hirdetés

Máris visszakozna a kormány?

Máris visszakozna a kormány a legutóbbi Matolcsy-csomag egyes elemeitől, mert rádöbbent, hogy többet ártana velük, mint használna – írja az origo. A gyors visszavonuló az iparűzési adót és a cafeteria szigorítását érintené, így közel 80 milliárdos bevételkieséssel járna.
hirdetés

Információik szerint az előbbivel kapcsolatban olyan visszajelzéseket kapott az érintett ágazatokból a miniszterelnök, hogy a lépés az egyébként is magas élelmiszerárak drasztikus megugrásához vezethet. Az egyes cafeteriaelemek után (Szép-kártya, Erzsébet-utalvány, helyi bérlet) fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértékének 10-ről 27 százalékra tervezett emelése miatt pedig - úgy tudják - arra hívták fel Orbán Viktor figyelmét, hogy az intézkedés munkaadók és munkavállalók tömegeit hangolhatja a kormány ellen.

A kormány 2013-ra újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött október közepén. Minderre azért került sor, mert az Európai Bizottságtól (EB) hétfőn érkezett levél szerint a két hete elhatározott 397 milliárdos intézkedéscsomagot nem tartják elégségesnek a kormány által kitűzött – a korábban tervezett 2,2 százalékról egyébként 2,7 százalékra megemelt – hiánycél eléréséhez, mivel az intézkedéseknek csak a kétharmadát tudják figyelembe venni, s így 2013-ban a magyar költségvetési hiány a GDP 3,7–3,9 százaléka lenne.

Ennek a csomagnak a részeként 2013 január elsejétől az iparűzési adó tekintetében történt javaslat, amely azt mondja ki, hogy az ipa alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százaléka lenne levonható. Szakértők már korábban is jelezték fenntartásaikat az intézkedés hatásaival kapcsolatban – erről itt olvashat bővebben. Ugyanezen csomag részeként ( melyről itt olvashat bővebben) döntöttek a béren kívüli juttatások Eho mértékének 10-ről 27 százalékra növeléséről. Így szakértők szerint a juttatások adóelőnye olyan mértékben szűkül, hogy a munkáltatók nyilván elgondolkodnak rajta, hogy így megéri-e. A felmérések is azt mutatják, hogy a jelen gazdasági helyzetben könnyen feladják.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo