hirdetés

A dohányos cégek jó adósok – de nem eléggé

A dohányipari szereplőknél az átlagnál alacsonyabb, 250-300 ezer forintot tesz ki a behajtási ügyek átlagértéke. Jellemzően a tartozások 20 százaléka marad rendezetlenül, ezek pedig szinte kivétel nélkül követelésbiztosítás nélküli esetek.
hirdetés

Kép: Pixabay

A magyarországi dohánykereskedelem a trafikrendszer 2013 közepén történő bevezetésével jelentősen átalakult, emiatt a hivatalos kiskereskedelmi statisztikát is át kellett alakítani. A Coface követelésbiztosító átfogó elemzést készített a piac szereplőinek fizetési magatartásáról, amely szerint a dohányiparban érdekelt cégeknél az átlagosnál kedvezőbb a fizetési morál.

A dohányiparban egy-egy olyan követelés értéke, amely mögött követelésbiztosítás áll, mindössze 250-300 ezer forint átlagosan. Az alacsony összeg miatt pedig a behajtások is könnyebben mennek, hiszen ekkora adósságra könnyebb átütemezést készíteni, és komolyabb nyomásra hamarabb rendeződnek a tartozások, szemben az olyan követelésekkel, amelyeknél a beszállító nem intézkedik viszonylag gyorsan a tartozás kiegyenlítése érdekében – emeli ki a Coface elemzése. A szállítók számára kulcsfontosságú a kintlévőségek naprakész menedzselése, mivel megfelelő kezelés hiányában nagyon gyorsan jelentős mértékű követelésállomány halmozódhat fel, ez pedig további forrást igényel. (A fizetési késedelmek még mindig a magyar vállalkozások mumusai.)

Követelésbiztosítással könnyebb

Az elemzés szerint, más szektorokhoz hasonlóan a dohányiparban is meg kell különböztetni a követelésbiztosítási fedezettel rendelkező és a nélküli megbízásokat. Az alapvető különbség az, hogy a követelésbiztosítás megléte esetén a biztosító a megrendelőt vagy vevőt már korábban átvilágította, azaz felmérte a pénzügyi helyzetét, a cég stabilitását; azonban, ha hiányzik a követelésbiztosítás, akkor a vevőről nincsenek meg szükséges adatok, így a fizetés is kockázatosabb. „Jól mutatja a különbséget, hogy a követelésbiztosítási konstrukcióval kombinált tranzakcióknál a követelések átlagosan 70 naposak, míg a követelésbiztosítás nélkülieknél ennek a duplája, több mint 150 nap. Beszédes adat az is, hogy a követelésbiztosítási fedezettel rendelkező ügyeknél egy sikeres ügyet körülbelül 1 hónap alatt lehet rendezni, míg a követelésbiztosítás nélküli ügyeknél legalább 2 hónap kell a rendezésre ” – derül ki a Coface elemzéséből. (Olvassa el tippjeinket, hogyan hajthatja be gyorsan kintlévőségeit!)

Mikor verhetjük rá az adósra a költségeket?
A vállalkozások közötti szerződés alapján bekövetkező fizetési késedelem esetén – a késedelmi kamaton felül – a jogosult 40 euró összegű behajtási költségátalányra tarthat igényt, ennek az adójogi és számviteli értelmezését tette közzé a NAV.
A nemzetközi és hazai üzleti gyakorlatban egyre nagyobb hangsúlyt kap a szállítói hitelezés, azaz a vevők felé fennálló követelések halasztott idejű kiegyenlítésének engedélye. Ezen kintlévőségek jelentős kockázatokat hordoznak magukban, mely kockázatok enyhítésére szolgáló eszközök közül a kintlévőség/követelés biztosítása hordozza a legoptimálisabb megoldást. Ezzel a speciális biztosítással a szállító vagy szolgáltató megelőzheti, hogy vevőinek időszakos vagy tartós fizetésképtelensége miatt veszteségeket szenvedjen, így javíthatja saját cége likviditási helyzetét.

Majdnem minden behajtás sikeres

A Coface tapasztalatai szerint a sikeres behajtások aránya a követelésbiztosítással rendelkező dohányipari szereplőknél 94 százalékos, sőt, a szakértők azt is kiemelték, hogy a folyamatban lévő behajtások lezárása után még tovább javulhat a ráta. A teljes dohányipari portfólióban a nem biztosított követelések ötöde volt behajthatatlan, legtöbb esetben a vállalkozási tevékenység befejezése, például a dohánybolt sikertelensége vagy fizetésképtelenség miatt.

A fizetésképtelenségi helyzetnél először általában a banki követeléseket, a NAV-tartozásokat kell kiegyenlítenie a vállalkozásnak, a beszállítói követelések a sor végére maradnak, és sokszor nem marad rákjuk fedezet. A Coface-nál úgy látják, épp ezért fontos a követelésbiztosítási fedezet, de emellett szükség van arra, is, hogy a beszállítók, gyorsan, következetesen lépjenek fel az adósokkal szemben. „Jobb eredmények születnek, ha a beszállító egy külső cég bevonásával, a nem fizetés okát megvizsgálva keres megoldást a követelés rendezésére” – fogalmaz a Coface elemzése. Az együttműködés azért is fontos az adós és a beszállító között, mert egy esetlegesen elmérgesedő, a bíróságon kikötő vita után normális üzleti kapcsolatról a legritkábban lehet beszélni. Itthon a több milliárd forintos nagyságrendű követelésbiztosítási piacon főleg a nagyvállalatok aktívak. A 33 ezer, 500 millió forintos éves árbevételt meghaladó vállalati kör esetében még így is alacsony a hitelbiztosítási arány, nem is beszélve az ennél a cégméretnél kisebb kkv-król.

RÁUTALÓ MAGATARTÁSSAL IS ELISMERHETŐ A TARTOZÁS
Az új Polgári Törvénykönyv közvetve és közvetlenül is érintette a követeléskezelés szabályozását is. A legfontosabb változások az elévülést, a kezességet, a tartozáselismerést,  a vezető tisztségviselők felelősségét és a késedelmes fizetés következményeit érintik.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo