Munkaügyi ellenőrzés cikkek

hirdetés

Csak a kis cégeknek kell tartania a munkaügyesektől?

Csak a kis cégeknek kell tartania a munkaügyesektől?

Érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmünket a Policy Agenda elemzése, ugyanis tíz év alatt csaknem felére csökkent az munkaügyi ellenőrzésekben érintett cégek száma, és az ellenőrzések súlypontja is mindinkább a mikro- és kisvállalkozásokra tolódik.
Hogyan készüljünk fel a munkaügyi ellenőrzésre?

Hogyan készüljünk fel a munkaügyi ellenőrzésre?

Munkaügyi ellenőrzést bármikor, bármelyik ágazatban tevékenykedő cég kaphat, a mikrovállalkozásoktól kezdve egészen a nagyvállalatokig. A HRPortál összefoglalta, mit és hogyan ellenőriz ilyenkor a munkaügyi felügyelő hivatal.
Az ellenőrzött munkaadók 68 százalékánál találtak munkaügyi szabálytalanságot

Az ellenőrzött munkaadók 68 százalékánál találtak munkaügyi szabálytalanságot

A munkaügyi hatóság az ellenőrzött 10 186 munkáltató 68 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, ezek a vizsgált 45 951 munkavállaló 67 százalékát érintették, mindezek az adatok a munkáltatóknál stagnálását, a dolgozóknál pedig 2 százalékpontos emelkedést mutatnak 2016 első félévéhez képest - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.
Megéri-e a munkaügyi szabálysértés?

Megéri-e a munkaügyi szabálysértés?

Állami támogatásoktól, közbeszerzésektől vághatja el magát, sőt, perekkel számolhat az a cég, melynek munkaügyi kapcsolatai rendezetlennek bizonyulnak. Az USA viszont most enyhített a szabályokon, amelyek nálunk is lényegesen enyhültek a válság évei alatt. Jogi szakértőnk segítségével áttekintjük, hol tartunk jelenleg.
Önnél már van munkavédelmi képviselő?

Önnél már van munkavédelmi képviselő?

A megváltozott szabályoknak köszönhetően sokkal több cégnél kötelező munkavédelmi felügyelőt választani. Számuk már most megduplázódott. Január 8-ig kellett intézkedni ez ügyben. Az Ön cége érintett?
hirdetés
Százból nyolcvannégy cégnél valami nincs rendben

Százból nyolcvannégy cégnél valami nincs rendben

A megfelelő foglalkoztatást, a pihenőidő betartását és a munkaidő-nyilvántartást is vizsgálták a munkaügyi ellenőrök tavaly év végén. Az eredmények nem túl fényesek: a munkáltatók 84 százaléknál tártak fel a munkavállalók 64 százalékát érintő valamilyen munkaügyi jogsértést – derül ki a munkaügyi hatóság összefoglaló jelentéséből.
Munka a hidegben: csak óvatosan!

Munka a hidegben: csak óvatosan!

Szokatlanul hideg időjárásra számíthatunk az elkövetkező napokban, így mind a szabadban, mind a zárt környezetben dolgozóknak és munkáltatóiknak is fokozottan ügyelniük kell az ilyenkor alkalmazandó munkavédelmi szabályok betartására. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!
Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartását

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartását

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-es ellenőrzési tervéből.
Mikor büntet a NAV a katás alkalmazottért?

Mikor büntet a NAV a katás alkalmazottért?

Költséghatékonysági szempontból megéri katás vállalkozót megbízni egy-egy feladat elvégzésével, arra azonban érdemes ügyelni, hogy ha ezt munkavállalói jogviszonyként értelmezi az adóhivatal, súlyos, akár több millió forintos büntetésnek nézünk elébe. Szakértőnk segít, hogy ezt elkerülhessük!
Félnek a feketén foglalkoztatottak

Félnek a feketén foglalkoztatottak

Az ellenőrzött munkáltatók többségénél találtak szabálytalanságot a munkaügyi ellenőrök tavaly, ráadásul az a tapasztalatuk, hogy a munkavállalók félnek kiállni a jogaikért. Feketefoglalkoztatásban még mindig az építőipar a legfertőzöttebb, a szankciók már nem igazán riasztják el a jogsértőket.
hirdetés

Ki számíthat munkaügyi ellenőrökre jövőre?

Jövőre a vagyonvédelemben, illetve a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások számíthatnak a hatóság megkülönböztetett figyelmére, akit egyszer rajtakaptak, hogy feketén foglalkoztat, annál szinte biztosan kopogtatnak majd az ellenőrök.

Ebből van mindig gond egy munkaügyi ellenőrzésen

A szabályozási környezet változása, az időnként nehezen értelmezhető vagy többféle értelmezés alapján is alkalmazható előírások, illetve az ellenőrzési és ítélkezési gyakorlat esetleges eltérései mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkaidő szervezéshez kapcsolódó kérdések folyamatos kihívást jelentenek a foglalkoztatók részére – figyelmeztetnek a BDO Magyarország szakértői.

Gyorsabban kell döntenie a munkaügyi ellenőröknek

Jövőre gyorsabban kell döntése jutniuk a munkaügyi ellenőröknek, a munkavédelmi hatóságnak, és rövidebb idő alatt kell elbírálni a kutatási támogatások és pályázatokra való jogosultságot is, ha elfogadja az Országgyűlés a bürokrácia csökkentését célzó csomagot.

Ennyibe kerülhet a szabálytalankodás

A munkáltatók 83,5 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az idei első fél év során, a felügyelők 228 esetben több mint 50 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

Ingyen munka semmiképp nincs!

Nincs ingyen próba- vagy más munka, az első naptól kell a bejelentés és figyelni kell a pihenőidőre is. Tanácsokat szedett össze a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ahhoz, hogy megfogalmazásuk szerint tartós alapokat lehessen teremteni a vállalkozásnak. Az NGM a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projektje keretében adta közre, hogy mit és miért kell betartani.

Szinte mindenki szabálytalanul dolgozik

A vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel valamilyen munkaügyi jogsértést az NGM akcióellenőrzése. Ez derül ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentéséből

Ezen a banánhéjon csúszik el a legtöbb cég

Kevesen tudják, hogy a munkaidő-nyilvántartás olyan „banánhéj”, amelyen a legtöbb munkáltató könnyen „megcsúszik”. Más szavakkal: a munkaügyi ellenőrzés könnyen találhat hibát a munkaidő-nyilvántartásban néha akkor is, ha azt gondoljuk, hogy minden rendben van – figyelmeztet a jogi szakértő.

Nem büntetésre hajtanak a munkaügyi ellenőrök?

A hatóság elsődleges célja a tájékoztatás, a helyes magatartás elősegítése, a szabályok betartatása, nem pedig a büntetés. Ezért az ellenőrzések következményeként legtöbbször csak figyelmeztetnek vagy kötelezik a munkáltatókat a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartására.

Egyre több a feketemunkás

A munkaügyi hatóság tavaly több mint 18 ezer munkáltatót ellenőrzött, és ennek során a foglalkoztatók 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak 71 százalékát, mintegy 101 ezer munkavállalót érintették.

Itt a lista, hol kopogtatnak idén a munkaügyi ellenőrök

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága kiadta a 2015. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseinek az irányelveit, amelyekből kiderül, hogy az idei évben, mikor, milyen szektorok munkáltatói számíthatnak munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre.

Erre figyeljünk, ha munkaügyi ellenőrzést kapunk

Jogszerűen foglalkoztatni nem egyszerű feladat, és gyakran a legjobb szándékunk ellenére sem biztos, hogy helyesen járunk el. Ezért fontos, hogy ne csak a jogszabályi előírásokkal legyünk tisztában, hanem a gyakorlattal is. és Mit ellenőrizhet pontosan a munkaügyi ellenőr és meddig terjed a hatásköre?

Erre ugranak az idén a munkaügyi felügyelők

Kiemelt figyelmet élvezhetnek a faipari vállalkozások, a munkaerő-kölcsönzők és a biztonsági őrök a Munkaügyi Hivatal részéről. A bejelentési kötelezettségek figyelése mellett a szabadságok kiadására és a munkavédelmi előírások betartására is ügyelnek majd.

Készülhetnek az ellenőrzésre a munkaerő-kölcsönzők, de mindenki más is

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága kiadta a 2015. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseinek az irányelveit. A munkaügyi ellenőrzések kellemetlen meglepetést okozhatnak azon vállalkozások számára, akik nem készülnek fel előre.

Kiderült, milyen ellenőrzésekre számíthatnak jövőre a cégek

A munkaügyi hivatal kiemelten ellenőrzi jövőre többek között a munkaerő-kölcsönzéssel és a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartását - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2015-ös ellenőrzési tervéből.

Így trükköznek a cégek – és megússzák ejnyebejnyével

Tízből hét munkaadót rajtakaptak valamilyen szabálytalanságon a munkaügyi ellenőrök az idén. Tízből hét szabálytalankodó vállalkozás megússza anyagi retorzió nélkül a büntetést – és egyre kreatívabbak a jogsértések.

Mit ellenőriz a munkavédelmi felügyelő?

A munkavédelmi felügyelő valamennyi munkahelyen - külön engedély nélkül - ellenőrzést tarthat, a munkahelyen tartózkodó személytől az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást kérhet, valamint az ilyen személyt személyi azonossága igazolására felhívhatja, az ellenőrzés lefolytatásának akadályozása esetén pedig igénybe veheti a rendőrséget. Mit vizsgál a munkaügyi felügyelő egy ellenőrzés során? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Bejelentve vagy számlásan? Nem elvi kérdés!

Számos cég életében merül fel a kérdés, hogy az új munkaerővel munkaviszonyt vagy egyéb jogviszonyt, például megbízási szerződést létesítsen. Kérdés, hogyan reagál erre a Munkaügyi Hivatal.

Mire kell ügyelni az elektronikus munkaidő nyilvántartásnál?

Akár papíron, akár elektronikus formában vezetjük a munkaidő nyilvántartást, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnünk. A munkaügyi ellenőrzés során ugyanis erre kiemelten ügyel a hatóság és komoly büntetést kockáztat, aki akár egyszerű tájékozatlanságból nem felel meg a szabályoknak.

Így ellenőrzik a munkaidő-nyilvántartást

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény rendelkezései alapján a hatósági ellenőrzés kiterjed a munka- és pihenőidőre a munkaviszonyra vonatkozó szabályban előírt rendelkezésekre. Ezért érdemes átfutni a szabályokat, hogy ne fussunk bele egy méretes büntetésbe.

Mit vizsgálnak az ellenőrök?

Vállalkozni nem könnyű és a számtalan engedély és dokumentáció beszerzése nem is teszi egyszerűbbé a cég működését. Különösen ha úgy döntünk nyitunk egy üzletet, szépségszalont vagy éttermet. Miután úgy érezzük, hogy túl vagyunk a nehezén, a sok munkával és legalább annyi anyagi áldozat megszerzett engedélyek a gyakorlatban is megmérettetnek a különféle szakhatóságok által. Összeszedtük, kik ellenőrizhetik és miket vizsgálhatnak egy kereskedelmi egységnél.

Könnyebben bukhatnak a cégek

Egyre hatékonyabb adóhatóság, felkészült adóellenőrök, az új Ptk. miatt könnyebben felelősségre vonható ügyvezetők és egy elhibázottan kezelt ellenőrzés miatt még a cég is bedőlhet.

Ezért is bírságolnak a munkavédelmi felügyelők

A munkáltató kötelessége kockázatértékelést készítettnie akkor is, ha egyetlen alkalmazottja van. Ellenkező esetben akár 10 millió forintra is bírságolható. De mire való a kockázatértékelés? Mikor és hogyan kell elkészíteni, elkészíttetni a dokumentumot? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ezért bírságolnak a munkaügyi ellenőrök

Vállalkozást vezetni nem könnyű feladat. Rengeteg szabály, egy halom adminisztráció és egyetlen baki is milliókba kerülhet. Már 2-3 alkalmazott foglalkoztatása is nagy odafigyelést, precíz dokumentációt igényel. Mire figyeljünk, hogy a munkaügyi ellenőr ne minket bírságoljon? Íme az eKontento online könyvelő iroda tanácsai.

Több a trükkös munkáltató

Az idei első negyedévben a munkaügyi hatóság 5918 munkáltatót ellenőrzött, és a vizsgálatok során a foglalkoztatók 58 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, míg 2013 azonos időszakában a munkáltatók felénél tárt fel szabálytalanságokat.

Erre ügyeljen idén, hogy elkerülje a büntetést!

A feketefoglalkoztatásra, a munkavédelmi szabályok betartására különösen ügyel idén a munkaügyi hivatal. Kiemelt figyelemre számíthatnak az őrző-védő cégek, az építőiparban és az anyagmozgatásban érdekeltek.

A hőségriadót betartják, bejelenteni elfelejtenek

2013-ban összesen 3551 esetben kellett kiszabni munkaügyi bírságot, 22,5 százalékkal többször, mint a megelőző esztendőben. Az idei év viszont biztató: tavaly január–márciusban 733 céggel szemben hozott a munkaügyi hatóság elmarasztaló határozatot, az idén az első negyedévben viszont csak 308 esetben szankcionált.

Ezekért a hibákért százezrekre büntethetik!

A magyar vállalkozások sokszor nem is tudják, hogy az általuk követett gyakorlat, mint a próbanap, vagy a levonások a munkabérből, ütközik a munkajoggal. A tájékozatlan cégeket pedig súlyos büntetéssel sújthatja a Munkaügyi Felügyelet.

A túlórát sem fizetik ki: sok szabálytalanság a munkaadóknál

A szolgáltatóiparban végzett ellenőrzések során a munkáltatók 74 százalékánál találtak szabálytalanságokat a munkaügyi ellenőrök. A leggyakrabban a munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó szabályokat sértik meg, de jócskán előfordul feketefoglalkoztatás is.

Tedd, ne tedd adóellenőrzés esetén

Előbb-utóbb minden cég találkozik a NAV ellenőreivel, és akkor is hajlamosak vagyunk megijedni ettől, ha egyébként mindent a lehető legszabályosabban csinálunk. A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén.

Hogyan éljük túl az adó- és munkaügyi ellenőrzéseket?

A NAV egyre gyakrabban tart adóellenőrzést, és a munkaügyi ellenőrzések száma is szaporodik. A végeredmény szempontjából nem mindegy, hogy hogyan készülünk fel az ellenőrök fogadására, és az is fontos, hogy tisztában legyünk jogainkkal és kötelezettségeinkkel. A Piac & Profit ötödik őszi KKV-AKADÉMIÁJÁN mindezt gyakorlott szakemberek tanítják.

Tisztességes céget is magával ránthat a csaló munkaerő-kölcsönző

Az irreálisan olcsó munkaerő igénybevétele egy munkaerő-kölcsönző cégtől komoly kockázatokat hordoz, mivel az alacsony vállalási ár arra is utalhat, hogy a vállalkozás nem fizeti meg a közterheket és az áfát alkalmazottjai után.

Egyre többet „trükköznek” a munkaadók

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 10 589 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben és a felügyelők a munkaadók 61 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; ezek csaknem 40 ezer munkavállalót érintettek.

Tíz munkáltatóból nyolc nem foglalkozik a biológiai veszélyekkel

Nem foglalkoznak a magyar munkáltatók az egészségvédelemmel. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az ellenőrzött munkaadók 82 százalékánál talált valamilyen szabálytalanságot, csaknem 8000 munkavállalót érintően.

Még mindig sok a hibát talál a NAV

A nagyobb uniós támogatással megvalósuló beruházásokat ellenőrizte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Dél-Alföldön, az eddigi tapasztalatok alapján a vállalkozások többnyire szabályosan foglalkoztatják alkalmazottaikat, az esetek ötödénél azonban találtak valamilyen hibát.

Munkáltatók figyelem! Egyre fifikásabb a NAV!

Egyre valószínűbb, hogy minden gazdálkodó lebukik, aki nem jelenti be alkalmazottait. A NAV ugyanis a foglakoztatás ellenőrzésekor egyre eredményesebb módszereket alkalmaz.

Túl sokan dolgoznak feketén

A Policy Agenda szerint a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülésünk érdekében a kormányzat több olyan döntést hozott, amely visszafogta a gazdaság teljesítőképességét, ez pedig együtt jár azzal is, hogy a foglalkoztatottak száma nem növekedett érdemben, és az adatok is tükrözik, hogy nem éppen kedvező irányban rendeződött át a munkaerőpiac.

Tízből hét cég trükközik, többen dolgoznak feketén

Habár valamicskét javult a munkavédelmi előírásokban szabálytalankodó cégek aránya a tavalyihoz képest, még mindig száz esetből nyolcvan cégnél vannak problémák. A munkaügyi fegyelem iszonyúan leromlott néhány év alatt.

Így válhat rémálommá a munkaügyi ellenőrzés

A cégekre előzetes bejelentés nélkül "rátörhetnek" az ellenőrök. Utólag, hacsak nincs nagyon igazunk, nehéz jogorvoslattal élni. Megnézik a jelenléti íveket, átvizsgálják a cég HR működését. Fontos ügyelni a részletekre is, mert akár 20 millió forintos is lehet a bírság.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Új otthonbiztosítás lett fogyasztóbarát

Új otthonbiztosítás lett fogyasztóbarát

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.

Pénzszerzés

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

A tavalyi gigantikus veszteség csaknem harmadát ledolgozták a nyugdíjpénztárak az első negyedév végére, azóta pedig még tovább javult a helyzet.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo