Így lehet megszépíteni a pénzügyi valóságot

Azt már többen tudják, hogy a faktoring javítja a cég likviditását, fokozza a működési biztonságát, versenyképesebbé teszi a vállalkozást, megkönnyíti a kinnlevőségek behajtását, egyszerűbbé teszi az exportpiacokra lépést. Azt viszont már kevesen ismerik, hogy egy speciális típusa hatékonyan használható mérlegtisztításra a negyedik negyedévben, illetve a céges eladósodottság mértékének technikai csökkentésére az év során bármikor.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A teljes hazai vállalatközi kereskedelem 72 százaléka halasztott fizetésen alapult, a külföldi partnereknél ez az arány pedig még magasabb, 76,6 százalék volt – mutat rá az Atradius Hitelbiztosító 2015-ös Fizetési Szokások Barométere. A hazai B2B forgalom tehát mintegy háromnegyed részben szállítói finanszírozásra épül – jelentősen meghaladva a kelet-európai 38 százalékos és a nyugat-európai 41,3 százalékos átlagot –, ami különösen a kisebb, kevésbé tőkeerős cégek működését veszélyezteti, illetve rontja a versenyképességüket. Szintén beszédes mutató, hogy a hazai kis- és középvállalatok eszközállományának akár 25 – 40 százalékát is kitehetik a kifizetésre váró vevőkövetelések az MKB Bank adatai szerint.

A faktoring rendkívül fontos kockázatkezelési eszköz a tradicionálisan hosszú fizetési határidővel működő iparágakban, így például a kiskereskedelemben, az élelmiszeriparban, a szállítmányozásban vagy az építőiparban, különösen, hogy a fizetési határidőn túl itthon még átlagosan 10 napos fizetési késedelemmel is számolniuk kell a szállítóknak.

– Faktoring segítségével megelőzhetők a halasztott fizetésből adódó likviditási problémák, mérsékelhető a csődkockázat, megállítható a nemfizetési/tartozási láncok kialakulása, illetve folyamatosan biztosítható a vállalat organikus növekedéséhez szükséges működő tőke – mutatott rá dr. Suták Péter, az MKB faktoring üzletágának vezetője.

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?
A vállalkozások legnagyobb gondjai között élen áll a késve fizetés vagy a leírási veszteségként elkönyvelt, elmaradt számlakiegyenlítés. Beruházások maradnak el, vagy dolgozók veszítik el a munkahelyüket emiatt. Pedig vannak praktikák, amelyekkel elkerülhető, hogy a csőd szélére sodródjunk egy-egy fizetési gondokkal küzdő vevő miatt.
A vevőkövetelésen alapuló finanszírozás a kisebb, az induló és a kevésbé hitelképes vállalkozások esetében is megoldás lehet, ráadásul a bankok bírálati eljárása is gyorsabb és egyszerűbb, mint a hitelezés során, különösen „márkás” vevők esetében. Faktoring esetén a bank a vevőt minősíti, és a finanszírozás mögött álló biztosíték maga a számla. Ezért nincs szükség ingatlanfedezetre, készfizető kezességvállalására, sem a szerződés közjegyzői okiratba foglalására.

– Egy normál ügylet esetében körülbelül két héten belül megkötjük a szerződést, ezt követően pedig a számla és a teljesítésigazolás benyújtása után legkésőbb három nappal folyósítjuk a számlaérték 70 – 80 százalékát. Ez nem azt jelenti, hogy a maradék a bank haszna. Amikor a követelés befolyik, elszámolunk a szállítóval.

Különösen a mai éles piaci versenyben – ahol egyre kevésbé csak az ár számít – jelenthet versenyelőnyt, ha egy beszállító hosszabb fizetési határidőt is el tud fogadni anélkül, hogy veszélybe kerülne a működőképessége – tette hozzá a bankár, aki szerint a faktoring egyáltalán nem bonyolult és nem drága. Ráadásul mivel nagyon széles a kínált termékkör szinte minden finanszírozási igényre kínál megoldást: a bank a követelések előfinanszírozását is vállalja, azaz vevőminősítés alapján hitelt nyújt a vállalkozásnak a számlaösszeg erejéig, a sok partnertől vásárló hazai és külföldi tulajdonú nagyvállalatok pedig a beszállítói faktoringprogram indításával alakíthatnak ki pénzügyileg stabil és lojális beszállítói kört.

Kép:PP archív

– Olyan dinamikusan bővülő fiatal vagy startup cégek számára is finanszírozási megoldást nyújthat, amelyeknél hiányoznak a bankhitelekhez szükséges gazdálkodási előzmények és biztosítékok. Ráadásul a faktoringot használó vállalkozások bátrabban adnak hosszabb fizetési határidőket vevőiknek, és ezzel akár versenyelőnyre is szert tehetnek – tette hozzá Kneifel Norbert, a Mazars Magyarország tranzakciós tanácsadó üzletágának menedzsere hozzátéve, hogy a faktoringgal az elnyert uniós finanszírozások kifizetése is előrehozható.

Exportőröknek és beszállítóknak
A kelet-európai szállításoknál az átlagos fizetési határidő 50 nap, míg a nyugat-európai exportnál 56 nap. A külpiacokra szállítók a belföldi mintára, külföldi vevőköveteléseiknél is igénybe vehetik a faktoringot. Ez nemcsak a számlafinanszírozást jelenti, hanem biztosítást, igény szerint követelésbehajtást és –nyilvántartást is. Különösen új piacokra, vagy új külföldi partnereknek szállító exportőrök biztonságát növelheti a banki szolgáltatás. A beszállítói faktoringprogram lényege pedig, hogy az anyavállalati vagy tulajdonosi elvárások miatt hosszú fizetési határidőkkel dolgozó nagyvállalatok is stabil és megbízható beszállítói kört alakíthassanak ki. A program révén a beszállítók a jelentős cash flow-javulásból és működőtőke-optimalizálásból profitálhatnak. A költségmegosztással is kialakítható beszállítói faktoringprogramot általában hazai vagy nemzetközi nagyvállalatok alkalmazzák, de hatékony eszköz a fizetési határidők drasztikus meghosszabbítását tervező cégek kezében is.
Mérlegtisztítás faktoringgal

Még a faktoringot aktívan használó vállalkozások sem mindig tudják, hogy a vissztehermentes faktoring révén a társaság mérlegszerkezete is javítható, ami a negyedik negyedévben ugyancsak fontos lehet: nemcsak a vállalat hitelképessége, hanem befektetői megítélése is javítható – átvilágítás vagy audit előtt – a mérlegszerkezet pozitív változásának eredményeként.

– Az éves zárások előtt a vissztehermentes faktoring hatékony mérlegtisztítási eszköz, illetve technikailag csökkenthetjük így a céges eladósodottság mértékét („window dressing”). A követelések faktorálása során ugyanis az eszköz oldalról felszabaduló tétellel csökkenthető a hitelállomány a forrás oldalon, így egy mérlegen kívüli finanszírozás áll fenn, szemben a klasszikus banki hiteltermékekkel, amelyeket a forrás oldalon kell kimutatni – magyarázta Kneifel Norbert.

A speciális faktoringeszköz hatására egészségesebbé válik a cég mérlegszerkezete, javulnak a finanszírozók vagy potenciális befektetők által gyakran vizsgált eladósodottsági mutatók (DSCR, kamat- és tőkefizetésre rendelkezésre álló cash flow), számottevően nő a forgásisebesség-mutató is; ez utóbbiak pedig ma már alapkérdésnek számítanak egy vállalkozás finanszírozhatóságánál, tette hozzá a Mazars szakértője.

Ez a faktoringeszköz olyan vállalkozások menedzsmentje számára is hasznos lehet, amelyeknél a vevői/szállítói állományok arányához vagy az eladósodottsági mutatókhoz kötötték a menedzsmentbónuszokat vagy más értékelési/teljesítménymérési mutatókat.

Ezen a területen azonban az egyedi igények és a megoldandó feladatok komplexitása miatt a klasszikus kereskedelmi faktoring ügyleteknél hosszabb átfutási idővel kell tervezni, ezért érdemes nem december utolsó napjaira hagyni az erre való felkészülést.

 

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo