hirdetés

A gazdaság rákfenéje a késve fizetés – Európában sem jobb a helyzet

Az Intrum Justitia követeléskezelő cég fizetési hajlandóságot vizsgáló iparági felméréséből kiderül, hogy az elmúlt egy év alatt egész Európában szinte minden iparágban nőtt a leírási veszteség. Az európai építőipar számláinak csupán felét egyenlítik ki 30 napos határidővel.
hirdetés

Kép: Pixabay

Az építőipari, oktatási és egészségügyi vállalkozások versenyképessége szempontjából egész Európában komoly veszélyt jelent a késedelmes fizetés. Ezek a vállalatok nagyban függnek az állami ügyfelektől, ahol az átlagos fizetési idő hosszabb, mint a magánvállalkozások esetében. Az építőipari, oktatási és egészségügyi vállalkozások mindegyike arról számolt be, hogy a késedelmes fizetés miatt nehézséget okoz nekik alkalmazottaik megtartása, illetve az új munkavállalók felvétele is. Az építőipari és oktatási vállalatok fele állítja, hogy a késedelmes fizetések miatt nem vesz fel új munkatársakat. A kifizetések időtartama, a leírási veszteség és a likviditási következmények iparáganként különböznek. (Magyarországon javult a helyzet az elmúlt években, de azért még lenne hová fejlődni.)

Gyártás

A leírási veszteség a tavalyi csökkenés után újra nőtt, 2,2 százalékról 2,3 százalékra. Jelentősen többen számoltak be a késedelmes fizetés okozta bevételkiesésről: 43 százalékról 54 százalékra nőtt az arány. A megkérdezett európai cégek több mint fele tett említést likviditási nehézségekről, valamint egyharmaduk a késedelmes fizetések miatt nem tervez munkaerő felvételt. A magyarországi gyártók kimagasló mértékű 6,0 százalékos leírási veszteségről számoltak be. (A kinnlevőségek kezelése jelentősen változott az új Ptk. hatálybalépésével.)

Építőipar

A leírási veszteség évről évre folyamatosan növekszik, mostanra elérte a korábban még nem látott 4 százalékos szintet. A megkérdezett európai vállalatok kétharmada gondolja úgy, hogy a késedelmes fizetés likviditási problémákat és bevételkiesést okoz, 39 százalékuk kénytelen volt munkaerőt elbocsátani, 9 százalékuk pedig nem vesz fel új alkalmazottakat a kései fizetések miatt. A magyar építőipari vállalkozások szintén rekord magas 6,3 százalékos leírási veszteséget jeleztek, ami az elmúlt évek válságos helyzetének következménye. A kockázati várakozások még mindig magasak, de az állami megrendelések biztosíthatják a túlélést azok számára, akik képesek finanszírozni a hosszú fizetési határidőket. (Itthon is rossz helyzetben vannak a tartozások miatt az építőipari cégek.)

KÉSIK A SZÁMLA? MÁR FIZETHET IS A VEVŐ!
Ha a vevő nem fizet határidőre, akkor kötelező a késedelmi kamat felszámolása, és minimum 40 eurónak megfelelő forintot is fel lehet számolni behajtási költségátalányként.  Az átalány már egy nap késésnél is jár, s független a tartozás összegétől is.
Üzleti szolgáltatások

Az üzleti szolgáltatásoknál a legmagasabb a leírási veszteség (4,4%), a megkérdezett európai vállalatok fele véli úgy, hogy a késve fizetés okozta kockázat tovább fog nőni a következő 12 hónap során. A késve fizetések miatt 36 százalékuk nem vesz fel új alkalmazottakat és 63 százalék küzd likviditási nehézségekkel. A magyar vállalkozások az európai átlag feletti leírási veszteségről (4,8 százalék) számoltak be, ugyanakkor ez a szám a más hazai iparágakhoz viszonyítva nem jelent gyenge eredményt.

Szolgáltatások

A szolgáltatások leírási vesztesége 3,1 százalékról 3,3 százalékra növekedett, a késve fizetések miatt egynegyedük nem tervez további munkaerő felvételt, és a válaszadók több mint fele bevétel visszaesést tapasztalt.

Kis- és nagykereskedés

A leírási veszteség ebben a szektorban 0,1 százalékkal emelkedett, a 90 napnál hosszabb fizetés pedig 5 százalékról 14 százalékra nőtt egy év alatt. A megkérdezett vállalatok 59 százaléka küzd likviditási nehézségekkel és egyharmaduk nem tud a késve fizetések miatt új alkalmazottat foglalkoztatni. A magyar cégek által tapasztalt leírási veszteség eléri a 4,9 százalékot.

Szállítmányozás

A leírási veszteség a tavalyi csökkenés után újra nőtt, 2,0 százalékról 2,1 százalékra. A megkérdezettek 58 százaléka véli úgy, hogy a késve fizetés okozta kockázat növekedni fog a következő 1 évben, valamint egyharmaduk nem tervez további munkaerő-felvételt. (Az orosz embargó újabb lánctartozási hullámot indíthat el itthon.)

„A felmérésben résztvevő cégek válaszai alapján látszik, hogy az üzleti szolgáltatók továbbra is minden szempontból nagy vesztesei az elhúzódó válságnak, de a gyártó cégek sem képesek további fejlődésre a késedelmes fizetésből adódó veszteségeik miatt. A késedelmes fizetés hatása a kereskedelmi szektorban és az üzleti szolgáltatóknál is erőteljesen jelentkezik, mind a tervezett elbocsátások, mind a létszámstop tekintetében” - hangsúlyozta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója a késedelmes fizetések magyarországi vonatkozásaival kapcsolatban. „Az azonban bizakodásra adhat okot, hogy a késedelmes fizetés a jogalkotók figyelmének kereszttüzébe került a késedelmes fizetésekről szóló irányelv bevezetése miatt. Az irányelv megfelelő alkalmazása képes arra, hogy megállítsa a foglalkoztatás csökkenését, és akár pozitív irányba is tudja majd fordítani azt” - tette hozzá a vezérigazgató.  A magyar cégek 2013-ban számláik 51,4%-át fizették ki határidőben, ezzel az értékkel hazánk az európai országok túlnyomó többségét megelőzi fizetési fegyelem terén.

FELESLEGESSÉ VÁLIK A FIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS?
Hazánkban a számlakifizetésekkel még mindig sokan hadilábon állnak. Gyakori, hogy a cégek számlaköveteléseiket csak késve vagy egyáltalán nem fizetik ki, ami nehéz helyzetbe hozza a működő vállalkozásokat, gyakran lánctartozásokat generálva. A probléma hosszú évek óta fennáll, elsőként az építőiparban harapódzott el olyan mértékben, mely szinte ellehetetlenítette a szektor működését. Az új Ptk. elévüléssel kapcsolatos rendelkezései talán tovább nehezítik a helyzetet? Vagy éppen a követelés érvényesítésének előmozdítását célozza? Mi változott, ami hatással lehet a behajtásokra? Kiket érint a változás? Szakértőnk segít átlátni a helyzetet!
 
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo