az Országház közelébe például állatorvost szeretnének, de egy halkereskedés is jól jönne szerintük.

Gyúrna a magyar: nem stadion kell, hanem fitneszterem 

Bár a statisztikák szerint a szabadidejükben a magyarok leginkább tévét néznek, és marginális a sport szerepe, a K&H programjának adatai szerint azonban a fitneszterem a harmadik legnépszerűbb olyan vállalkozás, amit a lakosok szeretnének a környékükön. A szavazatok alapján több mint 800 ilyen teremre lenne országszerte szükség.

Még több fiatal lehet vállalkozó 

Tovább-bővült azok köre, akik támogatást vehetnek igénybe első vállalkozásuk beindításához. A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása projekt keretében 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban is részesülhetnek a pályázók.

Lángosos már nem kell a Balcsira 

Gyógyszertárat és patyolatot, azaz ruhatisztítót látnának legszívesebben a siófokiak, Balatonfüreden a vegyesbolt az egyik legnépszerűbb kérés, Keszthelyen pedig ruhaboltra és mozira lenne a legnagyobb igény – derül ki a K&H: üzletet ide! programjának keretében leadott szavazatok alapján.

Milyen boltot akarnak a fogyasztók? 

A legtöbb magyar vegyesboltot szeretne tudni a lakhelye közelében, de a pékségre, fitneszteremre vagy akár egy bankautomatára sem mondanának nemet – derült ki egy friss kutatásból.

Hogyan tűnhet ki a tömegből egy zöldfülű vállalkozás? 

Habár ezrével alapítanak havonta új cégeket Magyarországon, az első évét csak kevés éri meg. És nem csak a nehéz adózási és szabályozási környezet jelenti a véget, vagy a felkészületlenség és a nem elég gondos tervezés, hanem az is, ha ötletünkkel nem tűnünk ki a tömegből. Ehhez adunk most tanácsokat!

Kasszabarát tippek kezdő vállalkozóknak 

Az induló vállalkozásokkal sokszor akkor szalad el a ló, amikor már kezdenek csöpörögni a bevételek a kasszába. Tippjeink segítenek elkerülni néhány banális hibát, amik súlyosan veszélyeztetnék a még gyengécske kasszát.

Üzlet (majdnem) pénz nélkül? Lehetséges? 

Sok magyarban felmerül, hogy szakít az alkalmazotti léttel, sőt, esetleg már az ötlet is kipattant a fejéből, mivel tudna dobbantani az üzleti életben, de a legtöbb kezdő vállalkozó ilyenkor belefut abba a problémába, hogy nincs elég tőkéje a vállalkozás beindításához. Pedig, ha gondosan tervezünk, lehet, hogy nincs is szükség (annyi) pénzre.

Meglepő, de szinte minden magyarban ott a vállalkozó 

Örvendetes hír, hogy emelkedett a vállalkozási hajlandóság a magyar lakosság körében. A magyarok közel fele (48%) érez magában ugyanis kedvet egy önálló cég indításához, vagy ahhoz, hogy betársuljon egy már meglévő vállalkozásba – derül ki a Budapest Bank reprezentatív kutatásából. A felmérés eredményeiből jól látszik, hogy a többség optimista, bízik abban, hogy vállalkozása a közeljövőben megvalósulhat (54%), minden negyedik válaszadó pedig már tényleges ötlettel is rendelkezik. A kutatás rávilágított arra is, hogy átlagosan a vállalkozás beindításhoz szükséges anyagi erőforrás mintegy harmadát (35%) fedeznék önerőből a megkérdezettek, banki kölcsönt pedig negyedük venne igénybe.

Egymilliárdos útravaló az indulóknak 

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” című felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,04 milliárd forint.

Milliókat kaphat, ha most kezd vállalkozni 

Fiatalok vállalkozóvá válásához lehet maximum 3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyerni egy most megjelent, 2,9 milliárd forint keretösszegű pályázatból. A támogatási kérelmeket október elejétől lehet majd benyújtani.

Öt mocskos igazság a vállalkozókról 

A cégalapítás legnagyobb vonzereje a függetlenség: egyre többen szeretnének a maguk urává válni. Csakhogy van néhány olyan vonatkozása a cégvezetői létnek, amelyeket senki sem köt az induló vállalkozók orrára. Kivéve minket.

Vállalkoznánk? Ezeket a tulajdonságokat mérjük fel magunkban 

Ha munkavállalóként fognánk vállalkozásba érdemes végiggondolnunk, milyen készségekkel rendelkezünk – vélekedik Kordai Csaba, a Vállalkozás másodállásban c. könyv szerzője, akinek segítségével összegyűjtöttük azokat a tulajdonságokat, amelyeket érdemes felmérnünk – és ha kell, fejlesztenünk.

Vágjunk bele – de ésszel 

Abban könnyű segítséget kapnunk, hogyan indítsunk be egy vállalkozást, de arra már kevesen tudják a választ, hogyan lesz egy jó ötletből sikeres cég. Ehhez adunk most hét jó tanácsot!

Nem bíznak a magyar pumában 

Novemberben 4788 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, amivel az elmúlt három hónap a valaha volt legrosszabb negyedéves periódussá vált a magyar cégstatisztikában. November végéig az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 46 500 társaság szűnt meg, így még a decemberben szokásos visszaeséssel is 50 ezer fölé emelkedhet a törlések száma a tavalyi 41 ezerről.

A fiatalság nem a siker záloga 

A pályafutásuk delelőjén álló férfiak és nők alapítják a sikeres magyar vállalkozásokat. Az Opten céginformációs szolgáltató az idén ötéves cégeket vizsgálva arra jutott, hogy az ötödik évükre 100 millió forintnál nagyobb árbevételt elérők cégek tulajdonosai átlagosan 44 évesek, egyharmaduk nő, és a legtöbben a kereskedelemben vezették sikerre vállalkozásukat.

Újabb 4 milliárd forint a fiatal vállalkozóknak 

Fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő program indul 4 milliárd forint uniós forrásból - jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a fiatalok foglalkoztatásának növelése, a munkaerőpiacra történő első belépésük megkönnyítése a kormány egyik legfontosabb foglalkoztatáspolitikai célkitűzése.

Amire az induló vállalkozásoknak nagyon kell figyelni 

Az immateriális javak és tárgyi eszközök leltárát a számviteli politikában rögzített időszakonként, legalább 3 évente kell elvégeznie a vállalkozásoknak, de az induló vállalkozásoknál már a kezdő beruházások után mindenképpen szükség van az eszközök leltározására.

Egyéniben jobban megéri? 

Ha vállalkozásra adnánk a fejünket, mindenképp érdemes megfontolnunk, hogy egyéni vagy társas vállalkozást indítsunk: Egyéniben egyszerűbb indulni, és kevésbé függünk másoktól – vélekedik a szakértő.

Startup-gyár lehet a megoldás az indulók gondjaira 

Sikeres tech-vállalkozást létrehozni kihívásokkal és buktatókkal teli feladat. Különösen igaz ez az olyan, még fejlődésben lévő startup-kultúrával rendelkező országokra, mint Magyarország. Hazánkba is betört azonban a külföldön és főleg az Egyesült Államokban már egyre népszerűbb és egyre nagyobb sikereket elérő „startup-gyár” üzleti modell. A koncepció lényege, hogy egy startupok felépítésére szakosodott, profi stúdió párhuzamosan több ötletet, induló vállalkozást alapít, és próbál meg piaci sikerre vinni, ezzel csökkentve a kockázatokat – közölte a Drukka startup stúdió.

Alapszabályok a biztos bukás elkerüléséhez 

Éjszakánként ábrándozni arról, hogy a hobbink a munkánk, és pillanatok alatt felépítünk egy jól menő céget, nagyon vonzó. Vállalkozónak lenni, hazai köntösbe bujtatott amerikai álmokat dédelgetni, majd megvalósítani nagyon jól hangzik. Ám itt jön egy igazán nagy pofon a rideg statisztikák földjéről, mégpedig, hogy Magyarországon minden 10 induló vállalkozásból 8 öt éven belül lehúzza a rolót. A szakértők szerint a kisvállalkozások nagy része ezt elkerülhetné, ha betartana néhány egyszerű és logikus szabályt.

Hat költségtétel, amit ráverhetünk a vevőre 

Egy vállalkozás elindítása, az ügyfelek megszerzése és megtartása nem olcsó mulatság: komoly költségei vannak. Természetesen nem lehet minden költséget megfizettetni a vevővel, de van néhány olyan tevékenység, amiért nyugodtan tarthatjuk a markunkat. Ezekből mutatunk most hatot.

Elfogynak a pénzek, de ez még nem siker 

A JEREMIE-pénzek többsége végül valószínűleg gazdára talál annak ellenére, hogy pár hónappal ezelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium még 28–30 milliárd forint elkölthető összegről beszélt. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a program sikeres volt. Bizonyos projektekről kiderülhet, hogy nem a szabályoknak megfelelően jutottak a sokmilliós forráshoz, és azt sem tudjuk, hogy hány projektcég fogja végül megtermelni az alap által elvárt hozamot. Mindezek ellenére a hazai startup-világ felpezsdült, és ez önmagában véve nagyon pozitív. A következő egy-két évben pedig az is kiderül, hogy Magyarország felkerülhet-e a világ stratup-térképére.

Az induló vállalkozások 5 végzetes hibája 

Bár minden cég más és más, vannak azért olyan vonások, amelyek közösek a sikeres, és a sikertelen vállalkozásokban. És van, ami még a legjobb ötletből induló vállalkozást is ellehetetleníti. Összeszedtünk öt hibát, ami könnyen végzetes lehet, hogy segítsünk elkerülni őket.

Az ötlet nem elég: itt van tíz dolog, amin elbukhatunk 

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő az ötlet vagy a pénz ahhoz, hogy sikerre vigyék a vállalkozásukat, de ez tévhit. Tegyük félre a vezetői egónkat, és nézzünk szembe a 10 legnagyobb buktatóval.

Magasabbra kapaszkodhat a startup egy multi hátán 

Sok esetben könnyebb érvényesülnie egy startup cégnek, ha egy nagy vállalattal vagy annak támogató programjával megerősíti jelenlétét. Kvázi, a hátán kapaszkodik. Ez legjobban akkor működik, ha a cég is nyitott és ugyanezt szeretné, továbbá ehhez programokat, lehetőséget kínál.

Hét meglepetés, ami a csődöt jelentheti 

Az induló vállalkozások többsége már az első években olyan kellemetlen meglepetésekkel szembesül, amelyek akár a véget is jelenthetik egy cégnek. Pedig ezekre fel is lehet készülni: összeszedtünk néhányat a tipikus kellemetlen meglepetésekből, és azt is elmondjuk, mit tehetünk ellenük.

A sikeres vállalkozó tízparancsolata 

Egyre többen nyitottak a vállalkozói életforma felé, azonban a nők még mindig hátrányban vannak ezen a területen. Úgy tűnik, a támogató háttér számít a legtöbbet. Van 10 tippünk, ami közelebb visz a sikerhez.

Így segíthetné valóban az kormány a vállalkozásokat  

Nem támogatásokra, sokkal inkább átlátható, egyszerű szabályokra, jogvédelemre és változatos forrásokra lenne szüksége a vállalkozásoknak. Nem csak Magyarországon, mindenhol a világon. Steve Mariotti a Vállalkozásképző Hálózat (Network for Teaching Entrepreneurship) alapítója összeszedte a nyolc legfontosabb dolgot.

Ember kölcsönbe, nem sima ügy 

Egyre menőbb vállalkozási modell a munkaerőközvetítés. Ha úgy dönt, Ön is ezzel szeretné keresni a kenyerét jó, ha már most tisztázza, mi minden kell mire ezt a fő tevékenységi formát a cégébe bevezettetheti. Garantáltan nem lesz sima ügy.

Fiatal vállalkozó – kicsi, de erős 

Vállalkozni már egész fiatalon érdemes elkezdeni. Részben azért, mert sok tanulást és sikerélményt tartogathat, részben azért, mert sokkal kisebb téttel és sokkal nagyobb energiával tudunk belevágni. Ha pedig élvezzük, néhány év múlva már igazán nagyban is csinálhatjuk.

Öt ok, hogy fiatalon legyünk online vállalkozók 

Kevés fiatal adja manapság a fejét vállalkozásra, pedig az online világ nemcsak lehetőséget, de forrást is kínál ötletük megvalósításához. De ezen kívül is vannak előnyei annak, ha valaki fiatalon már sikeres cégvezetőnek mondhatja magát.

Így spóroljunk pénzt, ha vállalkozást indítunk! 

Egy induló vállalkozásnál nincs fontosabb, mint megfelelően kordában tartani a költségeket, hiszen az induló tőkénk nem végtelen – és sok esetben nem is miénk, hiszen sokan kölcsönből, vagy baráti-családi segítséggel vágnak neki a vállalkozók útjának. Adunk négy tippet, amelyek segítségével pénzt spórolhatunk!

Hamarosan nyitunk! És Ön? 

A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra, és telnek meg élettel. A helyiségekbe beköltöző, feltörekvő projektek nagyobb elköteleződés nélkül próbálhatják ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit.

Aki crowdfundingban megállja a helyét, befektetőt is talál 

Egyre inkább beindul a közösségi finanszírozás modellje Magyarországon is. Ugyan nálunk nehezebb összekalapozni az induláshoz szükséges pénzt, a közösségi támogatás mégis nagy előny lehet a vállalkozások számára.

"Hozomra" egy induló cég sem kap tőkét 

Mitől lesznek kivitelezhetőek az új cégek tervei? Milyen tárgyi és személyi biztosítékokról kell gondoskodniuk ahhoz, hogy tőkét vonhassanak be, akár úgy is, hogy eszközeik és eddigi eredményeik ezt egyelőre nem képesek alátámasztani? Mire figyeljen oda egy új vállalkozás ahhoz, hogy egy befektető minél előbb tőkebefogadásra érettnek tekintse?
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Pénzszerzés

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére 

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

Adózás

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek 

A német adóbevételek 6,2 százalékkal nőttek júniusban.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla  

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla.

Társadalom

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert 

Az oroszok többsége még a béketárgyalásokról sem akar hallani.

Infokom

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?  

Alig van túl a vállalati szektor az agilis átálláson, az egyre szélesebb körben alkalmazott forradalmi technológiai megoldások máris újabb szemléletváltást sürgetnek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo