Új adónem a jövő évi adócsomagban

A megemelt áfakulcs és az önkormányzatok által kivethető települési adó is szerepel abban az adótörvényeket módosító javaslatban, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be péntek délután az országgyűlésnek. Nő az önkormányzatok által beszedhető ingatlanadó alapja. A népegészségügyi termékadót szabályozó törvénybe bekerült a cukrot tartalmazó sör is, a korábbi termékek közül csak az energiaital adója nem változik, az üdítőitalé, a süteményé, a sós snacké és az ételízesítő emelkedik.


Matolcsy György
Fotó: MTI

 

A többi kulcs marad
Matolcsy György a szeptember 30-ai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, hogy az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, és marad az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre is.

A nemzetgazdasági miniszter által benyújtott, egyes adó-törvényeket módosító javaslat tartalmazza, hogy az áfa általános kulcsa 2012. január 1-jével 27 százalékra emelkedik. A pénztár-gépeket február 29-éig kell átállíttatni, addig kézzel írt számla és nyugta pótolja a gépit.

A javaslat szerint az önkormányzat települési adót vethet ki, de ezt az adónemet nem állapíthatja meg törvényben szabályozott közteher tárgyára. Ilyen a jövedelem, az adózás előtti eredmény és az árbevétel. A települési adó maximális összege nem haladhatja meg a vállalkozás által fizetendő iparűzési adót, a befizetett települési adó pedig levonható lesz az iparűzési adóból. Az önkormányzat által kivetett építmény- és telekadó révén beszedett összegek emelkedhetnek. Bár az adó mértéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 3 százalékát, de az adó alapja kibővül: az eddigi korrigált forgalmi érték (az illetéktörvény alapján megállapított forgalmi érték 50 százaléka) helyett a teljes forgalmi érték lesz az adóalap. A kormány szándéka, hogy bővítse a helyhatóságok adózási mozgásterét.


Magyarországon 2012-től az élelmiszerek áfája is 25 százalékról 27 százalékra emelkedik

Koradélután, még a javaslat benyújtása előtt a gazdasági tárca közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a sajtóban megjelent több információ téves, például „...a kormány javaslata szerint a jövőben sem fogja népegészségügyi termékadó terhelni a kávét", s „az ízesített sörök és alkoholos frissítők esetén egységesen 20 forint/liter népegészségügyi termékadó mértékre tesz javaslatot kormány."

A népegészségügyi termékadót szabályozó törvénybe bekerült a cukrot tartalmazó sör is, amelynek literenként 20 forint lesz az adója. A korábbi termékek közül csak az energiaital literenkénti 250 forintos adója nem változik. Az üdítőitalé literenként 5 forintról 7 forintra, a süteményé kilogrammonként 100 forintról 150 forintra, a sós snacké és az ételízesítő pedig 200-ról 250 forintra emelkedik.

A benyújtott javaslat szerint a baleseti adó a népegészségügyi adóról szóló törvénybe kerül be kiegészítésként, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30 százalékaként a biztosítók szedik be minden ügyféltől, aki kötelező gépjárműfelelősségbiztosítást fizet. Az NGM közleménye a baleseti adóval kapcsolatban rámutat: arra a türelmi időszakra, ameddig a biztosító szolgáltatása fennáll, de a biztosított elmulasztja a díj és az adó megfizetését, a beszedés kockázata nem a biztosítót terheli. Mivel a baleseti adót a biztosítási díj százalékában határozzák meg, így egyértelműen figyelembe veszik a biztosítottal kapcsolatos kockázatot, beleértve a baleset által okozott egészségügyi kockázatot is. A biztosítói piac szereplőinek első visszajelzései alapján az adónak hatása lesz az árakra, így feltehető, hogy a kialakuló árverseny miatt részben a biztosítók viselik majd annak terhét - teszi hozzá az NGM a közleményben.

A személyi jövedelemadó és a járulékok szabályainak változása miatti esetleges nettó bércsökkenés ellentételezése érdekében a kormány kompenzációs rendszert alakít ki - ismerteti a közlemény. A kompenzáció részleteit már kidolgozták, s ezeket a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szerveivel egyeztetik. A nettó bér mértékére hatással lévő törvénymódosítások csak 2012. január 1-jén lépnek hatályba, így a kormány a kompenzáció alapos előkészítésére fekteti a hangsúlyt, „a szükséges jogszabályok kellő időben el lesznek fogadva" - olvasható a közleményben.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo