Mentorálás cikkek


A mentorprogramnak csak nyertesei lehetnek

A mentorprogramnak csak nyertesei lehetnek 

A vállalkozói mentorprogram közvetítésével egymásra találhatnak a kkv-k és az őket segíteni képes tanácsadók és szolgáltatók. A gyakorló vállalkozók átadják egymásnak a működtetéssel kapcsolatos tapasztalatukat és tudásukat.
Uniós támogatással segítik piacra jutni a kkv-kat

Uniós támogatással segítik piacra jutni a kkv-kat 

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram segíti a kkv-kat a külföldi piacra jutásban, hogy beszállítóként vagy exportőrként bekapcsolódhassanak a nemzetközi munkamegosztásba.
A Nők és a Mentoring - HR Konferencia május 8-án a La Vida Duna Rendezvényházban

A Nők és a Mentoring - HR Konferencia május 8-án a La Vida Duna Rendezvényházban 

A nők nagy utat tettek meg az elmúlt néhány évtizedben munkakörülményeik javítása terén - és még mindig nagy út áll előttük. A HR Portal és a BaBér által közösen szervezett A Nők és a Mentoring konferencia a nők munkahelyi mentorálásának témakörét járja körbe május 8-án délelőtt a La Vida DUNA Rendezvényházban.
Jön a Vállalkozó Nemzet

Jön a Vállalkozó Nemzet 

Országos Mentorprogram indul a kkv-k hatékonyságának növelésére, illetve új, induló vállalkozások támogatására. A programban 200 fiatal részesül széles körű mentorálásban, valamint készül egy új, állami applikáció is.
Már nem csak startupok ötleteire várnak

Már nem csak startupok ötleteire várnak 

Az eddigi két inkubációs kör sikerére alapozva új szintre lép a Sparklab, és innovációs laborként folytatja működését. A startupok és a vállalati kezdeményezések mellett magánszemélyek is jelentkezhetnek kezdeti, vagy akár már érett fázisban lévő projektjeikkel.
A jövőt mutatták meg az Accelerator Program résztvevői

A jövőt mutatták meg az Accelerator Program résztvevői 

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében zajló mentorprogramban részt vevő csapatok az üzleti tervezés, a piackutatás, a szellemi tulajdon, valamint a vállalkozásindítással kapcsolatos jogi és marketingkérdések területén ismerkedtek a sikerhez vezető folyamatokkal.
Új mentorprogram indul magyar startupoknak

Új mentorprogram indul magyar startupoknak 

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség vezetésével elindult a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotprojektje. Az első körre már lehet jelentkezni, a határidő 2018. március 19.
Egyre több területen ott vannak a startupok

Egyre több területen ott vannak a startupok 

Öt iparág képviseletében 10 startup került be a Start it @K&H inkubátorba, ahol fél éven keresztül, üzleti tanácsadást, dedikált iparági mentorokat belvárosi irodát, és a K&H hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét vehetik igénybe ahhoz, hogy akár nemzetközi szinten is sikeres vállalkozás válhasson belőlük.
Mentorálás: csak lazán...

Mentorálás: csak lazán... 

A hagyományos mentorálási megközelítés sok szervezet számára hasznos. Vannak azonban szempontok, amelyek mentén gondolkodva érdemes megfontolni az informális, „lazábban vett” mentorálást is. Ez, a résztvevőket felnőttnek tekintő, a szervezet igényeinek legmegfelelőbb kérdéseket, témákat kezelő, kifejezetten erőforrás kímélő megoldás jól kiegészítheti a hagyományos megközelítést. Szakértőnk az informális mentoring előnyeit mutatja be.
Mentorálás – hogyan csináljuk jól?

Mentorálás – hogyan csináljuk jól? 

Napjainkra egyre elterjedtebb, egyre „divatosabb” dolognak számít a mentorálás mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon. De milyen egy igazi mentor? Mi az, amire egy pályakezdőnek szüksége van egy vállalati mentortól?

Mese a hálátlan mentoráltról 

Kiábrándultam. Időmet és energiámat nem sajnálva foglalkoztam a fiatallal. Aztán, mikor kész ember lett megkeresték a LinkedIn-en. Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot és nem is utasította vissza. Kudarc ez? Esetleg a zsigeri érzelmeken túl, felvéve a helikopteres nézetet, tanulságos eset, mely már biztos többekkel megesett?

Mentor vagyok! Vagy mentorált? 

A mentorprogramok virágkorát éljük napjainkban - mind a különböző oktatási szinteken, mind a vállalati szférában tetten érhetőek a különböző nevesített mentorrendszerek. A szerepek előre meghatározottak: mentor vagy mentorált, de vajon melyik félnek előnyösebb a szerepköre?

Saját Erőből: kreatív fiataloknak nyújtanak támogatást 

A hazánkban élő, harmadik országból származó tehetséges, kreatív fiataloknak nyújt támogatást vállalkozói terveik megvalósításában a Saját Erőből 3.0 edukációs és mentorprogram. Az idén harmadik alkalommal megszervezett program számos innovatív vállalkozói ötlet megvalósulásához járult hozzá.

A NAV oktatná a kezdő vállalkozásokat 

Az adózás rendjéről szóló törvénytervezet új jogintézményként nevesíti az állami adó- és vámhatóság által nyújtott szolgáltatások között a kezdő vállalkozások támogatását, mentorálását. Az új jogintézmény bevezetésének hátterében az utóbbi időben oly sokat hangoztatott, az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítésére irányuló célkitűzések állnak.

Díjazták a mentorokat 

Idén hatodik alkalommal díjazták a legkiválóbb mentortok és mentoringot használó szervezetek teljesítményét. A díjat hagyományteremtő céllal hozták létre olyan szervezetek, amelyek fontosnak tartják a munkatársközpontú, támogató és ugyanakkor eredményorientált vezetői szemlélet meghonosítását és elismerését.

Startupokat keres párizsi inkubátorába a Facebook 

A következő nagy startup-dobást keresi a Facebook. 10-15 korai fázisú olyan tech-céget segítene a közösségi platform, amelyek adatfeldolgozással foglalkoznak. Érdekes módon nem befektetésről van szó, hanem egy fizikai helyről, ahol összeülnek - 80 asztalt biztosít egy párizsi startup campuson. Szaktanácsot kapnak és nem vásárolja fel őket a kék óriás.

Nem elég megtalálni, a kezét is fogni kell 

Nem könnyű megfelelő új kollégát találni! Hatalmas energiákat fordítunk erre a területre, de a tapasztalatok szerint arra már kevesebbet, hogy az új ember kezét az első napok után se engedjük el, és beilleszkedjen a csapatba. Ne hagyjuk magára, mert gyorsan elszaladhat, és kezdhetjük elölről az egész folyamatot.

Mentorral könnyebb elérni a célokat 

Szokták mondani, hogy tanácsot adni könnyű. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy mennyire fontos segítség, ha hozzáértőtől jön! Egy sikeres mentor egy induló vállalkozást számos hibától kímélhet meg és nagyságrendekkel növelheti az esélyt a sikerre. Kéne egy?

Tíz startupból kilenc totál csőd, de az az egy… 

Think.bdpest néven rendeztek régiós innovációs konferenciát Magyarországon, melynek legfontosabb témája az volt, hogy hogyan segíthetik a startupok a hazai gazdaság növekedését. Az itthoni innovációs kultúra egyelőre több sebből vérzik, de az olyan új módszerek, mint a „startup gyár” modell segíthetik a felzárkózást.

Kéne tudás a legnagyobbaktól? 

Startup vállalkozások ötleteinek támogatására hozott létre nemzetközi szövetséget négy nagy távközlési szolgáltató, a Deutsche Telekom (DT), az Orange, a Singtel és a Telefónica - tájékoztatta a DT magyar leányvállalata, a Magyar Telekom az MTI-t.

Van egy jó ötlete? Már reklámügynökség is pénzelné 

Legalább 10 millió eurós támogatást oszt szét a Publicis reklám- és PR-multi 90 startupcég között, melyeket egy évig mentorálna is. Hogy miért? Mert szüksége van az innovatív ötletekre.

Vágjunk bele – de ésszel 

Abban könnyű segítséget kapnunk, hogyan indítsunk be egy vállalkozást, de arra már kevesen tudják a választ, hogyan lesz egy jó ötletből sikeres cég. Ehhez adunk most hét jó tanácsot!

Mentorhálózat épül a startupoknak 

Infokommunikációs és távközlési (ikt) startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítására kiemelt felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), a konstrukció keretösszege 2,5 milliárd forint

Az MIT rendszerével segítik itthon is az induló vállalkozásokat 

Az amerikai MIT jól bevált módszerével segíti majd az induló vállalkozásokat a BME. Már lezajlott az induló mentorcsapat felkészítése is. A BME ötödik európai egyetem, amely átveszi a módszertant.

Közel a határidő, ha mentorálásra vágyik 

A Design Terminál, kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség harmadik alkalommal hirdette meg vállalkozásfejlesztő mentorprogramját. A jelentkezési határidő november 11-éig tart. A program részleteiről Csala Krisztát kérdeztük, a Design Terminál konzultációs és mentorprogram vezetőjét.

Tech cégeket is vár a Design Terminál 

A Design Terminál féléves vállalkozásfejlesztő programja 2015 őszétől nem csak designcégek számára nyitott, hanem a technológiával és városfejlesztéssel foglalkozó csapatok is jelentkezhetnek – felismerve, hogy napjainkban e területek együttműködéséből születnek a legsikeresebb termékek.

5 jel, amiből látszik, hogy jó úton jár 

Szokás mondani, hogy az út a lényeg, nem a cél - nos, a siker esetében azért ez nem feltétlenül igaz. Az viszont igen, hogy nem árt figyelni az utat, amin járunk, hogy lássuk, a siker felé tartunk-e. Persze minden vállalkozó útja más és más, de azért van néhány mérföldkő, ami segíthet.

Az induló vállalkozások 5 végzetes hibája 

Bár minden cég más és más, vannak azért olyan vonások, amelyek közösek a sikeres, és a sikertelen vállalkozásokban. És van, ami még a legjobb ötletből induló vállalkozást is ellehetetleníti. Összeszedtünk öt hibát, ami könnyen végzetes lehet, hogy segítsünk elkerülni őket.

Az ötlet nem elég: itt van tíz dolog, amin elbukhatunk 

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő az ötlet vagy a pénz ahhoz, hogy sikerre vigyék a vállalkozásukat, de ez tévhit. Tegyük félre a vezetői egónkat, és nézzünk szembe a 10 legnagyobb buktatóval.

Mentor nélkül sok startup csak egy jó ötlet marad 

A Deloitte partnere, dr. Márkus Csaba szerint a hazai kkv-k gyorsan alkalmazkodnak és kellő tőke is rendelkezésükre áll, de gyakran üzleti mentorálásra szorulnak, mivel a piaci ismereteik korlátozottak.

Kereskedelmi startupok kerestetnek 

Pénzt nem, de paripát és fegyvert kaphatnak azok, akik sikerrel pályáznak a Start Path Europe program idei fordulójában. A tervek szerint nyolc, kereskedelmi területen érdekelt kezdő vállalkozásnak segítene a MasterCard kapcsolati tőkével, szaktudással és technológiával.

Így találjunk segítőt magunknak 

Minek újrafelfedezni a kereket? Mint oly sok minden mást, ezt a gondolatot is Brian Tracytől, az én első számú mentoromtól tanultam. Annak idején ezt megfogadtam, és mostanra teljes meggyőződéssel kijelenthetem, hogy felbecsülhetetlen szerepe lehet az életünkben egy mentornak – mondja szakértőnk.

A „régi motorosok” nélkül nem megy 

Állandóan változó környezetnek kell megfelelnie a cégeknek, de ezt az előnyükre fordíthatják. Viszont az alkalmazkodás nem jelenti a tapasztalatok feladását, a „régi motorosok” és az új generáció között meg kell teremteni a tudásátadás lehetőségét.

Ők a legfontosabbak a cége számára! 

Az elismert író, előadó és üzletember Jim Rohn egyszer azt mondta: "Annak az öt embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb időt töltöd." A vállalkozók azonban, akik a saját kezükkel építették fel a cégüket, hajlamosak alulbecsülni a munkatársak fontosságát a cégen belül.

Így lesz Ön a legjobb családi vállalkozó! 

A családi vállalkozásokhoz teljesen más vezetői erények szükségeltetnek, mint amilyenekkel egy "független" vállalkozásnál kell elsajátítani. Vannak, akik roppantul élvezik ennek a létnek minden pillanatát, vannak, akik agyérgörcsöt kapnak tőle. Az alábbiakban mutatunk néhány tulajdonságot, mely minden jó családi vezető sajátja.

Oscar a legjobb mentoroknak 

A rangos díjat azok a pályázók kapták a szakmai zsűritől, akik a legjelentősebb eredményeket érték el a mentoring és/vagy coaching szemléletű vezetés bevezetésében, alkalmazásában vagy terjesztésében.

A mentoring a hiányzó láncszem? 

A mentoring klasszikus fogalma munkahelyi környezetben az újonnan belépő munkavállaló beilleszkedésének felgyorsításához, egyáltalán tapasztalatátadáshoz, szerepmodell nyújtásához kapcsolódik, ahol a fiatalabbat, az új belépőt a tapasztaltabb, idősebb mentorok támogatják, tanítják, coacholják. Ez a klasszikus szerepe a mentoringnak megmaradt, ám alkalmazási területe folyamatosan és jelentősen bővül.

Mentorálás segítené a női vállalkozókat 

Már három alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a női vállalkozásokat tömörítő, érdekeiket képviselő szervezetek és a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárságának szakértői. A találkozókon a fejlesztési lehetőségeket, valamint a közeljövőben létrejövő mentorhálózat működési feltételeit dolgozták ki. A felek – egyedülálló módon – igazi műhelymunka keretében vetettek fel és válaszoltak meg olyan kérdéseket, amelyekkel a női vállalkozók nap mint nap szembesülnek.

Mentoring: a vezetés emberi oldala  

A mentor szemléletű vezetés egy olyan szervezeti kultúra, üzenet átadása, melynek révén az alkalmazottak kiteljesedhetnek, érezve a szervezetben betöltött szerepük fontosságát, ugyanakkor értékeli a hatékonyságot és teljesítményt. Szakértőnk, Skonda Mária segít áttekinteni a lényeget.

Ön is mentorál?  

Napjainkban egyre fontosabbá válik a mentoring szerepe a szervezetek hatékony működésének elősegítésében. Most egy kutatás keretében szeretnék feltérképezni a terület hazai helyzetét.

Főnök, vagy mentor? 

Közösen gondolkodnak veled, vagy csak utasítanak? Támogató, inspiráló vezetők, vagy hatalommániás, csak a pozícióra éhes főnökök vesznek körül? Léteznek ma a munkahelyeken mentor típusú vezetők vagy „csak” főnökök vannak?

Nem luxus a mentorálás 

Szerencsére egyre több kkv is látja, hogy megéri energiát fordítani a mentorálásra, vagyis a cégen belüli tanácsadás, segítségnyújtás rendszerének kiépítésére . Kutatások szerint, azok a kis- és középvállalatok, ahol mentoringot alkalmaztak, 70%-ban öt évig, vagy tovább fennmaradnak. Az ezen szemlélettel a legjelentősebb eredményeket elérő szervezeteket Mentor Oscarral jutalmazza a szakma.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo