hirdetés

Egyre pontosabban fizetnek a cégek

Pozitív folyamat indult be a magyar gazdaságban, jelentősen javult ugyanis a cégek számlafizetési fegyelme az elmúlt évben, és csökkentek a fizetési határidők és az átlagos késedelmek is.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Egyre pontosabban, egyre fegyelmezettebben fizetnek a vállalkozások – Kép: Freestock

Ma számláik 62 százalékát fizetik időben a cégek, míg egy évvel korábban csupán 56 százalékát – derül ki a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató közleményéből. Nemcsak a határidőben fizetett számlák aránya nőtt, hanem a fizetési fegyelmet leíró egyéb mutatók is javultak, ugyanis a cégek rövidebb határidőre és kisebb késéssel teljesítenek.

Ma a cégek átlagosan 28 napos fizetési határidővel egyenlítik ki számláikat. A fizetési határidő a számlán szereplő napok száma, amíg a kiállító cég hajlandó várni a pénz beérkezéséig. Ez a szám minimálisan, de csökkent az elmúlt évben, mivel 2012-ben a cégek több mint 29 napra fizettek. (Persze nemcsak a cégek, hanem az állam sem fizet időben.)

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógéppel, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni, ahol 40-50 napos az átlagos számlafizetési határidő. Mérsékelten ugyan, de mind az átlagos fizetési határidő, mind pedig az átlagos késedelem csökkent az elmúlt időszakban. A számlák jóval nagyobb arányát fizetik határidőben a cégek, ami szintén üdvözölendő. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a cégek fizetési moráljában javulás történt.

Jelenleg az oktatással, az információval és kommunikációval foglalkozó cégek késnek a legtöbbet számláik kiegyenlítésével, de magas a számlafizetési késedelem a papíriparban is. A bedőlésektől igencsak fenyegetett építőipar a legkésőbb fizető iparágakat felsorakoztató listán „csupán” a kilencedik.

Bizakodásra ad okot, hogy javul a cégek számlafizetési fegyelme. Nem szabad elfelejteni, hogy a javulás sajnos csak igen kicsi, és még így is nagyon magas a számlafizetési késedelem és a határidő. Ma Magyarországon ugyanis átlagosan 49 napot kell egy vállalkozásnak arra várnia, hogy hozzájusson a pénzéhez. Ez idő alatt történhet olyan esemény, ami a megrendelő fizetőképességét érinti, ezért nem elég szerződéskötés előtt ellenőrizni a partner megbízhatóságát, hanem folyamatosan nyomon is kell követni azt. Amennyiben olyan esemény történik, ami a fizetőképesség csökkenésére utal, érdemes időben elkezdeni a behajtást.

A rák, ami pusztítja a gazdaságot
Szakértőnk szerint magyar téveszme, hogy kínos lenne kezelni a kinnlevőségeinket. Az elvégzett munkáért, teljesített szállításért jár az ára, persze az nem mindegy, hogyan kérjük. Benjamin Franklin 1748-ban mondta, „ne feledd, barátom, az idő pénz”. Az elkövetkező hetek cikksorozata foglalkozik majd azokkal a témákkal, amelyek igazolják, hogy ez a kijelentés 265 év után is mennyire igaz. Egy agyonrágott, állandóan csépelt és sokszor szinte már unalmas témáról írni nem könnyű. A körbetartozás, a kinnlevőség olyan részei a mai gazdasági helyzetnek, amelyek napi szinten foglalkoztatnak mindenkit, aki vállalkozik, aki hitelben szállít, vagy hitelben kivitelez…
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo