hirdetés

Valami történt: hipp-hopp fizetnek a cégek

Hamarabb kapják meg pénzüket üzleti partnereiktől a vállalkozások, és ők is rövid időn belül ki tudják fizetni szállítóikat – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Ezzel a finanszírozási időtáv rekord alacsony szintre mérséklődött, ami kedvezően hat a cégek fizetőképességére.
hirdetés

Kép: PP

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint a vevői számlák fizetési határideje rekord alacsony szintre csökkent. „A kkv-k körében több éve tartó javuló trend jellemzi a vevői és a szállítói számlák teljesítését. A vevők jelenleg átlagosan 21 napra fizetnek a cégeknek, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb határideje. A kkv-k legnagyobb része (37%) továbbra is 16-30 napos fizetési határidővel számol, azonban a cégek egy jelentős részének még ennél is kedvezőbb feltételek mellett, 15 vagy akár 8 napon belül fizetnek üzleti partnerei (23% és 25%).

Eközben az átlagon felüli, 30 napnál hosszabb pénzügyi teljesítéssel számoló cégek aránya tovább csökkent (8%), ami azért lényeges, mert két éve még ez volt a jellemző fizetési határidő. A vevői számlák teljesítésének jelenlegi gyakorlatával párhuzamosan a következő egy évre vonatkozó várakozások is tovább javultak. Az egy év múlva várt fizetési határidő 23-ról 21 napra mérséklődött, mivel a vállalkozások többsége jövőre is 30 nap alatti kifizetéssel számol” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Ezzel párhuzamosan a szállítói számlák kifizetésének teljesítése is kedvező szinten maradt. A cégek átlagosan 19 napra fizetnek beszállítóiknak, amit a várakozások szerint egy év múlva is tartani tudnak majd. „A vevői és szállítói fizetési határidők több éve tartó csökkenésével a kifizetések közötti finanszírozási időtáv is kedvezően alakul idén. Jelenleg mindössze átlagosan 2 nappal kell számolniuk a cégeknek, amely jelentős előrelépés az elmúlt évekre jellemző 6-10 naphoz képest” – mondta el a szakértő.

Akit vizsgálnak, annak jobban megy
A könyvvizsgálati kötelezettség alá eső cégek az államháztartás szempontjából sokkal jobb gazdálkodási adatokat mutatnak fel, mint nem könyvvizsgált társaik – derül ki az Opten elemzéséből. Az auditált cégeknél magasabb az egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás, és kétszer annyi adót fizetnek, mint a nem auditált társas vállalkozások.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo