Mi kell ahhoz, hogy beszállítók legyünk? Pénz!

Akármilyen jó termékkel vagy szolgáltatással rendelkezik egy kkv, ha finanszírozási oldalon gyenge, akkor esélye sincs, hogy beszállítóvá váljon – vagy az maradjon, hiszen a beszállítói láncban a vevők jellemzően kiugróan hosszú fizetési határidőkkel dolgoznak és beszállítóvá válni sem olcsó mulatság.

A háborúhoz három dolog kell, pénz, pénz, pénz, – de hasonló a helyzet a beszállítóvá válás kapcsán is. „Ha van egy jó termékünk, van egy jó vevőnk, akkor már csak egy dolog hiányzik ahhoz, hogy beszállítók legyünk: a finanszírozás” - mondta Redling Károly, az Erste Bank Vállalati Üzletfejlesztési Igazgatóságának igazgatója a BKIK IX. Bank, Biztosítás, Vagyonkezelés Osztálya és a Piac & Profit közös rendezvényén.

Kép:PP archív

Beszállítóvá válni ugyanis nem olcsó mulatság: a minősítések megszerzése, a prototípus megépítése, a gyártási kapacitás kialakítása komoly beruházásokat jelent, amelyeket a legtöbb magyar kkv nemigen tud saját zsebből finanszírozni. Viszont részben az elmúlt években Magyarországon végbement tőkekínálati forradalomnak köszönhetően, részben pedig a gazdaságpolitikai programok révén ma már lényegesen könnyebben juthatnak forráshoz a beruházni vágyó kkv-k.

Függetlenül attól, hogy a vevő külföldi, vagy belföldi, több hitelkonstrukció is figyelmet érdemelhet. „Az Eximbank féle EHP a külföldi vevők felé értékesítéshez, míg a jegybank Növekedési Hitelprogramja a belföldi értékesítéshez nyújt komoly segítséget” – emelte ki a pénzügyi szakember. „Hivatalosan azonban december 31-én véget ér az NHP, tehát már csak néhány hónap áll rendelkezésre az igénybevételre. Alapvetően a második pillér az új hitelekre, új beruházásokra koncentrál, a kamat ugyanúgy legfeljebb 2,5 százalék lehet” – hangsúlyozta az Erste igazgatója.

„Az árazása rendkívül előnyös, viszont maga a termék kissé rugalmatlan, ennek ellenére minden beruházásra készülő kkv-nak csak ajánlani tudom, hogy év végéig igényeljék, főleg most, hogy ezer milliárdra megemelték a keretet, tehát még bőven van is pénz a pillérben” – mondta Redling.

Az Eximbank által indított EHP kifejezetten az exportösztönzésre koncentrál. „Itt a pénzügyi lehetőségek viszonylag korlátlanok. (Az Exim hiteltermékeiről bőven itt olvashat!) Ha egy beszállító hitelképes, és nagyok az ügyletnagyságai akkor inkább érdemes a hitelezést választania, viszont ha pénzügyileg még nem áll biztos lábakon és nem rendelkezik megfelelő tartalékokkal, akkor érdemesebb a faktorálásban gondolkodnia, hogy biztosítsa a likviditását.

Faktoring – megoldás a hosszú fizetési határidőkre

Nagyvállalati, illetve multi partnerek esetén általában hosszabb fizetési határidővel kell számolni, ami komoly nehézségeket jelenthet egy finanszírozási gondokkal küzdő kkv-nak. (Bár a fizetési fegyelem sokat javult.) Faktoring segítségével viszont szinte azonnal hozzá lehet jutni a számla ellenértékéhez anélkül, hogy megvárnánk a szerződéses, esetleges igen hosszú fizetési határidő végét- hangzott el a BKIK és a Piac&Profit által szervezett KKV Akadémián.

Megéri a fáradtság!
Beszállítónak lenni öt-tíz éves fix szerződéseket jelent, tehát biztos bevételt, állandó piacot. „Adott esetben pedig, ha itt beválunk, akkor a megrendelő külpiacai is megnyílnak előttünk. Ha jól dolgozunk, minden további nélkül előfordul, hogy a gyártó külföldi gyárait is nekünk kell ellátnunk, ráadásul más gyártóknál is magas lesz a renoménk. Tehát sokat kell nyújtania a beszállítónak, de a lehetőség is óriási.
A beszállítói kör likviditása rendkívül fontos. A nagy megrendelők ugyanis meglehetősen hosszú fizetési határidőkkel dolgoznak. „A multicégek jellemzően 30-90 napra fizetnek, de vannak olyanok is, akik kikötik a szerződésben, hogy az ügyfél „toleráns” legyen, így sokszor a száz napot is meghaladja a számlák kiegyenlítése” – mondta Trestyánszki Viktor a Centrál-Faktor Pénzügyi Zrt. faktoring menedzsere.

A „Beszállítónak lenni jó” című konferencián, a szakember szerint ezeknek a hosszú fizetési határidőknek az áthidalására a faktoring lehet a megfelelő megoldás. Magyarországon a faktoringpiac jellemzően a GDP 3 százalékát teszi ki, ennek mintegy harmadát adhatják a beszállítói számlák. „A kkv kiállítja az eredeti számlát, ebből küld egy másolatot a faktoráló cégnek, amely készít egy nyilatkozatot amelyet mindhárom résztvevő aláír, így a megrendelő elfogadja azt, hogy nem a beszállítónak, hanem a faktorcégnek fizet – amikor fizet – a beszállító pedig azonnal a pénzéhez jut a faktorálást végző banktól, vagy cégtől” – ismertette a folyamatot Trestyánszki.

Ha egy beszállító egyszer szerződött egy faktorcéggel, akkor azt bármikor igénybe veheti. „Nem kell minden számlát beadni – nem is mindegyiket éri meg, hiszen a faktorcég a számla ellenértékének 80 százalékát fizeti ki. Viszont ha a cég pénzszűkébe kerül, mert a vevő nem fizet időben, akkor már érdemes megfontolni” – hangsúlyozta a menedzser.

Sajnos a faktorálást a bankok viszont hitelkockázatként kezelik, így nem célszerű a bankunkon keresztülvégezni, inkább külső céget vegyünk igénybe. „Érdekes, de a vevők valamiért jobban félnek, ha a folyamatba egy faktorcég is be van vonva, ha nem is szívesebben fizetnek, de pontosabban érkeznek a számlák” – mondta Trestyánszki Viktor.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo