hirdetés

Naponta 3000 cég ellen indul végrehajtás

A központi költségvetést megillető követelések behajtása érdekében a NAV a korábbiaknál határozottabban lép fel: 2012 első negyedévében annyi végrehajtást indított, mint 2011-ben fél év alatt. Idén márciusban naponta közel 3000 cég ellen indított a NAV végrehajtást, míg 2011 márciusában ez a szám alig napi 700 volt. Közben a körbetartozások volumene is nő, pedig lehetne ellene védekezni.
hirdetés

2010-ben több mint 370 ezer NAV végrehajtást regisztráltak, 2011-ben pedig több mint 420 ezret. Az adóhatóság egyre több végrehajtást kezdeményez, ami a cégek fizetőképességének romlását, és a NAV szigorítását is jelzi. 2010-ről 2011-re a 100 és 10 millió feletti adótartozók száma is megemelkedett. A legérdekesebb, hogy 2012. április 1. óta maga a Nemzeti adó- és Vámhivatal is szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján, aminek oka valószínűleg inkább adminisztrációs hiba, vagy előfordulhat, hogy a NAV is tartozik?- teszi fel a kérdést a Partnercontrol.hu.

Nem árt az óvatosság

A Bisnode csoporthoz tatozó céginformációs szolgáltató elemzése szerint a végrehajtások növekvő száma azt jelzi, hogy üzleti kapcsolat létesítése előtt nem elég az adott cég alap és pénzügyi adatait megvizsgálni, hanem a céget érintő egyéb negatív eseményeket is érdemes átnézni, mivel a cég kockázatosságára, fizetőképességére vonatkozóan olyan információkat is elárulhat, ami máshonnan nem tudható meg. Az úgynevezett egyéb negatív események vizsgálata esetén tájékozódhatunk például az APEH adószám- felfüggesztési és törlési határozatairól, adótartozás meglétéről, bírósági végrehajtásról, büntetőjogi eseményekről vagy munkaügyi bírságokról. Ezek utalhatnak akár a cég fizetőképességének csökkenésére is, ezért szerződéskötés esetén célszerű mérlegelni az ilyen eseményeket és hatásukat, valamint szükség esetén fizetési biztosítékot kérni utólagos fizetés engedélyezésekor.


Forrás: NAV
Vigyázz magadra!
Mára a kinnlevőségek volumene elérte azt a szintet, amikor a bedőlési arány olyan kockázati tényezővé vált, amely minden üzleti kapcsolatban megjelenik, akár új, akár régi partnerről van szó. Ma Magyarországon a cégek közel négy százaléka azért húzza le a rolót, mert fizetésképtelenné vált, mert neki sem fizettek, vagy mert nem fektetett kellő hangsúlyt a kinnlevőségei behajtására. Már nem csupán a lánc legvégén álló kicsik, hanem a középen lévő közepes cégek léte is veszélybe került. És minél nagyobb vállalat dől be, annál több kicsit ránt magával. Hiú remény azt gondolni, hogy a növekedés beindulása elegendő lenne ahhoz, hogy a körbetartozás mértéke csökkenjen. Főképp, mivel állami intézmények, önkormányzatok, bankok és multinacionális nagyvállalatok is részesei annak, hogy a helyzet idáig jutott. Bár az európai viszonylatban kiugróan nagyarányú hazai körbetartozás szakértők szerint egyhamar nem fog megszűnni, megfelelő biztonsági intézkedésekkel fékezhető a behajthatatlan kinnlevőségek állományának növekedése. A megoldás a cégek kezében van: a más területről már jól ismert „öngondoskodás" hozhat fordulatot, fogalmaz Ézsiás Tünde, az Opten céginformációs vezetője. A nemfizetőket kiszűrő információk rendelkezésre állnak, csak a megfelelő kérdéseket kell feltenni. A vállalkozásoknak elsősorban azt kellene belátniuk, hogy jobb ma egy visszautasított szerződés, mint holnap egy ki nem fizetett számla.

 Az adószám felfüggesztések száma is jelentősen nőtt ez elmúlt évben: 2011-ben 22 ezer adószám volt felfüggesztve, ma pedig több mint 65 ezer. Az éves beszámoló leadásának elmulasztását bünteti így a hatóság, illetve azt, ha a cég címére postázott NAV levél „a címzett ismeretlen” jelzéssel kétszer visszaérkezik. Akkor is felfüggesztésre kerülhet az adóazonosító, ha a cég nem a székhelyén vagy az ügyintézés helyén működik, illetve ha a szervezet képviselőjének bejelentését elmulasztja.

Korábban kizárólag az adóhatóság számára elérhetetlen adózókat és partnereiket kívánta így figyelmeztetni a NAV, a gyakorlati tapasztalatok azonban rámutattak, hogy az adószám felfüggesztése szélesebb körben is alkalmazható, közölte a Piac&Profit kérdésére az adóhatóság.

Az adószám felfüggesztésének súlyos következményei lehetnek, mivel amennyiben az eseményt elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül nem pótolja a cég mérlegét, az adószámot törlik.
Az adószám törlése azonban a jogi személyek, és egyéb szervezetek esetén nem eredményezi automatikusan az adózó megszűnését, ez a nyilvántartó szerv – a cégek esetén a cégbíróság – döntésének függvénye. A felfüggesztett, illetve a felfüggesztést követően törölt adószámok adatbázisa elérhető az állami adóhatóság honlapján.

Így tágul a körbetartozás köre

Amikor már bírósági végrehajtásra kerül sor, állami kényszer is közbejátszik, hogy az adós teljesítse fizetési kötelezettségeit. Ilyen esemény esetén különösen érdemes „résen lenni”, mert a bírósági végrehajtás gyakran torkollhat fizetésképtelenségi eljárásba, felszámolásba, amikor a követelések már csak nagyon csekély eséllyel hajthatók be. Bírósági eljárásból 2010-ben több mint 56 ezer volt és már 2011-ben majdnem elérte a 69 ezret, illetve 2012 első negyedévében is már 18 ezer ilyen eseményt regisztráltak. A NAV-végrehajtás alá került cégek egynegyede a statisztikák szerint egy éven belül megszűnik.
– Mivel Magyarországon naponta több mint 65 cég ellen indul felszámolás, és a felszámolás alá kerülő cégek száma folyamatosan nő, egy bírósági végrehajtás már intő jel arra, hogy a cég nem tudja majd teljesíteni kötelezettségeit – mutat rá Keleti József a magyar Bisnode csoport Country Managere.

Tanácsok kkv-knak
  • Számos céges adat nyilvános, és ingyenesen elérhető akár az interneten is, ám ez még önmagában nem elegendő. Tudni kell azt is, hogy milyen összefüggéseket érdemes vizsgálni. Ebben segítenek a céginformációs szolgáltatók.
  • Önmagában nézve könnyen lehet, hogy egy alig egy éve alakult cég makulátlan: nincs lejárt tartozása sem a szállítókkal, sem az adóhatósággal szemben. Ám, ha valaki megvizsgálja a tulajdonosok és cégvezetők előéletét kiderül: az illetők több, korábban bedőlt cégben is tulajdonosként vagy tisztségviselőként szerepeltek. Ez pedig már olyan információ, amelyre oda kell figyelni.
  • A mérlegek, beszámolók sokat elárulnak a vállalat gazdálkodásáról. Ha egy cég árbevétele alig 10 millió forint, nem feltétlenül biztonságos 15 millió forintra szerződni vele.
  • Az a vállalkozás, amely gyakran vált telephelyet, székhelyet, jellemzőek rá a gyakori tulajdonosváltások, ügyvezetőcserék vagy bankszámla-módosítások, könnyen lehet, hogy ha fizetési nehézsége támad, inkább eltűnik, semmint megpróbálná teljesíteni a vele szemben fennálló követeléseket.
  • A „bevált" vevők monitorozására is szükség van. A statisztikák szerint ugyanis a kifizetetlen számlák nagy része évek óta jól működő üzleti kapcsolatokból ered. Erre jó a negatív információk folyamatos figyelése: heti szinten lehet követni, hogy mi történik a meglévő ügyfelekkel az adóhatósági eljárásoktól kezdve a cégbírósági ügyekig, vagy más jogi procedúrákig.
  • Sokszor az is véd egy céget, ha rákérdez a gyanús körülményre, vagy rövidebb fizetési határidőt köt ki. Egyes adatbázisokban személyekre is lehet keresni.

Érdemes a céghez vagy a tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó más cégek NAV vagy bírósági bejegyzéseit is górcső alá venni. A tapasztaltok, ugyanis azt mutatják, hogy ha egy tulajdonos bizonyos cégei ellen eljárás indult, akkor nagy valószínűséggel más cégei ellen indult már ilyen, vagy hamarosan várható. A mérlegleadást notóriusan elmulasztók ugyanis általában más vagy új cégeikben is trükköznek vagy tartozásokat hagynak maguk után. Az új cégbejegyzési folyamat feltehetően valamelyest javítani fog ezen, mivel azok, akinek adótartozásuk maradt, nem alapíthatnak új céget. Ezt azonban valószínűleg az igazán nagy „játékosok” megpróbálják majd kikerülni, más nevére, sőt akár hajléktalan emberek nevére szóló cégalapítással, figyelmeztet a szakértő. Keleti József elmondta: előfordulhat, hogy egy eljárás csak rövid ideig van érvényben, vagy csak adminisztrációs hiba miatt jegyezték be a cég ellen, ilyen esetekben a jelentősége kisebb, mint egy hosszú ideje fennálló vagy komoly végrehajtásnak.

Mindig érdemes, azonban tisztázni az üzleti partnerrel, hogy az adott eljárás miért történt, és ennek súlyát egyedileg mérlegelni. Érdemes a cégeknek a saját adataikat is rendszeresen figyelni, és tájékozódni, hogy mások mit látnak róluk, mivel többször előfordul, hogy a vállalkozások egyáltalán nem vagy csak későn értesülnek arról, hogy ellenük valamilyen negatív eljárás van folyamatban.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo