Adóemelés cikkek


Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
Új adózási szabályok,  progresszív adórendszer van kilátásban Romániában

Új adózási szabályok, progresszív adórendszer van kilátásban Romániában 

Adóemeléssel járó adóreformot javasolt csütörtök reggeli nyilatkozatában a román kormányfő.
Küszöbön egy adóemelés? Megrendült a cégek bizalma

Küszöbön egy adóemelés? Megrendült a cégek bizalma 

Hét éve nem volt ilyen a hangulat. Adóemeléstől tartanak, kamatcsökkentést várnak a vállalatok.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján 

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Nagyon megsínylelhetik az adóemelést a cigarettázók

Nagyon megsínylelhetik az adóemelést a cigarettázók 

A kedd este benyújtott adótörvények kitérnek arra is, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját jövőre két alkalommal is emelni fogják, ez pedig a cigaretta árát is jócskán meg fogja dobni.
Adóemelésre készül a kormány

Adóemelésre készül a kormány 

Az olajárak alakulása miatt kerülhet sor a benzin adójának emelésére - írja laptársunk, az Mfor.hu a költségvetési törvényjavaslat alapján.
Nincs kivétel: minden alkoholos terméket megadóztatnak

Nincs kivétel: minden alkoholos terméket megadóztatnak 

Az országgyűlés elé beterjesztett adócsomag-javaslatban jelentős népegészségügyi termékadó (NETA)-változások szerepelnek. Az alkoholos italok teljes palettájának NETA-körbe kerülése mellett az eddigi termékkörre fizetett díjak is emelkednek megközelítőleg 20 százalékos mértékben – írja az RSM blog.
Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék

Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék 

Jövőre háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék, ami rosszul érintheti a kései fizetésre amúgy is hajlamos magyar cégeket – figyelmeztetett a MAZARS.
A Facebook és a Google nyer a durva adóemeléssel

A Facebook és a Google nyer a durva adóemeléssel 

A reklámhordozó papírra kivetett termékdíj 85 forintról 114 forintra emelkedik - derült ki egy friss törvénytervezetből. A kormány szerint csak adótechnikai kérdésről van szó. Azonban a tervezet egyértelműen fogalmaz - mondta a Piac & Profitnak Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke.

Megszavazták az adóemelést 

Megszavazták a reklámadó emelését, 5,3 helyett 7,5 százalék lesz az új adómérték. Szakmai szervezetek szerint a szabad médiapiac és a társadalom is veszít.

Reklámadó: kisebb, de emelés 

A nagy felháborodást kiváltó tervezett 9 százalék helyett "csak" 7,5 százalékra emeli a reklámadó mértékét a kormány Kósa Lajos bejelentése szerint.

Drágább hitelkamatokat és növekvő adókat vizionálnak a cégek 

A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 10 pontot csökkent, ennek ellenére továbbra is a pozitív tartományban van, jelenleg 1 ponton áll. A hangulatromlás hátterében az áll, hogy a kkv-k növekvő vállalati hitelkamatokra és közterhekre számítanak a következő egy évben.

Nő az Airbnb adója januártól 

Nő a fizetővendéglátók tételes átalányadója, ezzel együtt viszont megszűnik az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségük január elsejétől - közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Most már biztos, hogy októbertől drágul a tankolás 

A NAV közzétette honlapján a nemzetközi olajár július eleje és szeptember 15-e közötti átlagát, ami hordónként alig 46 dollár. Mivel ez nem éri el az 50 dolláros szintet, a nyáron elfogadott törvény alapján október 1-től a az üzemanyagok jövedéki adója a benzinnél nettó 5, a gázolajnál pedig 10 forinttal nő.

Csütörtöktől drágulhat a dohány és a benzin 

Az életbe lépő jövedéki adót érintő módosítások miatt magasabb jövedéki adót kell fizetni a dohánytermékekre és az üzemanyagokra. A dohány esetén ez még csak a kezdet, az üzemanyagoknál a benzin 5, a dízel 10 forinttal drágulhat.

Ez az ára a készpénzesített cafeteriának 

A brüsszeli ítélet mögé bújva a kormány jól átszabta a 2017-es cafeteria-rendszert. Az adómentesen adható juttatások köre marad, a kedvezményesen adható elemek köre jelentősen szűkül, és – a Szép-kártyát leszámítva – az eddig 34,51%-kal adózó elemek után jövőre 49,98%-ot fizet a munkáltató. A részleteket illetően azonban még vannak kérdőjelek.

Átment: egykulcsos a reklámadó 

Múlt pénteken nyújtotta be a kormány a Parlamentnek a reklámadóról szóló törvénymódosító javaslatot, és az Országgyűlés kedden kivételes eljárás keretében tárgyalta, és szerdán meg is szavazta az egykulcsos reklámadóról szóló javaslatot.- számolt be a reklámadóblog.hu

Cafeteria: még mindig olcsóbb 

A kormány – sávosan - jelentősen megnövelné a béren kívüli és egyes meghatározott, nem pénzbeli juttatások után fizetendő közterheket. Ennek ellenére még jövőre is érdemes lehet béren kívüli, illetve egyes meghatározott juttatásokat adni munkavállalóknak.

Közmunkára és rendőrbérre kell a netadóból 

A következő kormányülésen fogják megvitatni a netadót – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015-ös büdzsé benyújtásakor. A jövő évi költségvetés bőkezűen bánik a fegyveres erőkkel és a pedagógusokkal és több jut közmunkára is.

Mindenhol nő az adóteher, nálunk csaknem 50 százalék! 

A világ országai szabályozási irányelvek széles skáláját alkalmazzák azon cél megvalósításáért, hogy egyensúlyt teremtsenek az adóbevételeik emelése és növekedésük elősegítése között – ez derül ki a Világbank és a PwC új, közös felméréséből.

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba 

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba augusztus 1-től. Emelkedik a tranzakciós illeték, így többet kell fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a fizetési, átutalási műveleteknél, illetve komolyan emelkedik a telefonadó is.

„Biztos, ami biztos”, lesznek új adók 

Biztos, ami biztos alapon, ha a zárolások nem lennének elegendőek Brüsszelnek. Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, "ha a matematikának vannak még érvényes szabályai" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó után.

Az áfa és a jövedéki adó is tovább emelkedhet 

Tovább folytatódik az áfa-emelési trend az Európai Unióban, így a fogyasztóknak további áremelkedésre, a cégeknek az adminisztratív terhek növekedésére kell készülniük – derül ki az Ernst & Young legfrissebb tanulmányából. Az elemzés rámutat arra is, hogy a közvetett adók további térnyerése várható globálisan és Európában egyaránt.

Máris visszakozna a kormány? 

Máris visszakozna a kormány a legutóbbi Matolcsy-csomag egyes elemeitől, mert rádöbbent, hogy többet ártana velük, mint használna – írja az origo. A gyors visszavonuló az iparűzési adót és a cafeteria szigorítását érintené, így közel 80 milliárdos bevételkieséssel járna.

Egyre rosszabb a vállalkozások helyzete 

Az exportpiaci konjunktúra pesszimista kilátásait a németországi kedvezőtlen hatások is befolyásolják. Az ipari termelés szintje nem várt mértékben visszaesett, és a közvetlen tőkebefektetések lassulása is a várt kibontakozás, a beruházások megindulása ellen hat. Mindezeket betetőzi, hogy a vállalati hitelezés szintje továbbra is alacsony, a helyzetet a pénzügyi szektor alacsony, beszűkülő hitelezési lehetőségei tovább ronthatják ez év végéig.

Energiaadót javasolnak Orbánnak a szakemberek 

Az energiaadózás hatékonyabban járul hozzá az államháztartási hiány csökkentéséhez, mint az adózások más formái, és az éghajlat védelmét is jól szolgálja.

Véget vetettek a lenyúlásnak 

Az uniós szabályozásnak megfelelően júliustól tovább csökkentek a roaming díjak, illetve a magyar kormány bevezette a telefonadót. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - SMS és MMS - után is.

Nincs kegyelem a vállalkozásoknak - Parlament előtt az adótörvények 

Benyújtotta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a távközlési adóról, a tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról szóló törvényjavaslatokat az országgyűlésnek. Ezek szerint a távközlési szolgáltatók érvelése ellenére percalapú lesz a telefonadó és a bankszövetség véleménye sem talált meghallgatásra. Az új banki adónál nincs szó plafonösszegről.

Megint nőni fognak a terhek 

A kohéziós források befagyasztásával úgy kell 150 milliárdot „találnia" a kormánynak az idei költségvetésben, hogy ahhoz nem használhat egyszeri tételeket. A Policy Agenda elemzi, mik lehetnek az opciók a források végleges elvesztésének elkerüléséhez. 

Többszörösen sújtott ágazat 

A gazdasági válság által egyik leginkább érintett terület a vendéglátás. A 2012. évi szabályozóváltozások - a jövedéki adó és az áfa emelése, a cafeteriaelemek változtatása és más egyebek - nagymértékben rontják az ágazat jövedelmezőségét. Az amúgy is csekély forgalom mellett a vállalati megrendelések, rendezvények száma is várhatóan drasztikusan csökken, ami további bevételkiesést jelent a vendéglátás szereplői számára. Tehetnek-e valamit a szektor vállalkozásai, hogy bevételeiket, illetve költségeiket optimalizálják, és ne lehetetlenüljenek el?

Mikor csökkennek az adóterhek?  

Balog Ádám adóügyekért felelős államtitkár szerint jövőre csökkentik a kkv-k terheit, ami azért is fontos lenne, mert a tapasztalatok szerint azok idénre is tovább növekedtek. Egyszerűsítésről is szó van, de ez sem látszik egyelőre.

Drasztikusan csökkenő jövedelem 

Lényegesen többet kell idén befizetniük, és lényegesen csökken a vállalkozói jövedelmük az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó vállalkozásoknak.

Jövőre szinte minden adó emelkedik 

Magyarország a közvetett adók és a társasági adó terén is követi a nemzetközi trendeket: az előzők növekednek, az utóbbi kulcsa csökken, de miután jövőre szinte minden adó emelkedik, így a magyar átlagos adóterhelés nőni fog - mondta László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG adópartnere, aki szerint a bérköltségek, az országkockázat, a jogszabályi környezet és a kiszámíthatóság mint versenyképességi tényező felértékelődött az elmúlt időszakban.

Kigazdálkodhatatlan az adó 

A gépjárművet tulajdonló vállalkozások számára új terhet jelent a baleseti adó, amelyet a népegészségügyi termékadóról szóló törvény tartalmaz, emellett emelkedik a cégautóadó mértéke is.

Nőnek a cégek terhei 

Emelkednek az adók és járulékok, bonyolultabbá válik az adminisztráció, szigorodnak a büntetések, szaporodnak az ellenőrzések. A jövő évi adójogszabályok nem kedveznek sem a kisebb, sem a nagyobb cégeknek, nehezebbé teszik a munkavállalók életét, sőt bizonyos értelemben ellehetetlenítik.

Többet fogunk adózni jövőre 

Az állam célja egyértelműen a magasabb bevétel, a lakosságra nehezedő terhek enyhítését pedig az amúgy is nehéz helyzetben lévő munkáltatóktól várja. Félő, hogy a végeredmény kevesebb vállalkozó, több munkanélküli és üresedő kincstár lesz.

Kinek éri meg evázni 2012-ben? 

Amíg nincs a kis- és középvállalkozásokra egységes kedvező adózási rendszer, addig megtartjuk az evát, de felemeljük 40 százalékra – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter,aki szerint a söralátétes adózás az szja esetében lesz jövőre. Adószakértők úgy látják, a 40 százalékos adómérték a jelenleg evázók egy részét visszatereli a normál adózásba. Dönteni minden vállalkozásnak december 1. és 20. között kell.

Új adónem a jövő évi adócsomagban 

A megemelt áfakulcs és az önkormányzatok által kivethető települési adó is szerepel abban az adótörvényeket módosító javaslatban, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be péntek délután az országgyűlésnek. Nő az önkormányzatok által beszedhető ingatlanadó alapja. A népegészségügyi termékadót szabályozó törvénybe bekerült a cukrot tartalmazó sör is, a korábbi termékek közül csak az energiaital adója nem változik, az üdítőitalé, a süteményé, a sós snacké és az ételízesítő emelkedik.

"Gyenge forint és nagy munkanélküliség lehet a kiút" 

A forint további hanyatlását, világméretű, hosszú távú gazdasági pangást jósol Marc Faber, rendkívüli tekintélynek örvendő svájci származású befektetési bankár. Magyarország számára szerinte az a gazdasági túlélés ára, ha - akárcsak Lettország - hagyja leértékelődni a nemzeti valutát, hagyja időlegesen lesorvadni a gazdaságot, vállalva a nagy munkanélküliséget.

Nincs helye adóemelésnek 

„Elhibázott gazdasági és fiskális politika adósságválság idején adókat emelni, új adókat bevezetni bárhol a világon. Ez a kerékkötője a növekedés beindulásának, holott éppenséggel a növekedés a kulcs az adósságállomány lefaragásának.” Ezt a görög ellenzék "árnyék" pénzügyminisztere, a korábban a Fidelity International vezető befektetési elemzője Notis Mitarakisz mondta a Concorde Alapkezelő – Alapblog számára adott exkluzív interjúban.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.

Adózás

Mit mutatnak az adóhatóság ellenőrzései?

Mit mutatnak az adóhatóság ellenőrzései?  

A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le.

Jogi kisokos

Biztosítás elektromos rollerekre:  hatszámjegyű tarifákat is találni

Biztosítás elektromos rollerekre: hatszámjegyű tarifákat is találni  

Átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett többségükben két biztosító termékei közül választanak az elektromos rollerek tulajdonosai.

Gazdaság

Pénzhez juthatnak az állattartók

Pénzhez juthatnak az állattartók  

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg.

Társadalom

Friss részletek jelentek meg Donald Trump állapotáról

Friss részletek jelentek meg Donald Trump állapotáról  

Már el is elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo