hirdetés

Induló vállalkozás is kaphat hitelt

A bankok nem szívesen hitelezik az induló vállalkozásokat, ami érthető is, hiszen jelentős részük az első születésnapját sem éri meg. A Bankmonitor szakértői szerint azonban van olyan konstrukció, ami a kezdő cégeknek is megfelelő lehet.
hirdetés

A legtöbb banki finanszírozási forma azon vállalkozások számára érhető el, akik legalább egy vagy két lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Gyakorta hangzik el induló vállalkozásoktól a csalódott kérdés, hogy „Akkor hogyan szerezzek versenyelőnyt, hogyan törjek be a piacra?” „Hogyan jussak hozzá az ehhez szükséges plusz forráshoz”? A Bankmonitor szakértői szerint azonban számukra is létezik egy lehetséges megoldás: adjon a többieknél hosszabb fizetési határidőt. Tegye ezt úgy, hogy cége mindeközben azonnal hozzájut bevételének jó részéhez és jusson hozzá emellett még számos más előnyhöz is. Hogyan?

Kép:Fotolia

Banki oldalról meg kell értenünk azt a hozzáállást, hogy csak azon vállalkozásoknak helyeznek ki pénzt, akik jövőbeli működésének sikerességéről valamilyen módon meg tudnak győződni - mondjuk eddigi működésük alapján. A pénz, amit a bankok kihelyeznek jórészt a betétesek pénze. Ki szeretné azt, hogy nehezen félrerakott megtakarításával hazardírozzon bármelyik bank is? Mi legyen a kezdő vállalkozásokkal? Hogyan tudnak finanszírozási forráshoz jutni?

Három dolog, ami eldönti, hogy kaphat-e hitelt
Sok vállalkozó küzd azzal a problémával, hogy nem tudja eldönteni, kaphat-e cége egyáltalán hitelt, és ha igen, akkor mennyit. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyek döntőek a hitelfelvétel sikerénél.
Kiváló - és szinte egyetlen - megoldást jelent az induló vállalkozások számára a vevőkövetelés előfinanszírozás, azaz a faktorálás, ami egy olyan finanszírozási forma, ahol a pénzintézet a vevők pénzügyi múltját vizsgálja, nem a hiteligénylőjét.  A faktoring egy rövid lejáratú finanszírozás, mely beszállítói pozícióban lévő mikro-, kis- és középvállalatok számára biztosít gyors hitelszerzési alternatívát. A gyakorlatban a vevőknek kiállított és teljesítésigazolással alátámasztott bruttó számla 70-90 százalékos előfinanszírozását, fizetési határidő előtti azonnali megelőlegezését jelenti.

Amennyiben tehát stabil lábakon álló vevőket szeretne vállalkozásának megnyerni, akkor Öné a pálya. Mi mindenre jó még a vevőfinanszírozás?

  • Cége átmeneti plusz forráshoz tud jutni gazdasági múlt és fedezet biztosítása nélkül is – nem okoz tehát problémát, hogy vállalkozása még csak most indult.
  • Ha piaci előnyt keres, nagy eséllyel tud labdába rúgni, ha potenciális vevőinél rugalmasan tudja kezelni a fizetési határidőket, a konkurenciánál hosszabb határidőt biztosítva - úgy, hogy közben cége majdnem a teljes árbevételt azonnal megkapja.
  • Ha felpörögnek a megrendelések, az alapanyag rendeléssel nem kell megvárnia az előző vevőtől beérkező árbevételt - a pénzintézettől 1-2 napon belül megkapott összegből gyorsabban tud alapanyagot rendelni az újabb megrendelésedhez, ergo több igényt tud kiszolgálni ugyanannyi idő alatt.
  • Az előfinanszírozott vevői fizetési stabilitását folyamatosan ellenőrzi a pénzintézet. A faktorált partnerkapcsolat teljes ideje alatt figyelmeztetést kap, vevője esetleges fizetési problémájáról, így szükség esetén időben le tudja állítani a neki történő szállítást – sok esetben biztosítás is kapcsolódik a konstrukcióhoz, így a nem fizetések ellen teljes mértékben védve van a cég.
  • Ha vállalkozása rendelkezik pénzügyi múlttal, de a mérleg alapon megkapható hitelnagyság már nem elegendő a dinamikusan növekedés forgóeszköz igényének finanszírozására, a meglévő hitel mellé jól jöhet kiegészítő finanszírozásként is.
Nézze meg a Bankmonitor.hu kalkulátorának segítségével, mekkora finanszírozási limitet kaphatnak egyes vevőire.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo