hirdetés

Kasszabarát tippek kezdő vállalkozóknak

Az induló vállalkozásokkal sokszor akkor szalad el a ló, amikor már kezdenek csöpörögni a bevételek a kasszába. Tippjeink segítenek elkerülni néhány banális hibát, amik súlyosan veszélyeztetnék a még gyengécske kasszát.
hirdetés

Lehet bármilyen briliáns az ötlet, amire építve elindítunk egy vállalkozást, ez még nem jelenti azt, hogy a működtetésben is hasonlóan brillírozni fogunk. Az induló vállalkozások legtöbbjénél nem a vállalkozási szellem hiánya okozza a magas bukási arányt, hanem hogy a napi pénzügyi menedzselés nincs a kisujjunkban. Lássunk néhány banális csapdát, amit egy kezdő vállalkozó elkövethet – és ami könnyen a szakadékba taszíthatja az ígéretes céget. Az alábbi tippek abban nyújtanak segítséget, hogy fenntartható tőkealapunk legyen, és a haszon a lehető leghamarabb növekedésnek induljon.

Nem csak a pénz a jutalom

Elindítottuk és működtetjük az üzletünket, ez már önmagában herkulesi feladat. Már az elején nagy fejfájásoktól menthetjük meg magunkat, ha gátat szabunk a felesleges kifizetéseknek. Tűzzünk ki célokat és feladatokat, és haladjunk a tervnek megfelelően. A takarékos és fegyelmezett pénzügyi kultúra kialakítása már az elején segít az üzleti kiadások kordában tartásában.

A pénz mindenre megoldás? Szerintünk nem
Sok kisvállalkozás tulajdonosa a bónuszokat, a pénzjutalmakat tartja az ösztönzésre a legalkalmasabbnak, melyeket folyamatosan és fokozatosan emel. Vagy emelne, ha tudna… Ha pedig nem tud, akkor úgy érzi, kifogyott az eszközökből. Pedig a pénz nem motivál olyan hatékonyan, mint ahogy gondolnánk, vagy valljuk be, várnánk tőle. Ha rosszul használjuk, a monetáris jutalmazás kényszerré, majd elvárássá válik, és elveszíti a valódi célját.
Az egyik, amit alaposan át kell gondolnunk a bérek és az egyéb juttatások kérdése. A munkavállalók megtartásához persze kell a korrekt fizetés, nem muszáj viszont bónuszokkal dobálóznunk. Csak akkor és azoknak adjunk, akiket ez teljesítmény alapján tényleg megillet – de próbálkozhatunk más, egyébként a szakértők szerint akár hatékonyabb ösztönzőkkel is motiválni a kollégákat. A valódi felelősség, az értelmes munka, az elismerés, a jó munkahelyi hangulat a tapasztalatok szerint a zsíros bónuszokat is képes helyettesíteni. (Ld. keretes írásunkat.)

Enyém, miénk

Alapítóként a vállalkozás a miénk. Hiba lenne azonban ezt összekeverni azzal, hogy mi magunk vagyunk a vállalkozás. Ez a gondolkodásmód több szempontból is káros az üzletre, például képtelenek leszünk eredményesen delegálni, ami a növekedés gátja lehet. De komoly gondokat okoz a magán- és az üzleti pénzügyek összefolyása is.

Kép: PP-archív

Az üzleti befektetésre szánt tőke annak fenntartására és a növekedés finanszírozására való. Ha nem különítjük el éles határvonallal a privát kiadásainkat és az üzleti költségeket, hamar a vállalkozás kasszája bánhatja a dolgot, és csak a személyes hasznunk fog növekedni. Segíthet, ha mi is bért kapunk havonta, mint bármelyik más alkalmazott. Ez megakadályozza, hogy a vállalkozás bevételeit sajátként kezeljük, és az üzleti alapunkat szépen lassan lenullázzuk.

Kitartó spórolás

Ha elértük azt az örvendetes állapotot, hogy van pénz a kasszában, ne siessünk elkölteni! Attól, hogy már nem kell minden garast a fogunkhoz verni, ne álljunk le a spórolós működéssel! Minden beszerzés előtt alaposan nézzünk körül a piacon, használjuk ki a kedvezményeket, tekintsünk át több ajánlatot még a legkisebb beszerzések esetén is. Ez nem garasoskodás, hanem nagyon tudatos pénzügyi gondolkodás! Próbáljuk ki egy hónapig, meg fogunk lepődni az összegen, ami a zsebünkben marad, és aminek ára csupán egy kis odafigyelés. (Itt talál néhány tippet a spórolósabb beszerzéshez.)

Ha éppen van pénz a kasszában, az arra sem indok, hogy korábban nem tervezett költekezésbe kezdjünk. Hiába telik rá most éppen, ha az üzleti tervnek nem része, és nem indokolja funkcionális elvárás, ne cseréljük le a céges kocsit, vagy ne vigyünk minden üzletfelet drága ebédre! Majd év végén meglátjuk, mit mutat a kassza, és a következő időszakra már e szerint tervezhetünk.

Spóroljunk ésszel az irodán!
Az iroda jelentős költségtétel minden vállalkozás számára. Ezen sajnos nem lehet változtatni, de a mértéken azért igen! Nem mindegy viszont, hogy hogyan spórolunk.
A garázscég nem ciki

A kezdő vállalkozások egyik legnagyobb költsége sokszor az irodabérlet – főként, mert sokan indokolatlanul korán és a szükségesnél sokkal reprezentatívabb méretben és helyen bérlenek szobákat. Ahhoz, hogy a vállalkozásunk sikeres legyen, nem erre van szükség. Sok, ma már nagy vállalkozás indult kellemetlen, kis garázsokból, lakásból, ráadásul most már akár egy órára is bérelhetünk mutatós tárgyalót valahol, ha arra van szükség.

Az elegáns irodából nem feltétlenül profitál közvetlenül a cég (persze ez függ a tevékenységi körtől), az erre fordított pénzt pedig sokkal jobb helyre is tehetnénk. Hagyjuk, hogy a vállalkozásunk növekedjen és terjeszkedjen, ám csak akkor váltsunk nagyobb, elegánsabb irodára, ha az már nem jelent akkora pénzügyi megterhelést, amitől megremeg a kezünk az aláíráskor.

Kulcsemberek – többes számban

Egy jól működő szervezetben minden ember munkájára szükség van – ha nem így van, ideje átgondolni, hogy hol fizetünk ki felesleges béreket –, de azért mindenhol vannak olyan kulcsemberek, akik kiesésével legalábbis egy időre biztosan megrendülne a cég. Rájuk kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen sok minden áll vagy bukik rajtuk.

A legfontosabb kulcsember természetesen maga a vezető, de hiba, ha ő nem helyettesíthető. Szükségünk van magunk mellett olyanokra, akik a maguk területén tökéletesen megbízhatóan viszik előre a cég ügyeit. Ők mondhatni a cég életbiztosítása, ha a vezető bármilyen okból kiesne a munkából, vagy ha elérjük a növekedésnek azt az örvendetes szintjét, hogy középvezetői rétegre lesz szükségünk. Azonosítanunk és támogatnunk, fejlesztenünk kell őket, hogy velünk maradjanak. Ez nem költség, hanem befektetés.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo