Javul a fizetési morál, bővülhet a gazdaság

Javult a szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat, valamint a vitatott követelések megítélése. Emellett a vevőállomány forgási ideje és a fizetésképtelenségi eljárások is pozitív trendet mutatnak a Credit Manager Index (CMI) 2013. második negyedévének eredményei alapján. A hitelkockázati menedzserek a kockázati szint csökkenését jelzik előre a magyar gazdaságban.

Egyre kevésbé valószínű, hogy nem jutunk a pénzünkhöz - Fotó: SXC

A szakemberek véleménye pozitív konjunkturális és kockázati változásokat tükröz. Az index értéke (53,3) legutóbb egy évvel korábban mutatott ilyen magas értéket, míg a megelőző három negyedévben 42,3-50,5-ös sávban mozgott. (Az 50 feletti érték gazdasági növekedést jelez előre.) Mindez csökkenő kockázati szintről árulkodik.

„Örömteli, hogy az elmúlt két negyedév negatív kilátásai után ismét pozitív kilátások várhatóak e téren. Jelentős javulás látható a vevőállomány forgási idejében, a fizetési határidőben és a behajtások számában. Ezekből az adatokból messzemenő következtetéseket most még nem szabad levonnunk, de ha a trend tartós marad, az a fizetési morál lassú javulására utalhat. Ez a közelmúltban itthon is adaptált Uniós Késedelmes Fizetés Direktíva egyik legfontosabb célja” – mondta Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélésében (49,5) szintén pozitív változás állt be, az utolsó negyedév az elmúlt két év legkedvezőbb végeredménye, de még így is a kockázatok emelkedését vetíti előre. A negatív faktorok közül a vitatott követelések megítélése mutatja a legnagyobb javulást (59,3), de a vevőállomány forgásideje (53,7) és a fizetésképtelenségi eljárások (53,7) is javuló trendről árulkodnak. Minden más faktor végeredménye 50 alatti, tehát a kockázatok emelkedését vetíti előre. Az üzleti volumenre adott értékítéletek jellemzően kedvezőek, míg a kockázatok megítélése kedvezőtlen irányban módosította az indexet az összes vizsgált időszakban. A CMI összességében javuló trendet mutat és egy nagyobb visszaesés után az egy évvel korábbi szintet is elérte, ami csökkenő kockázatokat és javuló kilátást jelent.

Jövőre is elmarad a csoda
Más elemzők nem ennyire biztosak abban, hogy érkezik a gazdasági növekedés. Bár idén véget ért idén a recesszió, de a kormány gazdaságpolitikája – elsősorban a devizahitelesek megmentése és a rezsicsökkentés – óriási veszélyeket hordoz magában. A Policy Agenda szerint sem várható jövőre egy százalékosnél nagyobb gazdasági bővülés.
Az összeurópai mutató, a FECMA CMI-Europe 2013. második negyedévi végeredménye (53,9) a legmagasabb érték az elmúlt egy évben, amely az európai credit managerek javuló értékítéletét tükrözte. Az olasz és holland szakemberek pesszimistábbak a közeljövő gazdasági teljesítményének megítélésében, míg Málta, Magyarország, Svédország, Anglia és Németország viszonylag optimista a gazdasági trendek tekintetében 50 feletti értékkel. A kedvező faktorok indexe (63,9) javuló kilátásokat jelez, a korábbi negyedévekhez hasonlóan továbbra is a hitelre történő értékesítés ad okot az optimizmusra 2013. második negyedévben 67,4-ra emelkedő értékkel. Az értékesítés a CMI-Europe felmérésben részt vevő minden országban emelkedést mutat 2013. második negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva. A válaszok alapján továbbra is a legáltalánosabb problémát az elutasított, vagy csökkentett limitek arányának emelkedése jelenti, amely Málta és Svédország kivételével a vevők megnövekedett kockázati szintjére utal.

A CMI, mint gazdasági teljesítmény előrejelzési eszköz alapját az adja, hogy a szállítók által a vevőknek nyújtott hitelek nagyságrendje és azok feltételei nagymértékben befolyásolják a gazdasági kilátásokat - legalább annyira, mint a banki hitelezés szintjének változása. A credit managerek főként a jövő eseményeire fókuszálva hozzák meg döntéseiket, mindig szeretnék tudni mi történik, amikor 30, 60, vagy 90 nap múlva esedékessé válik a kibocsátott számlájuk. Jelentőségét kiválóan mutatja, hogy a CMI alakulásából előzetesen lehetett látni 2008-as gazdasági visszaesés előjeleit.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo