Így találjunk segítőt magunknak

Minek újrafelfedezni a kereket? Mint oly sok minden mást, ezt a gondolatot is Brian Tracytől, az én első számú mentoromtól tanultam. Annak idején ezt megfogadtam, és mostanra teljes meggyőződéssel kijelenthetem, hogy felbecsülhetetlen szerepe lehet az életünkben egy mentornak – mondja szakértőnk.

Íme, azok a lépések, amiket megtehetünk annak érdekében, hogy kihasználjukaz ebben rejlő lehetőségeket:

1. Válasszuk ki, milyen területen van szükségünk mentorra

Nekem több mentorom is van, az élet különböző területein (előadói készségek, pénzügyek, vállalkozásfejlesztés, egészséges életmód, párkapcsolat, spiritualitás) más és más. Ugyanis amikor az előbbi bölcs gondolat alapján elkezdtem mentort keresni magamnak, nem találtam olyat, aki egy személyben minden tekintetben megfelelt volna az elképzeléseimnek. Idővel rájöttem, hogy erre nincs is szükség. Egy mentornak nem kell tökéletesnek lennie, kizárólag abban a témában kell kimagaslóan profinak lennie, amiben te tanulni szeretnél tőle! Általánosságban elmondható, hogy hajlamosak vagyunk másokban azt észrevenni, mit csinálhatna jobban, ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, amit jól csinál, és mi is elkezdenénk a szerint cselekedni. Nincs ez másképp akkor sem, ha éppenséggel egy potenciális mentorról van szó. Például ha egy olimpiai bajnok sportoló dohányzik, akkor ahelyett, hogy erre figyelnénk, inkább azt vegyük észre, hogy mi az, amit megtett azért, hogy ilyen kiemelkedő eredményekre képes. Milyen kitartó, mennyire fókuszált, mi az, amire nem fordít a drága idejéből, és így tovább.

Ha már olimpiai bajnok sportolót említettem, nem mindenkinek van lehetősége személyes kapcsolatot létesíteni egy ilyen kimagaslóan sikeres emberrel, mint ahogyan nekem sem volt módom erre Brian Tracy esetében. Persze az lenne az igazi, ha mindennap a közelükben lehetnénk, de erre nincs feltétlenül szükség ahhoz, hogy tanulhassunk tőlük az általuk írt könyveken vagy hanganyagaikon keresztül. Éveken keresztül minden áldott nap Brian Tracy hanganyagait hallgattam, és tanultam tőle úgy, hogy ő erről mit sem tudott. Annyiszor ismételtettem meg vele az elmondottakat, ahányszor csak akartam.

„Ha a tanítvány készen áll, a mester megjelenik.”
2. Készítsünk egy listát azokról, akik az adott terület legjobbjai, és válasszuk ki közülük azt, akit mentorunknak szeretnénk

Csak a legjobbaktól akarj tanulni! Sokszor felmerül a tréningeken az a kérdés, hogy miért állna szóba velem a választott mentorom? Válj olyan emberré, akivel szívesen találkozna a választott mentorod! Törekedj arra, hogy azt sugározd magadból: céltudatos vagy, tudod, hová tartasz, ugyanis a legjobban az idejükre vigyáznak, és, ha érzik, hogy te rabolni akarod az idejüket, akkor esélyed sincs.

3. Írjuk le, hogy kerülhetnénk vele kapcsolatba

Ha megvan a választott személy, és elkezdesz ezen gondolkozni, sokkal hamarabb megtalálod a hozzá vezető utat, mint azt most el tudnád képzelni. Hidd el, bárkivel kapcsolatba tudsz kerülni. Biztosan ismered azt a példát, miszerint maximum öt kézfogásra vagy még az amerikai elnöktől is. Mivel mindenkinek van – egyébként sokkal több, de a példa kedvéért elég csak a minimum – száz ismerőse, ezért te ismersz valakit, aki ismer valakit, aki… folytassam? Szóval, ha igazán akarod, megtalálod a hozzá vezető utat.

Ha valaki jobb nálunk, érdemes tanulni tőle! – 
Kép: FreeDigitalPhotos.net/bplanet

4. Fogalmazzuk meg konkrétan, hogy mit kérdeznénk tőle

Pontosan tudnunk kell, hogy mit akarunk tőle megtanulni! Ez hihetetlenül fontos. Életem egyik legnagyobb tanulsága az volt, amikor 2009-ben beteljesült legnagyobb álmom, találkoztam Brian Tracyvel. Ott álltam vele szemben, csak vigyorogtam rá, és nem tudtam, mit kérdezzek tőle! Javaslom, Ön ne kerüljön ilyen helyzetbe, és fogalmazza meg konkrétan, hogy mit szeretne megkérdezni, megtanulni a választott mentortól! Általában egy jól irányzott kérdésre van lehetőség, ezért ne általánosságokban fogalmazzuk meg, hanem úgy, amire lehetséges számunkra konkrét választ adni.

5. Lépjünk vele kapcsolatba

Ha azt szeretnénk, hogy a mentorunk legyen a választott személy, mindenképpen nekünk kell megtenni az ehhez szükséges lépéseket, hiszen vajmi kevés esélye van annak, hogy ő fog megkeresni ezzel a lehetőséggel. Amikor én először választottam mentort magamnak, számomra – az iránta érzett mélységes tiszteletem miatt – az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy meg merjem kérdezni, lenne-e a mentorom. Aztán a következő gondolattal tudtam rávenni magam erre a lépésre: Eddig sem ismert, legfeljebb továbbra sem fog… Emellett persze az is igaz, hogy ha meg sem kérdezzük, biztos, hogy „Nem” a válasz! Ha sikerül átlépni a komfortzónánk határait, és megtesszük a kezdeményező lépéseket, az esetek legnagyobb részében meg fogunk lepődni, hogy mennyire segítőkész mindenki.

6. Fogadjuk meg a tanácsát

Ha azt szeretnénk, hogy legyen lehetőség hosszabb távon tanulni valakitől, akkor fogadjuk meg a tanácsait, és jelezzünk vissza a mentornak ennek eredményeiről! Egy mentor számára ez lehet az egyik legnagyobb elégtétel. Ha azonban nem fogadjuk meg a tanácsait, nem meglepő, ha egy idő után nem is akar majd segíteni. Majd tanítja azokat, akik megfogadják, amit mond.

7. Viszonozzuk a segítséget

Fontos leszögeznünk, hogy egy igazi mentor nem pénzért segít a mentoráltjának. Ha mindez pénzért történik, akkor az egy teljesen elfogadott üzleti kapcsolat, de nem mentori. Éppen ezért a viszonzásnak annyi módja lehet, mint égen a csillag. Legtöbbünk számára mégis hatalmas kihívást jelentő feladat, hiszen úgy tekintünk a választott személyre, mint akinek mindene megvan. Hidd el, mindenkinek lehet kedveskedni valamivel. Ki lehet deríteni, mi a hobbija, mit gyűjt, mi az, aminek igazán örülne. Engem például végtelenül boldoggá tett, amikor egy antikváriumi életrajzi könyvet kaptam ajándékba. A viszonzáson a legtöbb mentor kellemesen meglepődik, hisz nem ezért segített, de mindenkinek jólesik a figyelmesség. Mindemellett megismétlem, a legnagyobb viszonzás egy mentor számára az, ha megfogadják a tanácsait, és visszajelzést adnak neki az ennek köszönhető eredményekről!

Sok sikert!

Szabó Péter Az Üzleti Klinika oktatója

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo