hirdetés

Mentorral könnyebb elérni a célokat

Szokták mondani, hogy tanácsot adni könnyű. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy mennyire fontos segítség, ha hozzáértőtől jön! Egy sikeres mentor egy induló vállalkozást számos hibától kímélhet meg és nagyságrendekkel növelheti az esélyt a sikerre. Kéne egy?
hirdetés

Van egy jó üzleti ötlet a fejében. Tudja, hogy kereslet is lenne rá, de még nem állt össze a dolog: bizonytalan abban, hogyan érid el a vevőket, kellene egy jó csapat, nincs elég tőke... Vagy lehet, hogy már belevágott, de mégsem úgy megy az üzlet, ahogy előre elképzelte, pedig komoly potenciál lenne benne. Mit tehet ilyenkor a vállalkozó kedvű fiatal?

Elkezdhet információ után kutatni az interneten. Beiratkozhat képzésekre, mert lehet, hogy az elméleti tudás hiányzik. Fordulhat vállalkozó ismerősökhöz, kereshet és megbízhat olyan tanácsadót jó pénzért, aki egy-egy alkalommal a rendelkezésére áll. Vagy kereshet magának mentorokat is, akik jelentős, nemcsak elméleti szaktudással, de gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek, és évtizedes rutinnal bírnak a vállalkozói szférában. Akik már komoly sikereket értek el – és esetleg előtte el is buktak, de újra felálltak, és ismét belevágtak. (A Deloitt szakértője szerint mentor nélkül sok startup csak egy jó ötlet marad.)

Kép:PP archív

Ebben segít a BossConnect országos Felsőoktatási Mentor Programja, mely Magyarország legnagyobb, jelenleg is működő mentor-közösségére építve, több tízezer fiatalt szólít meg a következő két évben. A non-profit, de üzleti szemléletű program keretében sikeres hazai üzletemberek ingyenes tanácsokkal segítik azokat a tehetséges magyar fiatalokat, akikről minden bizonnyal még hallani fogunk a jövőben. A tanítványok három élethelyzetben kaphatnak mestert: nagyvállalati karrierjükhöz, saját vállalkozásuk fejlesztéséhez vagy útkeresőkként.

Az elmúlt két évben közel 1000 fiatal jelentkezett a programba, és 400-an kaptak mentort a 80 cégvezető valamelyikének személyében. Az együttműködések eredménye: az induló vállalkozások értékét átlagosan +30%-kal növelték a mentorok, az „útkeresők” 80%-a helyezkedett el vagy alapított saját vállalkozást fél év alatt, a mentoráltak elégedettsége pedig 93%-os volt az első két évben. A program kiemelt célja, hogy vidékre is eljuttassa ezt a Budapesten már bevált, hatékony gazdaságélénkítő módszert, csökkentve a főváros és a vidék közötti gazdasági különbséget.

A 2014-ben indult program mára jelentős eredményeket mutathat fel: az elmúlt 2,5 évben 1000 tehetséges pályázó fordult hozzájuk, közel 400 mentorálttal dolgoztak együtt, 90 fős, cégvezetőkből álló mentor közösség jött létre, a vállalkozó mentoráltak a mentorálásnak köszönhetően +32%-os cégérték növekedést értek el.

A mentoráltak vállalkozásai sokszínűek: van, aki csak a magyar piacra koncentrál, míg mások a globális növekedésben is bíznak, akad, aki applikációfejlesztésbe vágott, míg más a saját cider italát vagy jégkrémét dobta piacra. A 90 fős mentorcsapat is sokféle területen tevékenykedik, így szerteágazó tapasztalatokkal és szaktudással is rendelkeznek. Amiben a mentee-ktől kapott visszajelzések megegyeznek: a mentorok segítsége, biztatása és iránymutatása lehetővé tette, hogy kitűzött céljaikat a vártnál gyorsabban és az akadályok hatékonyabb legyőzésével érjék el.

Jó hír, hogy a BossConnect Mentor Program nemcsak Budapestre koncentrálódik: a szervezők fontosnak tartják, hogy a vidéken élő, kezdő vagy már működő vállalkozásoknak is segítséget nyújtsanak. Ennek érdekében idén tavasszal elindították az országos felsőoktatási Mentor Programot is!

Aki részt szeretne venni a programban, annak nincs más dolga, mint ellátogatni valamelyik rendezvényükre vagy a program weboldalán jelentkezni.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo