hirdetés

Körbetartozások: megoldaná a problémát a kormány

Évek óta nincs megoldás a lánctartozások felszámolására, a csődhelyzetek és ezzel kapcsolatban a fizetésképtelenségi eljárások számának csökkentésére hazánkban. Ezen változtatna a kormány, amely egy akcióprogramot dolgoz ki a körbetartozások csökkentésére.
hirdetés

Az égetően szükséges módosításokat a hatályba lépésig - a jövő év első napjáig - még át lehet vezetni az új törvényben - jelentette ki Jánosi Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára, megjegyezve, hogy az új szabályozás, német mintára, a gyorsan változtatandó szabályokat végrehajtási rendeletekbe utalja.

A Közbeszerzések Tanácsa által szervezett szakmai konferencián Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke - egyebek mellett - arról beszélt előadásában, hogy az ajánlatok tartalma legyen a döntő, és apró adminisztratív hiba miatt senkit ne lehessen kizárni a közbeszerzésből. A szakember javaslatot tett az új törvény végrehajtási rendeleteibe kerülő szabályokra is: az adminisztrációs terheket csökkentené az, ha a beadott dokumentumokat nem kellene közjegyzővel hitelesíttetni, az alvállalkozótól pedig elegendő lenne egy nyilatkozatot beadni.


Megnyugodhatnak a vállalkozások?
Forrás: PP archív

Üdvözölte a kamarai alelnök azt az új szabályt, amely az ajánlatok bontása előtt kötelezővé teszi, hogy az ajánlatkérő igazolja: van elegendő pénze a beszerzésre. Ugyancsak előnyös szabály, hogy az alvállalkozók követelése nem tartozik a csődvagyonba, azokat a hitelezők előtt kell kifizetni. Javasolta még, hogy az ajánlati felhívások jogszerűségét a Közbeszerzési Tanács apparátusa ellenőrizze megjelenés előtt.

Újjáéledő vállalkozások

A probléma megoldásának szürgösségéről a statisztikák beszélnek: noha a Magyarországon bejegyzett több mint ötszázezer vállalkozáshoz képest az évente húsz-harmincezer megszűnő cég - 60 százalékban mikrovállalat - nem tűnik vészesnek, ám ahelyett, hogy a cégkultúra fejlődésével párhuzamosan csökkenne a megszűnő cégek száma, évről-évre többen húzzák le a rolót. Bár sokak szerint túl vagyunk a válságon, a reálgazdaság nem ezt tükrözi: 2010-ben összesen 32182 fizetésképtelenséggel kapcsolatos - felszámolás, végelszámolás vagy csődeljárás - zajlott. Ugyan a növekedés üteme lassult, ez nem feltétlenül jelent trendfordulót.

Az újonnan létrejövő vállalkozások számának folyamatos bővülése viszont trendszerűnek tűnik. Úgy fest, hogy a megszűntek jó része reinkarnálódik, főként a kritikus - építőipar, kereskedelem, logisztika, vendéglátás - ágazatokban.

- Nincs ilyen hivatalos statisztika, de a felszámolásokat nézve a saját tapasztalataink azt mutatják, hogy jelentős számban vannak, akik valójában nem tesznek meg mindent azért, hogy megmentsék a céget. A jellemzően alacsony törzstőke következtében a tulajdonos saját vesztesége legfeljebb egy-két millió forintra rúg, a források túlnyomó részben szállítói és nem banki hitelekből tevődnek ki és ma már a cégalapítás is gyors és egyszerű eljárás. Sem gazdasági, sem törvényi kötöttség nem nehezíti a csődbizniszt - mondta a Piac & Profitnak adott nyilatkozatában Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo