hirdetés

Így segíthetné valóban az kormány a vállalkozásokat

Nem támogatásokra, sokkal inkább átlátható, egyszerű szabályokra, jogvédelemre és változatos forrásokra lenne szüksége a vállalkozásoknak. Nem csak Magyarországon, mindenhol a világon. Steve Mariotti a Vállalkozásképző Hálózat (Network for Teaching Entrepreneurship) alapítója összeszedte a nyolc legfontosabb dolgot.
hirdetés

Kép:PP archív

Egy osztrák közgazdász, Peter Klein új könyvében (An Entrepreneur’s Manifesto) úgy fogalmaz: a legjobb amit a kormányzat tehet a vállalkozásokért, hogy félreáll az útjukból. Annyit azért ő is hozzátesz, hogy biztonságos tulajdonjogokra, jogállamiságra és stabil pénzre azért szükség van.

Steve Mariotti behatóan kezdte tanulmányozni ezt a kérdést. Mint mondja, a világ vállalkozói kultúráit összehasonlító WEF Global Entrepreneurship Monitor jelentés megmutatta, a politikának is dolgoznia kell a vállalkozói szektor sikerességéért.

A szakember szerint az alábbi nyolc dolog az, amit tényleg segítene.

1. Tisztességes jogrendszer

Az alap a jogrendszer erős tulajdonjogokkal és kötelmi jogokkal, egy olyan kidolgozott csőd rendszer, ami megnyugtatja a hitelezőket és lehetővé teszi a csődbe jutott vállalkozóknak, hogy újra talpra álljanak.

Hazai helyzet
2015-ben egyéni vállalkozást indítani az interneten, ügyfélkapus elérhetőség létrehozásával lehet. Az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása, amennyiben nem kérjük ténylegesen kézzel fogható formában, hanem csak a saját magunk által kinyomtatható igazolásként, akkor ingyenes, egyébként 10.000 forint. Be kell jelentkeznünk a NAV-hoz, a területileg illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó miatt, és regisztrálnunk kell a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál. A regisztráció díja 5000 ft.
Induló kisvállalkozások általában Bt, vagy Kft formájában alakulnak. Cégalapításhoz ügyvéd által készített alapító okirat, vagy társasági szerződés és aláírásminta (aláírási címpéldány) kell. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell a cégünk által végezni kívánt tevékenységek listáját. A társasági szerződést a cégbíróságnál kell benyújtani, itt is be kell jelentkeznünk az adóhatóságnál, kamarai regisztrációs kötelezettségünk van, és jelentkeznünk kell a területileg illetékes önkormányzatnál is. Valamennyi cégforma esetén igazolni kell a székhely használatának jogosságát - írja a Vállalkozás Okosan blog.
2. A vállalkozás alapítás megkönnyítése

Drasztikus különbségek vannak a világon abban, hogy mennyi idő és milyen bonyolult a cégalapítás folyamata. A nyertes egyértelműen Új-Zéland, ahol fél nap alatt minden hivatalos ügyintézés lezavarható egy új vállalkozás regisztrálásához. Venezuelában viszont mindez 114 napig tart és 17 különböző eljáráson kell átrágnia magát annak, aki elég kitartó. Minden egyes eljárás késedelmet és korrupciós lehetőséget is jelent- véli Mariotti. Amerika a 20. a listán, öt nappal és hatféle eljárással. A Világbank adatai szerint Magyarországon szintén öt napra van szükség. (A magyar tennivalókért ld. keretes írásunkat.)

3. A sokféle finanszírozási lehetőség ösztönzése

A szakértők szerint sokkal jobb, ha pénz sok „patakocskán” áramlik, mint ha egyetlen nagy csővezetéken. Tehát előnyös, ha a kormány ösztönzi a sokféle tőkeforrás piaci megjelenését, köztük a peer-to-peer vagy éppen a közösségi finanszírozást.  (Az USA-ban 2012-ben elfogadott JOBS Act, a fejlődő vállalkozásokat támogató jogszabály például bizonyos mentességeket ad azoknak a cégeknek, amelyek közösségi finanszírozást is használnak.) Közösségi finanszírozással egészen váratlan dolgokra is össze lehet kalapozni a pénzt - mutatunk néhány példát.

4. Erős jogvédelem

Nagyon fontos betartatni a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó jogszabályokat – hangsúlyozza a szakember. (A hamisítás hatalmas károkat okoz minden gazdaságnak.)

A siker titka: a kudarc
Ha csatát vesztünk, nem biztos, hogy elbukjuk a háborút. A vállalkozói életformához a kudarc éppúgy hozzátartozik, mint a siker, hisz kockázat nélkül nincs vállalkozás. Számos, mára világhírűvé vált vállalkozás története mutatja, hogy a vállalkozó folyamatosan hullámvasúton utazik, és az üzleti életben a kudarc egy lépés a happy end felé. A tengeren túl ezt már sokan felismerték, Magyarországon azonban inkább tabutéma. Itt beszélünk róla.
5. A kudarc elfogadottabbá tétele

Azokban az országokban, ahol a kudarcot nem stigmatizálják, mérhetően nagyobb a vállalkozói hajlandóság. Az Európai Bizottság Versenyképességi Tanácsának jelentése szerint a bukott vállalkozó értékes erőforrás. A tapasztalatok szerint aki másodszor fut neki az üzletnek, kisebb arányban bukik el. Tehát adni kell a vállalkozóknak második esélyt.

6. Az oktatás fejlesztése

Az amerikai egyeteme k több mint egyharmada partnerséget tart fent kisvállalati inkubátorokkal, hogy ezzel segítsék az új vállalkozások indítását. Emellett – hangsúlyozza Mariotti – nagyon fontos a vállalkozási ismeretek oktatása már a középiskolában.

7. Támaszkodni a bevándorlókra

Az Egyesült Államokban az új vállalkozások közel harmadát bevándorlók alapítják. Több mint kétszer annyit, mint a teljes népesség.

8. Egyszerű adótörvények

Az E&Y 2013-as G20 Vállalkozói Barométer vizsgálata egyértelműen leszögezi: a kedvező adókulcsokat, egyszerű eljárásokat és a vállalkozók támogatását biztosító országok ösztönzik a startup cégek megjelenését.

Forrás

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo