Nincs helye adóemelésnek

„Elhibázott gazdasági és fiskális politika adósságválság idején adókat emelni, új adókat bevezetni bárhol a világon. Ez a kerékkötője a növekedés beindulásának, holott éppenséggel a növekedés a kulcs az adósságállomány lefaragásának.” Ezt a görög ellenzék "árnyék" pénzügyminisztere, a korábban a Fidelity International vezető befektetési elemzője Notis Mitarakisz mondta a Concorde Alapkezelő – Alapblog számára adott exkluzív interjúban.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Notis Mitarakisz szerint már csak geopolitikai okokból sem megengedhető Görögország pénzügyi csődje. Az euróról a görögöknek eszük ágában sincs lemondaniuk. Készek teljesíteni a házi feladataikat, viszont az EU-nak is mielőbb igazi fiskális unióvá kell válnia, az Európai Központi Banknak pedig igazi jegybankká.
Mind a görög ellenzék, mind a kormánypárt vezetői egyetértenek Angela Merkel német kancellárral abban, hogy beláthatatlan következményei lennének, nemcsak az euróra, hanem az egész unióra nézve, ha annak egy olyan geopolitikai jelentőséggel bíró tagja, mint Görögország kilépne.


Görögország tudja a leckét
Kép: flickr/AsterOid


A legnagyobb görög ellenzéki párt, az Új Demokrácia egyik vezére az interjúban leszögezte azt is, hogy semmiféle adó átütemezésre nem lesz szükség, "sem részlegesre, sem teljesre". Görögország tudja a leckéjét, és végre fogja hajtani a számára is lényeges kiadáscsökkentéseket, illetőleg liberalizációt, így törleszteni tudja majd adósságait.

Károkat okoz az áfa emelés

A közgazdász ugyanakkor hangsúlyozta, hogy elhibázott lépésnek tart minden adóemelést. Úgy véli, fölösleges, a gazdasági tevékenységet súlyosan gátló károkat okoz önmagában véve az is, hogy a minap 13-ról 23 százalékosra, „brutális magasságba és brutális mértékben” emelte a kormány az áfát.
– A túlzott adóztatás és az új adók bevezetése éppenséggel a nagy célok: az adósságállomány leépítése és a versenyképesség erősítése ellen hatnak. Az állami kiadások radikális megkurtítása a lényeg a takarékossági oldalon. A másik oldalon pedig a grandiózus állami vállalatok és intézmények karcsúsítása, a liberalizálás és a privatizáció! Mi ez utóbbi intézkedések gyors, átlátható végrehajtását szorgalmazzuk, és ezen az alapon kívánjuk helyreállítani a bizalmat – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki ezzel magyarázta azt is, hogy pártja nem szavazza meg az ingatlan adó bevezetését, annak ellenére sem, hogy ezt várják el a görögöktől a hitelezők.

Eddig mindenki felállt

Az ingatlanadó ügyét fokozott várakozás előzi meg Görögország magán és kormányzati hitelezői körében, ezt a kívülállók a görög állami költségvetés egyik legfontosabb potenciális bevételi forrásának tartják.
– Súlyos adósságproblémákkal küszködő országok mindig is voltak – Európában is – mégis sikerült a végén "felállniuk"és erősebbekké váltak, mint valaha korábban. A Világháborút követően Németország volt a világ legeladósodottabb helye, akkor egyebek között éppen mi, görögök tanúsítottunk a németekkel, a velük szemben fennálló követeléseink kapcsán rendkívüli nagyvonalúságot. Mostanában az íreknek sikerül „felállniuk”, egyértelműen kifizetődni látszik a velük szemben tanúsított európai pénzügyi szolidaritás. Ugyanezt várjuk el mi görögök az uniótól és a nagy nemzetközi pénzügyi intézményektől. Ahogy az írek, úgy mi is helyt állunk, vállaljuk az áldozatokat, helyre hozzuk a hibáinkat. Ehhez azonban mindenképpen alább kell hagynia a részben mesterségesen keltett hisztériának – nyilatkozta a Concorde Alapkezelő számára a görög közgazdász és hozzátette: meg kell teremteni az élénkítés feltételeit a takarékoskodás körülményei között. Ha ez nem történik meg, nemcsak nálunk, hanem világszerte, annak beláthatatlan következményei lesznek a globális gazdaságra.

Mindazonáltal Görögországnak szüksége lesz az Európai Pénzügyi Stabilizációs Alap további támogatására. Mitarakisz úgy véli, az Európai Unió vezető országainak irányítói, az Európai Központi Bank, az IMF és minden más befolyásos intézmény és kormány számára az most a házi feladat, hogy megértesse országgal-világgal: nincs más út, mint megadni a bizalmat Görögországnak. Szerinte az unió előtt egyetlen lehetséges út áll, ez pedig a további pénzügyi, sőt politikai egységesedés. Az uniónak működő fiskális unióvá kell alakulni, az Európai Központi Banknak pedig uniós szinten kell ellátnia azt a szerepet, amit egy központi banknak el kell látnia. Ehhez kapcsolódóan elkerülhetetlennek tartja a közös kötvény kibocsátást, és a zóna által jegyzett euró kötvény piac létrehozását. Még akkor is, ha ez a nemzeti szuverenitások további korlátozásával jár.

A teljes interjút itt olvashatja.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo