Az MIT rendszerével segítik itthon is az induló vállalkozásokat

Az amerikai MIT jól bevált módszerével segíti majd az induló vállalkozásokat a BME. Már lezajlott az induló mentorcsapat felkészítése is. A BME ötödik európai egyetem, amely átveszi a módszertant.

A világ egyik vezető műszaki egyeteme az MIT (Massachusets Institute of Technology), dolgozta ki és indította el 2000-ben azt az induló vállalkozások mentorálását végző MIT VMS (Venture Mentoring Service) rendszert, ami az egyetem hallgatóit, oktatóit és végzettjeit szaktudással segíti az általuk alapított vállalkozások beindításában. A koncepció alapja az a kutatásokkal is igazolt tény, hogy az induló vállalkozások sokkal nagyobb arányban lesznek sikeresek, ha számíthatnak releváns tapasztalatokkal és képességekkel rendelkező mentorok tanácsaira és iránymutatására. Hatványozottan igaz ez, ha a tanácsokat egy mentor-teamtől, bizalomra alapuló, érdek- és konfliktusmentes környezetben lehet megkapni - írja az Insider blog.

Az MIT VMS koncepció sikerességét – a sok elnyert díj mellett – két adat bizonyítja a legjobban: az elmúlt 15 év alatt a mentorált vállalkozások 1,95 milliárd USD befektetést kaptak és a programot az USA-ban és világszerte immár 50 intézmény vette át. A legújabb ezek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Mentor nélkül sok startup csak egy jó ötlet marad
A Deloitte partnere, dr. Márkus Csaba szerint a hazai kkv-k gyorsan alkalmazkodnak és kellő tőke is rendelkezésükre áll, de gyakran üzleti mentorálásra szorulnak, mivel a piaci ismereteik korlátozottak.
A BME lesz az ötvenedik egyetem a világon, és az ötödik Európában, ahol erre a részletesen kidolgozott módszertanra alapozva fogják szaktudással segíteni az egyetem hallgatói, oktatói és végzettjei által alapított vállalkozásokat. A program hazai adaptációja lehetővé teszi, hogy a BME-hez kötődő vállalkozások egy nemzetközi hálózatba is bekapcsolódjanak.

A know-how átadás keretében a BME-n rendezett workshop-on kívül a héten az MIT-s szakember vezetésével megtörtént az induló magyar mentor csapat felkészítése is Balatonfüreden. A 15 önkéntes mentor a legsikeresebb és legtapasztaltabb magyar vállalkozók közül került ki. A BME a későbbiekben további mentorok csatlakozását várja a BME VMS (Vállalkozás Mentorálási Szolgálat) néven futó rendszerhez.

Az amerikai know-how átvételét a „Fokozatváltásban a BME – KKV Kompetencia és Tudásfejlesztési Szakember Képző Központ létrehozása” című TÁMOP pályázat keretében indította el a BME, a BME Viking és a balatonfüredi Pannon Pólus Kft. által alkotott konzorcium. Az adaptáció lebonyolításának feladatát a Technopolitan Zrt. nyerte el.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo