hirdetés

Mentor vagyok! Vagy mentorált?

A mentorprogramok virágkorát éljük napjainkban - mind a különböző oktatási szinteken, mind a vállalati szférában tetten érhetőek a különböző nevesített mentorrendszerek. A szerepek előre meghatározottak: mentor vagy mentorált, de vajon melyik félnek előnyösebb a szerepköre?
hirdetés

A jelenlegi oktatási rendszer törekszik arra, hogy kisebb csoportokat képezzen, hiszen ekkor jobban fegyelmezhető és kezelhető egy csapat. De még egy szemináriumi csoportos foglalkozás sem képes felülmúlni a tanítvány-mester kapcsolat egyik legfontosabb elemét, a személyes, közvetlen fókuszt. Ugyan léteznek csoportos mentorálások, de alapvetően a mentorálás alatt többnyire két fél közötti személyes mentorálást értünk. A személyre szabott odafigyelés pedig a leghatékonyabb a személyes fejlődésben és tanulásban. De nem mellesleg a legköltségesebb tanítási, betanítási forma is.

Alapesetben felvetődhet az a tény, hogy a legtöbbet a mentorált profitál a programmal. Megnyeri, kiérdemli, vagy csak egyszerűen alanyi jogon kap egy mentorált szerepet, ami hozzásegíti őt a szakterületén való fejlődéséhez, az új környezeti akadályok leküzdéséhez. A mentori szerep a másik oldalon viszont lehet akár hálátlan, ha nincs megfelelően honorálva. Vagy mégsem?

Kép: Fotolia

Az ipar 4.0 okozta automatizálás során azok a munkahelyek fognak előtérbe kerülni, piedesztálra emelkedni, amelyek emberi érzéket, emberekkel való hatékony bánásmódot igényelnek. Ezen készségek elsajátítása különböző speciális tréningeken tanulhatóak, viszont a mentori folyamatok során ugyanúgy ezeket az úgynevezett „puha készségeket” kell használni: empátia, csoportos problémamegoldó képesség, a tudásátadás megfelelő módja és szervezése.

Mentor nélkül sok startup csak egy jó ötlet marad
A hazai kkv-k gyorsan alkalmazkodnak és kellő tőke is rendelkezésükre áll, de gyakran üzleti mentorálásra szorulnak, mivel a piaci ismereteik korlátozottak.
A mentorálás során megvalósul a tanító, pártfogó funkció a mentorált felé, tehát a tapasztalatátadás sikerrel jár, viszont egyfajta személyes nevelésen is keresztülmegy a mentor saját maga is, és olyan készségekre tesz szert, amik nehezen megszerezhetőek alapesetben, ily módon egyfajta önmentorálás is végbemegy. Éppen ezért nem mondható el, hogy a mérleg serpenyője a mentorált oldalán nehezebb, mert mindkét oldalon fejlődés következik be a feleknél.

Milyen a jó mentor/mentorált?

Minkét oldalon kiemelhető egy-egy fontos tényező a sikeres program érdekében. A mentor egy segítő, tanácsadó szerepet vállal, viszont a mentorált döntéseiért felelősséggel nem tartozik. Meg kell találnia azt a bizonyos határt, amíg még elegendő ráhatással lehet a mentoráltra, de mégsem helyette intézkedik. A mentorált pedig akkor lehet igazán sikeres, ha megvalósul a saját mentora felé irányuló reputáció, alázat, persze ehhez a mentornak szakmaiságával, vezetői attitűdjével ezt ki kell vívnia.

Mentorral könnyebb elérni a célokat
Szokták mondani, hogy tanácsot adni könnyű. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy mennyire fontos segítség, ha hozzáértőtől jön! Egy sikeres mentor egy induló vállalkozást számos hibától kímélhet meg és nagyságrendekkel növelheti az esélyt a sikerre. Kéne egy?
Kik lehetnek a vesztesei egy mentorprogramnak?

Akik kimaradnak belőle. Szociális és szakmai előnyökkel is jár mindkét fél részéről egy mentorprogramban való részvétel, melynek keretén belül számos soft skill tulajdonság fejlődik, amely egy hatékony fegyver a lemorzsolódás elkerülése érdekében oktatási szinten, illetve munkaerő megtartására vállalati szinten.

Saját tapasztalatból kiindulva, ami még nagyon fontos, hogy az érintett felek mögött egy megfelelő támogató rendszer álljon, ami a visszacsatolásokon keresztül egyértelműen jelzi a mentorált előrehaladását az alapvető célok megvalósulásához - akár kvantitatív, akár kvalitatív eszközökkel -, ennek hiányában ugyanis rengeteg idő, költség lehet az áldozat.

Szerző:

Balogh Krisztián

A Pannon Pentor Program
A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2015 őszén indult meg a Pannon Pentor program elsős hallgatók részére. A Pentor Program egy olyan mentorálási rendszer, amelynek első és legfontosabb alappillére az oktatók és hallgatók közötti mentor – mentorált kapcsolat kialakítása és eredményes működtetése. Minden Pentor (mentor) szakmailag magas tudású, a mentorképzésen elsajátított speciális kompetenciákat és módszereket alkalmazó oktató.
Amennyiben több információra kíváncsi, vagy szívesen venne részt vállalati mentorként a munkánkban, várjuk jelentkezését!
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo