hirdetés

Magyar valóság: előrehozott határidők, kései fizetések

Folyamatosan csökken az átlagos fizetési határidő: míg egy éve még átlagosan több mint 33 napos határidőt adtak a magyar cégek partnerüknek az átutalásos tartozások kiegyenlítésére, ez a szám mostanra 28 napra rövidült - mutat rá a Dun & Bradstreet Hungária Kft. DunTrade® (Fizetési tapasztalatok) program alapján összeállított jelentése.
hirdetés

A D&B felmérése szerint a legjelentősebb visszaesés - nem meglepő módon - az építőiparhoz köthető: míg még tavaly októberben is 43 nap fölötti fizetési határidők voltak jellemzőek az iparágban, addig ez az átlag március végén már 29 napra esett vissza jelezve a szállítók egyre nagyobb bizalmatlanságát az iparággal szemben. Hasonló tendencia figyelhető meg az „ipari gép, berendezés, eszköz javítása" tevékenységi körben is - ami gyakorlatilag az építőiparhoz szorosan kapcsolódó tevékenységet jelöl. Érdekes megemlíteni az „élelelmiszer, ital, dohánytermék gyártása" iparágat, ahol a válság tavaly őszi kirobbanásakor az addigi emelkedő tendencia fordult meg: a 2008 szeptemberéig folyamatosan növekvő átlagos fizetési határidő hirtelen csökkenésnek indult.

Pénzünket legkésőbb a papíripar, kiskereskedelem és nagykereskedelem területén dolgozóktól várjuk vissza, míg a legrövidebb fizetési határidőt az alacsony bizalmi szintet jelezve a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás; bútorgyártás és a művészet, szórakoztatás szabadidő tevékenységű cégek alkalmaznak.

Rövidítés helyett ellenőrzés

A fizetési határidő csökkentése sok esetben segíthet, azonban nem szabad azt hinni, hogy teljeskörű megoldást jelent a rövidtávú likviditási gondokra - hangsúlyozza Keleti József, a Dun & Bradtstreet Hungária Kft ügyvezető igazgatója. „Hiába csökkentjük a fizetési határidőt, tapasztalataink alapján sok esetben a partner nem képes azt betartani, és így késedelembe esik, illetve késését növeli, tehát végeredményben ugyanannyi idő alatt jutunk pénzünkhöz. Rendkívül fontos az új és meglévő partnerek ellenőrzése, leinformálása, hogy minél teljesebb kép alapján ítélhessük meg, engedélyezzük-e az utólagos fizetést, ha igen, milyen fizetési kondíciók mellett, milyen hitelkeret erejéig. Fontos tudni, hogy az ügyfél máshol milyen fizetési határidőkkel, késedelmekkel fizet, és milyen kockázatosságot képvisel."

A csökkenő fizetési határidők mellett nyúló fizetési késedelmeket alátámasztják a számok is. Míg az építőiparban „csupán" 7%-kal nőtt az átlagos késedelem, addig az „ipari gép, berendezés, eszköz javítása" területen már 35%-kal. A kiskereskedelemben már 50%-os növekedésről beszélhetünk, vagyis míg fél éve 10 nap késéssel számolhattunk, ma már 15 napos csúszást kell feltételeznünk.

A felmérés alapjai
Az adatok forrása a D&B által Magyarországra bevezetett DUNTrade® program. A program lényege, hogy az adatszolgáltató partnerek által havi rendszerességgel átadott számlázási és fizetési információknak köszönhetően pontos adatok állnak rendelkezésre arról, hogy bizonyos cégek milyen értékben, milyen fizetési határidőre kapnak számlákat, és hogy ezeket végül milyen határidővel fizetik ki. Fontos hangsúlyozni, hogy a cégekről nem csak negatív információk gyűlnek: mivel minden számlainformáció felhasználásra kerül, ezért részletesebb, árnyaltabb képet mutat a vállalkozások fizetési szokásairól; pozitív információként értékelhető, hogy ha egy cégről azt látjuk, hogy minden számláját határidőre kifizeti. Éves szinten több mint 1 millió számla, 3-400 milliárd forint értékben képezi a program alapját.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo