hirdetés

Gyorsabban kell döntenie a munkaügyi ellenőröknek

Jövőre gyorsabban kell döntése jutniuk a munkaügyi ellenőröknek, a munkavédelmi hatóságnak, és rövidebb idő alatt kell elbírálni a kutatási támogatások és pályázatokra való jogosultságot is, ha elfogadja az Országgyűlés a bürokrácia csökkentését célzó csomagot.
hirdetés

Kép: Pixabay

Beterjesztette a Miniszterelnökség az Országgyűlésnek „A közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokról” címet viselő salátatörvény-monstrumot, amely 110 ponton avatkozik a jogrendszerbe, átírva többek között az állatvédelem, az atomenergia, a temetők és a lőfegyverek használatának szabályozását is. A 152 oldalas törvényjavaslatból együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértői cikke alapján lássunk néhány fontos módosítást.

A törvény egyes rendelkezései – elfogadásuk esetén - 2015. december 31-én, mások pedig 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Azok a módosítások, melyek alkalmazása nehézséget okozna folyamatban lévő eljárások esetén, a módosított rendelkezéseket csak a hatálybalépésüket követően indult eljárásokban kell majd alkalmazni.

A jogszabálytervezet újdonsága a függő hatályú döntés bevezetése, ami a hatóság által az ügyfeleknek küldendő, az eljárás megindításáról szóló értesítés helyét veszi át, és igazolja az ügyfél számára, hogy ha a hatóság 2 hónapon belül nem tud érdemi döntést hozni, akkor a kérelmezőt megilleti a kérelmezett jogosultság.

Változások a munka világban

A törvényjavaslat a központi foglalkoztatási, képzési és munkaerő-piaci integrációs programok és kutatási támogatások, továbbá a pályázat alapján nyújtható foglalkoztatást elősegítő támogatások esetében a pályázati felhívásban az elbírálásra nyitva álló határidőt 45 napra csökkenti.

A tervezet elfogadása esetén csökken a munkabalesetekhez, a foglalkozási megbetegedésekhez és a fokozott expozíciós esetekhez kapcsolódó adminisztratív teher: ezekben az esetekben a közigazgatási hatósági eljárások ügyintézési határideje 2 hónapról 45 napra mérséklődik.

A munkavédelmi hatóság eljárásában az ügyfelek ne legyenek kötelesek külön hatósági (erkölcsi) bizonyítványt vagy a hatóság részére történő adattovábbítást kérni olyan adatok esetén, amelyek állami szerv nyilvántartásában már szerepelnek – szól a törvénymódosítás. A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény úgy módosulna, hogy a hatóságnak az eddigi 2 hónap helyett 45 nap alatt döntésre kell jutnia.

Mit ellenőrizhet pontosan a munkaügyi ellenőr és meddig terjed a hatásköre?

Most sikerült megelőzni az adminisztrációs cunamit
A NAV október 7-ei iránymutatása szerint mégsem kell harminc napon belül bejelenteni, ha céges partnereink elengedik a behajtási költségátalányból származó követelésüket – hívja fel a hazai cégek figyelmét MAZARS. A korábbi értelmezéssel szemben a követelés elengedéséből származó rendkívüli bevétel nem ajándékozás, és ezért nem is bejelentés köteles. A MAZARS szerint ezzel az állásfoglalással a hazai cégek tízezreit érintő, kezelhetetlen bejelentési hullámot előzött meg az adóhatóság.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo