hirdetés

A válság pozitív lehetőségei

Egy válság megélése nagyon különböző lehet más és más embereknél. Ha valaki nehezebben küzd meg egy krízis helyzettel van segítség.

hirdetés

Dr. Naderi Szima coach, már a neve is különösen cseng. Mit kell tudni az Ön származásáról?

Perzsa a nevem. Édesapám Iránból származik, édesanyám Bulgáriából jött. Mindketten a Budapesti Műszaki Egyetemre (BME) jártak, ott ismerkedtek össze. Apám villamos és gépészmérnök lett, édesanyám vegyészmérnök. Aztán itt alapítottak családot.

Ha változtatni szeretne valaki az életén (Fotó: Markó Richárd)Ha változtatni szeretne valaki az életén (Fotó: Markó Richárd)

A coach egy viszonylag „fiatal mesterség”, ezért azt gondolom nem ez az eredeti szakmája.

Biológusként végeztem az ELTE-n. Ott folytattam a tanulmányaimat az egyetem Etológia (a biológiának az állatok viselkedésével foglalkozó ága) Tanszékén. Az ember és a kutya kötődését és együttműködését kutattam és ebből írtam a doktori disszertációmat. E kutatás számomra legizgalmasabb része a humánetológia, vagyis az emberi és állati viselkedés hasonlóságainak vizsgálata volt. A sokak által ismert és rendkívül népszerű Csányi Vilmos professzor hallgatója voltam, akinek egyik zseniális gondolata, hogy a beszéd megjelenése előtti emberi viselkedésnek a modell állata a kutya lehet. Egy olyan háziállatról van szó ugyanis, amelyet az ember kicsit a saját képére formált. Az „emberi” vagy az emberi környezetben előnyös viselkedésmintákat erősítette fel benne a háziasítás során. Annak idején ez eretnek gondolatnak számított, de az a kutatás azt mutatta, hogy bizony vannak értékelhető összefüggések a két faj viselkedése között.

Akkor a humánetológiai tanulmányai vitték a coachság felé.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo