Egyre pontosabban fizetnek a cégek

Pozitív folyamat indult be a magyar gazdaságban, jelentősen javult ugyanis a cégek számlafizetési fegyelme az elmúlt évben, és csökkentek a fizetési határidők és az átlagos késedelmek is.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre pontosabban, egyre fegyelmezettebben fizetnek a vállalkozások – Kép: Freestock

Ma számláik 62 százalékát fizetik időben a cégek, míg egy évvel korábban csupán 56 százalékát – derül ki a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató közleményéből. Nemcsak a határidőben fizetett számlák aránya nőtt, hanem a fizetési fegyelmet leíró egyéb mutatók is javultak, ugyanis a cégek rövidebb határidőre és kisebb késéssel teljesítenek.

Ma a cégek átlagosan 28 napos fizetési határidővel egyenlítik ki számláikat. A fizetési határidő a számlán szereplő napok száma, amíg a kiállító cég hajlandó várni a pénz beérkezéséig. Ez a szám minimálisan, de csökkent az elmúlt évben, mivel 2012-ben a cégek több mint 29 napra fizettek. (Persze nemcsak a cégek, hanem az állam sem fizet időben.)

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógéppel, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni, ahol 40-50 napos az átlagos számlafizetési határidő. Mérsékelten ugyan, de mind az átlagos fizetési határidő, mind pedig az átlagos késedelem csökkent az elmúlt időszakban. A számlák jóval nagyobb arányát fizetik határidőben a cégek, ami szintén üdvözölendő. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a cégek fizetési moráljában javulás történt.

Jelenleg az oktatással, az információval és kommunikációval foglalkozó cégek késnek a legtöbbet számláik kiegyenlítésével, de magas a számlafizetési késedelem a papíriparban is. A bedőlésektől igencsak fenyegetett építőipar a legkésőbb fizető iparágakat felsorakoztató listán „csupán” a kilencedik.

Bizakodásra ad okot, hogy javul a cégek számlafizetési fegyelme. Nem szabad elfelejteni, hogy a javulás sajnos csak igen kicsi, és még így is nagyon magas a számlafizetési késedelem és a határidő. Ma Magyarországon ugyanis átlagosan 49 napot kell egy vállalkozásnak arra várnia, hogy hozzájusson a pénzéhez. Ez idő alatt történhet olyan esemény, ami a megrendelő fizetőképességét érinti, ezért nem elég szerződéskötés előtt ellenőrizni a partner megbízhatóságát, hanem folyamatosan nyomon is kell követni azt. Amennyiben olyan esemény történik, ami a fizetőképesség csökkenésére utal, érdemes időben elkezdeni a behajtást.

A rák, ami pusztítja a gazdaságot
Szakértőnk szerint magyar téveszme, hogy kínos lenne kezelni a kinnlevőségeinket. Az elvégzett munkáért, teljesített szállításért jár az ára, persze az nem mindegy, hogyan kérjük. Benjamin Franklin 1748-ban mondta, „ne feledd, barátom, az idő pénz”. Az elkövetkező hetek cikksorozata foglalkozik majd azokkal a témákkal, amelyek igazolják, hogy ez a kijelentés 265 év után is mennyire igaz. Egy agyonrágott, állandóan csépelt és sokszor szinte már unalmas témáról írni nem könnyű. A körbetartozás, a kinnlevőség olyan részei a mai gazdasági helyzetnek, amelyek napi szinten foglalkoztatnak mindenkit, aki vállalkozik, aki hitelben szállít, vagy hitelben kivitelez…

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo