Faktoring cikkek


A cégek részéről nagyon megnőtt a finanszírozási igény

A cégek részéről nagyon megnőtt a finanszírozási igény 

A változó növekedési és kamatkörnyezet komoly változásokat indukált a finanszírozási piacon.
Soha nem volt még ennyire egyszerű finanszírozáshoz jutni

Soha nem volt még ennyire egyszerű finanszírozáshoz jutni 

A számla kibocsájtójának nem kell hónapokat várnia a teljesítésre.
Digitális faktoring a hosszú fizetési határidők ellen

Digitális faktoring a hosszú fizetési határidők ellen 

A vállalkozók több mint felét érinti a nyolc napon túli fizetési határidő, amivel szemben a reklámiparban a legnagyobb az ellenállás: a szektor szereplői 90 százalékban elégedetlenek ezzel a gyakorlattal, derült ki egy friss online kutatásból, amit a vállalati szféra több mint 500 szereplője töltött ki. Rátkai Tamás, a felmérést végző Flexibill alapítója arról beszélt, a válaszadók közel 80 százaléka tapasztalt már olyat, hogy az ügyfél késve fizetett, közel kétharmaduk pedig arról számolt be, gondja adódott abból, hogy ennyit kellett várni a pénzre.
Black Friday és őszi kuponnapok – készülhetnek a rohamra a kkv-k

Black Friday és őszi kuponnapok – készülhetnek a rohamra a kkv-k 

A pénzügyi döntések előtt nem árt alaposan körbejárni a különböző lehetőségeket, hiszen a finanszírozás módja meghatározó a vállalkozások növekedése szempontjából. Az őszi szezonban a számtalan akcióval járó kuponnapok miatt a legtöbb cég esetében kulcsfontosságú a raktárkészlet feltöltése, amihez megfelelő finanszírozásra van szükség. A Péntech legújabb tájékoztatójában a kis- és középvállalkozások körében két legnépszerűbb finanszírozási formát mutatja be.
Folyamatos növekedésben van a faktoringpiac

Folyamatos növekedésben van a faktoringpiac 

A tavalyi, rekordmértékű forgalom után idén is erős év jöhet a magyarországi faktoringpiacon, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány hatásai ezt a területet is hátrányosan érintik – vélik a CIB Bank szakértői.
Finanszírozási forma, amit csak felértékelt a koronavírus

Finanszírozási forma, amit csak felértékelt a koronavírus 

A vevőkövetelések fedezetére nyújtott finanszírozás 2020 első felében közel 3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, miután ez likviditáshoz segítette a cégeket, ami a mostani válsághelyzetben kulcsfontosságúvá vált.
Jó eredmény: még mindig sokakat érdekel ez a szolgáltatás

Jó eredmény: még mindig sokakat érdekel ez a szolgáltatás 

Az idei első fél év a vírus és az annak nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés ellenére meglepően jó eredményt hozott a faktoring piacon: a forgalom 20 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest, 1262 milliárd forintról 1515 milliárd forintra.
Nagyon pörgött a magyar faktoring piac

Nagyon pörgött a magyar faktoring piac 

A magyar piac egyike volt a legdinamikusabban emelkedőnek tavaly kelet-európai összevetésben, a faktorált követelések összege 6,91 milliárd euróról 8,55 milliárd euróra nőtt, amely 23,7 százalékos emelkedést jelent - derült ki a Magyar Faktoring Szövetség által eljuttatott 2020 Faktoring Évkönyv kiadványból.
A régi partnerekben sem bíznak meg a cégek a járvány miatt - mi rá a megoldás?

A régi partnerekben sem bíznak meg a cégek a járvány miatt - mi rá a megoldás? 

Miközben több ágazatban visszaesést tapasztaltak a faktoring cégek, az építőipar- és élelmiszer kereskedelem esetében megháromszorozódott az érdeklődés a pénzügyi szolgáltatás iránt. A legtöbb vállalkozás a gazdasági visszaesésre, a megváltozott fizetési határidőkre és az emiatt csökkenő bizalomra hivatkozva választotta a faktoringot – sokan a régi, jól bevált partnereikben sem bíztak meg a járvány alatt. A bizonytalan gazdasági környezetnek köszönhetően új ágazatok is érdeklődtek: a mezőgazdasági és ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások is megjelentek a faktoringgal foglalkozó cégek ajtajánál, illetve a szálloda-és vendéglátóipar sem állt le teljesen, számos esetben beruházások, felújítások indultak el, ezzel is készülve a gazdaság újra indulására.
Egyre több cég kényszerülhet faktoringra

Egyre több cég kényszerülhet faktoringra 

Az ugyanis a CIB Bank előrejelzése szerint nagyban hozzájárulnak a vállalkozások kiszámítható pénzügyi működéséhez.

Ugrásszerűen megnőtt a kereslet a kereskedelmi faktoringra 

Három nap alatt 40 százalékkal nőtt a megkeresések száma az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi faktoringcégnél.

Nagy rekord született a faktoring piacon, 27 százalékos volt a forgalombővülés 

A forgalom az első fél évben elérte a 1263 milliárd forintot.

Faktoring: a piac pörög, de a kkv-k lemaradtak 

Rekord éve volt a faktoring piacnak tavaly, de ellentétben az EU-ban tapasztaltakkal csökkent a mikro- és kisvállalatok részesedése a faktorált forgalomból. A faktoring „elterjedtsége” Magyarországon még „csak” a GDP öt százalékára tehető, ami az uniós átlag fele.

5 tipp a jobb cash flow egyensúlyhoz 

Hiába lenne profitunk az év végén, ha hónapokkal korábban nem tudjuk kifizetni a számlákat. A legtöbb kisvállalkozás számára a cash flow egyensúly fenntartása az egyik legkomolyabb probléma - és a túlélés alapfeltétele. Ha változtatunk néhány szokáson, könnyebb lesz pozitívban maradni.

Sok cég ismeri, de kevés használja a faktorálást 

A magyar vállalatok 76 százaléka ismeri a faktoring finanszírozást, azonban csak 8 százalékuk veszi is azt igénybe – derült ki a CIB Bank megbízásából készített felmérésből. A pénzintézet szerint a kereskedelmi forgalom növekedésével bővülhet a faktoring piaca is.

Egyre többet kell várni a pénzre 

Minimálisan ugyan, de tovább növekedett a határidőben kifizetett számlák aránya a piacon, így a tavalyi év első félévéhez képest 0,37 százalékos javulás volt tapasztalható - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. Egyre több megyében szorul 30 százalék alá a késve rendezett számlák aránya, de még így is jelentősen növekedett az átlagos késedelem a piacon.

Utolérhető a külföldön élő adós? 

Gyakran tapasztalható, hogy ha valakinek olyan céggel vagy magánszeméllyel szemben van követelése, aki külföldi illetőségű, akkor meg sem próbálja érvényesíteni e követelését, azt gondolva, hogy az adós külföldön nem érhető utol. Ez azonban sok esetben nincs így. Az Európai Unión belül egyszerűsítésre került a határon átnyúló követelések érvényesítése és végrehajtása is. Hogyan működik az európai fizetési meghagyás? Végrehajtható-e külföldön a követelés? Szakértőnk összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat!

Túl sokba kerül a késés 

Minden harmadik európai kis- és középvállalkozás fennmaradását a késedelmes fizetések fenyegetik – derül ki az Intrum Justitia adataiból. A felmérés azt mutatja, hogy a kkv-kat Európa-szerte korlátok közé szorítja a nagyvállalatok likviditáskezelése; összesen 7,7 millió európai cég meggyőződése, hogy több alkalmazottat tudna felvenni, ha számláit gyorsabban kiegyenlítenék, illetve a többség szerint a késve fizetések szándékosak.

A gazdaság alapjait fenyegetik az adósok 

A vállalkozások árbevételének átlagosan több mint 23 százaléka kintlevőség, tehát olyan kiszámlázott tétel, ami adott pillanatban nincs kifizetve. Mivel a cégek nyeresége árbevételüknek csupán átlagosan 2 százaléka, így nem lehet kérdés, hogy a kintlévőségek kezelése elsődleges kérdés.

Valami történt: hipp-hopp fizetnek a cégek 

Hamarabb kapják meg pénzüket üzleti partnereiktől a vállalkozások, és ők is rövid időn belül ki tudják fizetni szállítóikat – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Ezzel a finanszírozási időtáv rekord alacsony szintre mérséklődött, ami kedvezően hat a cégek fizetőképességére.

Nem csak a tartozásokat lehet kezelni faktoringgal 

Megelőzhetők a vállalatközi kereskedelemre jellemző halasztott fizetésből adódó likviditási problémák, mérsékelhető a csődkockázat, megállítható a nemfizetési/tartozási láncok kialakulása, illetve folyamatosan biztosítható a vállalat növekedéséhez szükséges működő tőke.

Így lehet megszépíteni a pénzügyi valóságot 

Azt már többen tudják, hogy a faktoring javítja a cég likviditását, fokozza a működési biztonságát, versenyképesebbé teszi a vállalkozást, megkönnyíti a kinnlevőségek behajtását, egyszerűbbé teszi az exportpiacokra lépést. Azt viszont már kevesen ismerik, hogy egy speciális típusa hatékonyan használható mérlegtisztításra a negyedik negyedévben, illetve a céges eladósodottság mértékének technikai csökkentésére az év során bármikor.

Mihez kezdjünk, ha nincs pénze az adósnak? 

Gyakran előforduló jelenség, hogy az egyébként jómódúnak tűnő adós hirtelen vagyontalannak bizonyul, amikor tartozásának behajtására kerülne sor, ezért a vele szemben fennálló követelést nem lehet végrehajtani. Mi a teendő olyan esetben, ha a követelésünk fedezetéül szolgáló vagyont az adós időközben másra ruházza, mielőtt a végrehajtás során értékesíteni lehetne?

Egyre menőbb a faktorálás 

Többévi stagnálás után 2014-ben közel 14 százalékkal, 899 milliárd forintra bővült a magyar faktoringpiac a Magyar Faktoring Szövetség (MFSZ) tagvállalatainak adatai alapján. Az idén még nagyobb növekedést várnak, ugyanis már az első fél évben 35 százalékkal, 550,7 milliárd forintra nőtt a faktorált forgalom.

Nem ördögtől való dolog a behajtás  

A követeléskezelés a legkevésbé sem az adósságbehajtás eufemisztikus szinonimája. Szakértőink szerint mind az adóst, mind a hitelezőt egyaránt számos kellemetlenségtől és költségtől kímélhet meg ez a szolgáltatás.

Itt a lista: ők késnek a legtöbbet a fizetéssel 

2015 első félévében a csökkenő fizetési határidőknek szerencsére több cég tudott megfelelni, azonban akik késve fizették ki számláikat többet késtek, mint 2014 azonos időszakában, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Jelenleg az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek a legtöbbet a számlafizetetéssel.

Elbukik, aki nem bírja pénzzel 

Beszállítóvá válni minden kisebb cégnek jó lehetőség. Amellett, hogy növelheti az ismertségünket, könnyebb lehet fejleszteni is, hisz még a bankok is jobban bíznak bennünk. De ki ad pénzt a nekifutásra?

Faktorházat vett a MagNet Bank 

Portfólió-bővítést hajtott végre a MagNet Bank a CE Faktor Zrt. megvásárlásával. A pénzintézet 2014 decemberében kapta meg a felügyeleti engedélyt az akvizícióhoz, jelenleg zajlik az integráció.

Cash-flow: így maradjunk pozitívban! 

Hogy mire kell ügyelnie egy induló vállalkozásnak leginkább? Arra, hogy legyen elegendő bevétele, és tartsa alacsonyan a költségeit – azaz pozitívban a cash-flow-ját. Van néhány tippünk hozzá!

A dohányos cégek jó adósok – de nem eléggé 

A dohányipari szereplőknél az átlagnál alacsonyabb, 250-300 ezer forintot tesz ki a behajtási ügyek átlagértéke. Jellemzően a tartozások 20 százaléka marad rendezetlenül, ezek pedig szinte kivétel nélkül követelésbiztosítás nélküli esetek.

Hogyan lehet nyilvántartásba venni a zálogjogot? 

Idén nem csupán az új Polgári Törvénykönyv, hanem az úgynevezett hitelbiztosítéki nyilvántartásra vonatkozó új szabályozás is hatálya lépett. A nyilvántartás segítségével megakadályozható, hogy továbbértékesítsék azokat az ingóságokat, amelyekre például faktorálás közben zálogjogot jegyeztek be.

A gazdaság rákfenéje a késve fizetés – Európában sem jobb a helyzet 

Az Intrum Justitia követeléskezelő cég fizetési hajlandóságot vizsgáló iparági felméréséből kiderül, hogy az elmúlt egy év alatt egész Európában szinte minden iparágban nőtt a leírási veszteség. Az európai építőipar számláinak csupán felét egyenlítik ki 30 napos határidővel.

Kinek és mire jó az olcsó hitel? 

A jegybank által indított Növekedési Hitelprogram elsősorban a kkv-k finanszírozási igényeire szolgál megoldással, azonban nem mindegy milyen cég milyen céllal veszi igénybe az olcsó forrást. Adunk néhány tippet mire jó, és mire nem az nhp.

Pontosan fizetünk, de még lenne hová fejlődni 

Európai összehasonlításban pontosan fizetnek a magyarok, az ügyfelek a számlák 74 százalékát fizetik ki időben – derült ki az EOS Csoport idei, fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából. A partnerek és ügyfelek körültekintőbb ellenőrzése segíthet a helyzeten.

Mi kell ahhoz, hogy beszállítók legyünk? Pénz! 

Akármilyen jó termékkel vagy szolgáltatással rendelkezik egy kkv, ha finanszírozási oldalon gyenge, akkor esélye sincs, hogy beszállítóvá váljon – vagy az maradjon, hiszen a beszállítói láncban a vevők jellemzően kiugróan hosszú fizetési határidőkkel dolgoznak és beszállítóvá válni sem olcsó mulatság.

Egyre jobban rákapnak a kkv-k a faktoringra 

A statisztikák azt mutatják, hogy a nemzetközi faktoring ágazat sokkal jobban élte túl a pénzügyi válságot és a globális recessziót, mint az egyéb pénzügyi szolgáltatást kínáló szektorok, s az idén a magyar faktoring piac is újra beindult.

Váratlanul pénz kéne? Van megoldás 

Saját vállalkozásba fogni, a maga urának lenni egyre több ember álma. Csakhogy a kezdésnél nem elég az akarat. Rettenetes munkabírás és kötélidegek is kellenek a sikerhez. Na és tőke.

Milliókat spórolhatunk az „ingyen hitel” változásával 

A MNB Növekedési Hitelprogramját alacsony, 2,5%-os kamata miatt eddig is „ingyen hitelként” emlegették a cégek a Bankmonitor szakértői szerint. Június 30-tól továbbkönnyítenek a hitel feltételein, ami még olcsóbb finanszírozást jelent.

Ne csapjuk be magunkat! Az adósságcsapda figyelmeztető jelei 

Minden magyar vállalkozás küzd a finanszírozási nehézségekkel: nem elég a bevétel, magasak az adók, a vevők 2-3 hónapra fizetnek. Innen egyenes út vezet a bedőlésig. Mielőtt eddig eljutna egy vállalkozás, észre kell venni a fenyegető adósságcsapda figyelmeztető jeleit.

Beindulhat a faktoring 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjeszti a növekedési hitelprogramot, amelynek eredményeként a faktoring finanszírozására is igénybe lehet venni a jegybanki forrásokat. Ez jelentős lökést adhat a hazai faktoring piacnak.

Még könnyebben lehet hozzájutni az olcsó hitelhez 

Életbe léptek a korábban beharangozott könnyítések a Növekedési Hitelprogramban. Az idén kezdődött második szakaszban egyelőre mérsékelt volt az érdeklődés az olcsó hitel iránt, mivel a cégek valószínűleg éppen az enyhítéseket várták a hitelfelvétellel.

Új szerződésformák a Ptk.-ban 

Számos gazdasági szerződés forma kerül be az új Polgári törvénykönyvbe, a jogszabály március 15-én hatályba lépő változatával: a franchise, a faktoring, a pénzügyi lízing. A törvényhozók létrehozták a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett hitelbiztosítéki nyilvántartást, amelybe be kell vezetni a faktoring, az ingóságra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseket, zálogjogot és tulajdonjog fenntartást.

Egyre pontosabban fizetnek a cégek 

Pozitív folyamat indult be a magyar gazdaságban, jelentősen javult ugyanis a cégek számlafizetési fegyelme az elmúlt évben, és csökkentek a fizetési határidők és az átlagos késedelmek is.

Miből lesz pénz hiteltörlesztésre és tőkeemelésre? 

A hitelek törlesztésével párhuzamosan a kötelező tőkekövetelményre is kell figyelniük kell a kft.-knek a jövőben, a mindkettőhöz szükséges rendezett pénzügyi háttér megteremtésében segítséget jelent a faktoring.

Késve ugyan, de fizetnek a magyar cégek 

Magyarországon a 2012-ben kiállított számláknak mindössze 3,3 százalékát kényszerültek leírni a vállalkozások, ez elmarad a kelet-európai (4,9 százalék), és némileg az összeurópai (3,9 százalék) átlagtól is.

Megtalálták a nagyobb kkv-k a faktoringot 

A középvállalkozói körben nőtt leginkább a TakarékFaktorház vevőkövetelések vásárlásán alapuló faktoring forgalma, amely idén várhatóan 40 százalékkal meghaladja az előző évit, derült ki a TakarékBank leányvállalatának féléves beszámolójából.

Faktoringgal csökkenthető az ezermilliárdos probléma 

Szigorúbb szabályok vonatkoznak július óta a fizetési határidőkre. A jogszabályváltozás fizetésekre gyakorolt hatását a GF Faktor Zrt. véleménye szerint még korai volna értékelni, azonban rámutat, hogy a hosszú fizetési határidőkből adódó költségek és kockázatok alternatív finanszírozási megoldások beiktatásával, így faktoring alkalmazásával csökkenthetők.

Finanszírozási lehetőség önerő és biztosíték nélkül 

A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kis- és középvállalatok körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havi faktordíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. A faktorpiac kapcsolatot, biztonságot és kényelmet ajánl. A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kkv-k körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havidíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. Faktoring kisokosunk következik.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo