Körbetartozás cikkek

hirdetés

Közbeszerzésre felkészülni! Vigyázz, kész...

Közbeszerzésre felkészülni! Vigyázz, kész...

Alaposan felforgatta a korábbi rendszereket az új közbeszerzési törvény. Fél év után már van némi tapasztalat és a praktikusan nem működő, változtatásra szoruló elemek is látszanak, az igazi közbeszerzési dömping pedig heteken belül indulhat.
Ennél kevesebbet nem kereshetnek az építőiparban

Ennél kevesebbet nem kereshetnek az építőiparban

Óránként 2500 forintos építőipari minimális rezsióradíjat határozott meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a vonatkozó jogszabályokkal összhangban.
Lakossági ügyfélnél szó sincs körbetartozásról

Lakossági ügyfélnél szó sincs körbetartozásról

Látványosan javult az építési kisvállalkozók helyzete. Több a munkájuk, nőttek a bevételeik. Mindebben jelentős szerepe van a lakossági piac látszólagos élénkülésének - derült ki a Mapei Kft. építési kisvállalkozók körében végzett legfrissebb felméréséből.
A gazdaság rákfenéje a késve fizetés – Európában sem jobb a helyzet

A gazdaság rákfenéje a késve fizetés – Európában sem jobb a helyzet

Az Intrum Justitia követeléskezelő cég fizetési hajlandóságot vizsgáló iparági felméréséből kiderül, hogy az elmúlt egy év alatt egész Európában szinte minden iparágban nőtt a leírási veszteség. Az európai építőipar számláinak csupán felét egyenlítik ki 30 napos határidővel.
5 tipp kinnlevőségek behajtásához

5 tipp kinnlevőségek behajtásához

Ma van az iparűzési határidő-előleg befizetési határideje, de előfordulhat, hogy kinnlevőségeink miatt nincs pénz a céges számlánkon. Az adóhivatal azonban nem kegyelmez: a fizetési határidő elmulasztása esetén akár 3 napon belül inkasszálhatja számlánkat. Mit tegyünk, hogy a lehető leggyorsabban pénzünkhöz juthassunk? Hogyan tudjuk behajtani kinnlevőségeinket a leggyorsabban?
hirdetés
Egyre fegyelmezettebben fizetnek a cégek

Egyre fegyelmezettebben fizetnek a cégek

Javul a magyar vállalkozások fizetési fegyelme, de még így is óvatosságra int a Bisnode, mivel késés esetén átlagosan 45 napot kell várnia egy számlakibocsátónak mire a pénzéhez jut.
Újra az élmezőnyben: egyre gyorsabban fizetnek a cégek

Újra az élmezőnyben: egyre gyorsabban fizetnek a cégek

Jelentős számban térnek át az azonnali fizetésre a magyar vállalkozások: a halasztott fizetés és ezzel együtt a szállítói hitelezés hazai gyakorlata jelentősen visszaesett tavalyhoz képest. Újabb pozitív fordulat, hogy a régióban újra Magyarországon a legalacsonyabb a késve fizetések aránya.
Így nem lépnek le az Ön pénzével!

Így nem lépnek le az Ön pénzével!

Sok cég számára ismerős helyzet lehet, hogy bár papíron szépen alakulnak a bevételek, valahogy még sincs elég pénz. Hogy ez hogy lehet? Például úgy, hogy nem érkezik be az összeg, ami nekünk járna. Szakértőnk segít, hogyan biztosítsuk be magunkat!
Bekeményítenének a körbetartozókkal szemben

Bekeményítenének a körbetartozókkal szemben

Jogszabály-módosításokat kezdeményeznek jogászok, amelyekkel véleményük szerint javítani lehetne a hazai építőipar talán legsúlyosabb problémáján: a lánctartozások magas számán. Kezdeményezésükhöz most várják szakmai szervezetek, illetve az érintett szakemberek javaslatait is.
Nem szégyen, szükséglet a követeléskezelés

Nem szégyen, szükséglet a követeléskezelés

A magyar gazdaság fojtogató rákfenéje a körbetartozás. Követeléskezeléssel ugyan csökkenthetők a potenciális veszélyforrások és az általuk okozott veszteségek, de sok cég még mindig szégyell – vagy különféle kifogások álcája mögé bújva nem akar – követeléskezelőhöz fordulni.
hirdetés

Még többe kerül a késve fizetés

A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-jétől hatályos módosítása több ponton is megváltoztatta a számlák késedelmes kifizetésére vonatkozó szabályokat. „Eddig a vállalkozó szabadon eldönthette, hogy késedelmesen fizető partnerének felszámol-e késedelmi kamatot vagy sem. Mostantól mindenképpen meg kell ezt tennie, ráadásul kötelező lesz minimum 40 eurónak megfelelő forintösszeget is felszámolnia behajtási költségátalányként. Ez aránytalanul nagy terhet róhat a késedelembe eső gazdálkodókra. Különösen nehéz helyzetet teremt az olyan jóhiszemű vállalkozások számára, akik azért nem tudnak alvállalkozóiknak pontosan fizetni, mert őket sem fizette ki a fővállalkozó.” – mutatott rá Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója.

Csak elvben rövidülnek a fizetési határidők?

2013. július 1-től jelentős változások léptek életbe a pénzfizetésre vonatkozó szabályok területén. Megváltoztak a fizetési határidőkre vonatkozó szabályok is, melyek több vállalkozás napi működését is befolyásolhatják. Szakértőnk szerint lehet, hogy sajnos csak elviekben. Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

Javul a fizetési morál, bővülhet a gazdaság

Javult a szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat, valamint a vitatott követelések megítélése. Emellett a vevőállomány forgási ideje és a fizetésképtelenségi eljárások is pozitív trendet mutatnak a Credit Manager Index (CMI) 2013. második negyedévének eredményei alapján. A hitelkockázati menedzserek a kockázati szint csökkenését jelzik előre a magyar gazdaságban.

Lesz korszakváltás a számlafizetésben?

Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-el hatályos pénzfizetésre vonatkozó szabályozása szigorítja a fizetési határidőket és a késve fizetés esetén alkalmazható szankciókat. Vajon az új szabályozás képes-e csökkenteni a jelenleg jellemző magas fizetési határidőket és késéseket, valamint a körbetartozásokat? 2013-ban a magyar cégekre jellemző átlagos fizetési határidő Magyarországon 28 nap, a késedelem pedig 24 nap derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató fizetési tapasztalat programjából.

Felszámolnák a lánctartozást

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv felállításával szeretné a kormány megakadályozni a lánctartozások kialakulását, illetve jövőbeni újratermelődését az építőiparban a nemzetgazdasági miniszter által a parlamenthez hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint, amely emellett a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításokat is tartalmaz.

ÉVOSZ: a lánctartozáson nem segít a fedezetkezelés kiterjesztése

Kiterjesztené a fedezetkezelői rendszert a Belügyminisztérium a közbeszerzések hatálya alá eső beruházásokra is, hogy csökkentse a lánctartozások mértékét az építőiparban. Az ÉVOSZ szerint azonban ezzel amellett, hogy szükségtelenül nagy terheket rónak a vállalkozásokra, nem lehet felszámolni a jelenséget.

Dominóként dőlhetnek a cégek - Kínában sem könnyű

Tavaly általában véve kielégítőek maradtak a kínai vállalatok fizetési szokásai, a szállítói hitelek igénybevételének ugrásszerű emelkedése közepette. Mindez annak ellenére következett be, hogy lassult a gazdasági aktivitás, miután beszűntették az ösztönzőket, szigorították a monetáris politikát és mérséklődött a külföldi kereslet is.

Ne mások miatt menjen csődbe!

A mai gazdasági környezetben egyértelműen szükség van kockázatkezelésre: az új partnerek előzetes minősítésére, a régiek folyamatos monitorozására és szakszerű követelésmenedzsmentre. Ezek együttesen védhetnek meg egy vállalkozást attól, hogy mások miatt csődhelyzetbe kerüljön.

Naponta 3000 cég ellen indul végrehajtás

A központi költségvetést megillető követelések behajtása érdekében a NAV a korábbiaknál határozottabban lép fel: 2012 első negyedévében annyi végrehajtást indított, mint 2011-ben fél év alatt. Idén márciusban naponta közel 3000 cég ellen indított a NAV végrehajtást, míg 2011 márciusában ez a szám alig napi 700 volt. Közben a körbetartozások volumene is nő, pedig lehetne ellene védekezni.

Kidőlünk bedőlünk

Megjelent a Piac&Profit magazin májusi száma, amiből mindent megtudhat a Széll Kálmán Terv 2.0 újdonságairól, összeállítást olvashat a körbetartozás helyzetéről és megoldási lehetőségeiről, részletes pályázati információkat szerezhet, de arról is olvashat, hogy miért olyan fontos a bizalom szerepe az üzleti életben.

Fizetni fog!

A Best Capital filozófiája szerint minden számlatartozás behajtható, és a partnerünket sem veszítjük el, ha a megfelelo kommunikációs technikát alkalmazzuk. A tanácsadó cég csoportos vagy egyéni tréningjein ezt a tudást szerezhetik meg az érdeklodo cégek. 

Ki jut a pénzéhez?

Alig három százalékkal nőtt a határidőben fizetők aránya, de még ennek a parányi javulásnak sem örülhetünk. A Dun & Bradstreet (D&B) fizetési tapasztalat programja szerint ugyanis ezzel egy időben nőttek a fizetési késedelmek. Vagyis a cégek a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt szigorítottak a fizetési paramétereken, és több esetben kérnek előre fizetést, vagy határoznak meg rövidebb határidőket, ezért csökken a késve teljesítések aránya.

Körbetartozások: megoldaná a problémát a kormány

Évek óta nincs megoldás a lánctartozások felszámolására, a csődhelyzetek és ezzel kapcsolatban a fizetésképtelenségi eljárások számának csökkentésére hazánkban. Ezen változtatna a kormány, amely egy akcióprogramot dolgoz ki a körbetartozások csökkentésére.

Üzlet lett a csőd

Hosszú évek óta véget nem érő körbetartozások akadályozzák a kisebb cégek boldogulását. A lehetetlen helyzetet fokozza, hogy mostanában divat lett a bedőlés mint a tartozásoktól való megszabadulás egyik legegyszerűbb módja. A körbetartozás problémájának megoldása keserves feladat, hiszen „ludas" benne az állami és az önkormányzati szféra és a bankok meg a multik is. Vagyis a nagy vásárló- és lobbierővel rendelkezők éppúgy, mint az, akinek a helyzetet alapjaiban megváltoztató törvényt kellene megalkotnia.

Körbetartozások húzzák lefelé az országot

Bár mindenki tisztában van azzal, hogy a cégek körbetartozása nagy problémákat okoz a magyar gazdaságnak, a helyzet mégis tovább romlott tavaly - közölte a Coface Hungary. Sok cég, részben a válságnak „köszönhetően" ma már nagyobb figyelmet fordít a megelőzésre.

Véget vet az EU a körbetartozásoknak?

Komoly változásokat hozhat a magyar cégek és közintézmények fizetési gyakorlatában is a késedelmes kifizetésekről szóló uniós irányelv október közepén várható módosítása, amely szerint a közintézmények számára 30 napos, a vállalkozások számára pedig 60 napos maximális fizetési határidő lenne kötelező - olvasható a Világgazdaság Online cikkében.

Megsemmisített zálogjog: mi tehet ezután a vállalkozó?

Az építőiparban elszaporodott körbetartozások mérséklése volt az eredeti célja annak a (jelenleg hatályos) Polgári Törvénykönyvbe (Ptk.) 2007-ben beiktatott rendelkezésnek, amelyet az Alkotmánybíróság (AB) március 31-i hatállyal megsemmisített. A megsemmisített rendelkezés alapján a megrendelő és az építési vállalkozó viszonylatában aránytalanul egyenlőtlen pozíciók alakulhattak ki - elemezte a helyzetet Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr & Társai Iroda vezetőjétől.

Magyar valóság: előrehozott határidők, kései fizetések

Folyamatosan csökken az átlagos fizetési határidő: míg egy éve még átlagosan több mint 33 napos határidőt adtak a magyar cégek partnerüknek az átutalásos tartozások kiegyenlítésére, ez a szám mostanra 28 napra rövidült - mutat rá a Dun & Bradstreet Hungária Kft. DunTrade® (Fizetési tapasztalatok) program alapján összeállított jelentése.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Ostobaságra készül az EU?

Ostobaságra készül az EU?

Az olasz Iveco haszongépjármű gyártó vállalat vezérigazgatója ostobaságnak nevezte a járművek károsanyag-kibocsátásának korlátozására tervezett Euro 7-es normát.

Gazdaság

Egyre gyorsabban mérséklődhet az infláció

Egyre gyorsabban mérséklődhet az infláció

 A következő hónapokban a fogyasztóiár-index előbb lassú, majd egyre gyorsabb ütemű mérséklődése várható az MNB szerint.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo