hirdetés

Mindenhol nő az adóteher, nálunk csaknem 50 százalék!

A világ országai szabályozási irányelvek széles skáláját alkalmazzák azon cél megvalósításáért, hogy egyensúlyt teremtsenek az adóbevételeik emelése és növekedésük elősegítése között – ez derül ki a Világbank és a PwC új, közös felméréséből.
hirdetés

Idén 14 gazdaságban növekedtek jelentősen a vállalatok adózási kötelezettségei vagy a befizetett adó összege, míg 14 másik ország csökkentette ezek mértékét. Ezzel összhangban a legtöbb régióban megfigyelhető, hogy a vállalatok adókötelezettségeinek csökkenési üteme tovább mérséklődött. A tanulmányból megtudhatjuk még, hogy a 9 év alatt, mióta a kutatás elindult, a társasági adók következetesen csökkentek, míg a vállalatok munkabérterhei, amik ma adókötelezettségeik legnagyobb részét képezik, jóval kiszámíthatóbbá és stabilabbá váltak.

A “Paying Taxes 2014” kiadvány szerint a 2012 júniusától 2013 júniusáig tartó periódusban 32 gazdaság tett további lépéseket az adófizetés megkönnyítésének érdekében. A 189 ország adózási rendszerét vizsgáló tanulmányból kiderül, hogy az előző két évhez hasonlóan a leggyakoribb adózási reformnak most is az online adózási rendszerek bevezetése vagy azok fejlesztése számított. A befizetések száma valamint az adózási kötelezettségek teljesítésére szánt órák száma 2012-ben bár lassuló ütemben, de tovább csökkent.

“Az adóhatóságok világszerte törekednek a fizetési rendszerek korszerűsítésére, modernizálására. Jelenleg 76 ország adófizetőinek van lehetősége adóbevallásaikat elektronikus formában kitölteni, és így virtuálisan benyújtani, akármerre is legyenek a világon. A közösségi szolgáltatások minőségének emeléséhez használt legújabb technológiák fokozzák a transzparenciát, sok adóhatóság számára pedig lehetővé teszik az adóalap kiszélesítését, amely makroökonómiai szempontból igen előnyös fejlesztés” - tette hozzá Augusto Lopez Claros, a Világbank-csoport, globális indikátorok és elemzések részlegének elnöke.

A 2014-es jelentés szerint egy közepes méretű vállalat átlagosan nyereségéhez viszonyítva 43,1%-t fizet ki adóban. Teszi mindezt 26,7 befizetés során, ezen fizetési kötelezettségek teljesítésére pedig összesen 268 órát áldoz egy évben. Magyarországon összesen 49,7% az adóteher. Ebből 11,6% a nyereségadó, 34,6% a munkát terhelő adó, míg az egyéb adók 3,5 %-ot tesznek ki.

Csak a kisujját nyújtja a kormány, pedig a karja kéne
A kormány múlt héten bejelentett áfacsökkentése ugyan nagy segítséget nyújt a nehéz helyzetben lévő sertésfeldolgozóknak és termelőknek, nem szorítja viszont vissza a feketegazdaságot az ágazatban és a fogyasztók sem fognak sokat érezni belőle.
Az adórendszer reformja alapvető, ez a tanulmány pedig bebizonyítja, hogy nem csak a társasági adó fontos. Emellett az is eldöntendő kérdés, hogy kit, hogyan és milyen mértékben szükséges adóztatni,” - mondta Andrew Packman, a PwC Tax Transparency and Total Tax Contribution csoportjának vezetője. “A nemzetközi adózási környezet trendjei - a vállalatok globalizációja, az országok között zajló, az adóbevételek növeléséért folyó fokozódó verseny, az olyan vállalati immateriális javak növekvő aránya, mint a márkanév, szoftverek, know-how – megkövetelik a világ adórendszereinek naprakész állapotát, hogy a mai elvárásoknak megfeleljenek.”

A Paying Taxes 2014 című tanulmány vizsgálja az összes kötelező adót és járulékot, amelyeket a közepes méretű vállalkozásoknak évente fizetniük kell. A vizsgálat tárgyát képezi a társasági és különadó, TB-járulék, a munkáltatói adóterhek, a helyi adók, a vagyonátruházási illeték, az osztalékadó, a tőkenyereség adó, a pénzügyi tranzakciós illeték, a környezetvédelmi termékdíj, a gépjármű- és útadók, valamint az egyéb kisebb adók és járulékok.

Az angol nyelvű „Paying Taxes 2014” kiadvány, benne a magyar vonatkozású adatokkal az alábbi linkre kattintva érhető el.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo