hirdetés

Megsemmisített zálogjog: mi tehet ezután a vállalkozó?

Az építőiparban elszaporodott körbetartozások mérséklése volt az eredeti célja annak a (jelenleg hatályos) Polgári Törvénykönyvbe (Ptk.) 2007-ben beiktatott rendelkezésnek, amelyet az Alkotmánybíróság (AB) március 31-i hatállyal megsemmisített. A megsemmisített rendelkezés alapján a megrendelő és az építési vállalkozó viszonylatában aránytalanul egyenlőtlen pozíciók alakulhattak ki - elemezte a helyzetet Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr & Társai Iroda vezetőjétől.
hirdetés

A megsemmisített rendelkezés alapján az építési vállalkozót a megrendelő tulajdonát képező, a szerződés szerinti munkák végzésére szolgáló ingatlanon - díjkövetelése erejéig - jelzálogjog illette meg, amely a szerződéskötés puszta ténye és a vállalkozó kérelme alapján a jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével jött létre. A Ptk. kimondta, hogy ettől a rendelkezéstől a felek még közös akarattal sem térhetnek el, tehát nem volt lehetőség arra sem, hogy a felek megállapodjanak, hogy a vállalkozót nem illeti meg a zálogjog. Amennyiben a megrendelő a vállalkozó díját kiegyenlítette, a vállalkozó a rendelkezésnek megfelelően köteles volt a jelzálogjog törléséhez hozzájárulni.

Aránytalan korlátozás

A rendelkezés azonban ebben a formában a tulajdonhoz való jogot aránytalanul korlátozta: többek között nem differenciált sem az építési beruházások jellege, sem annak értékhatára tekintetében (pl. kis értékű beruházás esetén a vállalkozó nagy értékű ingatlanra is bejegyeztethetett jelzálogjogot), továbbá nem volt tekintettel azon esetekre sem, amikor a megrendelő a vállalkozói díj megfizetését jogszerűen tagadta meg (pl. ha a vállalkozó hibásan teljesített).

A megsemmisített rendelkezés alapján már bejegyzett zálogjogok vélhetően továbbra is érvényes biztosítéknak minősülnek, azonban kérdéses, hogy egy már korábban megkötött építési szerződés alapján ezt követően lehet-e a megsemmisített rendelkezésre hivatkozva jelzálogjogot bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba, illetve, hogy a Földhivatalhoz már benyújtott, de még be nem jegyzett kérelmeknek mi lesz a sorsuk. E kérdés tisztázása a Földhivatal, illetve a bíróságok feladata lesz a későbbiekben.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo