Gyorsabban kell döntenie a munkaügyi ellenőröknek

Jövőre gyorsabban kell döntése jutniuk a munkaügyi ellenőröknek, a munkavédelmi hatóságnak, és rövidebb idő alatt kell elbírálni a kutatási támogatások és pályázatokra való jogosultságot is, ha elfogadja az Országgyűlés a bürokrácia csökkentését célzó csomagot.

Kép: Pixabay

Beterjesztette a Miniszterelnökség az Országgyűlésnek „A közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokról” címet viselő salátatörvény-monstrumot, amely 110 ponton avatkozik a jogrendszerbe, átírva többek között az állatvédelem, az atomenergia, a temetők és a lőfegyverek használatának szabályozását is. A 152 oldalas törvényjavaslatból együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértői cikke alapján lássunk néhány fontos módosítást.

A törvény egyes rendelkezései – elfogadásuk esetén - 2015. december 31-én, mások pedig 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Azok a módosítások, melyek alkalmazása nehézséget okozna folyamatban lévő eljárások esetén, a módosított rendelkezéseket csak a hatálybalépésüket követően indult eljárásokban kell majd alkalmazni.

A jogszabálytervezet újdonsága a függő hatályú döntés bevezetése, ami a hatóság által az ügyfeleknek küldendő, az eljárás megindításáról szóló értesítés helyét veszi át, és igazolja az ügyfél számára, hogy ha a hatóság 2 hónapon belül nem tud érdemi döntést hozni, akkor a kérelmezőt megilleti a kérelmezett jogosultság.

Változások a munka világban

A törvényjavaslat a központi foglalkoztatási, képzési és munkaerő-piaci integrációs programok és kutatási támogatások, továbbá a pályázat alapján nyújtható foglalkoztatást elősegítő támogatások esetében a pályázati felhívásban az elbírálásra nyitva álló határidőt 45 napra csökkenti.

A tervezet elfogadása esetén csökken a munkabalesetekhez, a foglalkozási megbetegedésekhez és a fokozott expozíciós esetekhez kapcsolódó adminisztratív teher: ezekben az esetekben a közigazgatási hatósági eljárások ügyintézési határideje 2 hónapról 45 napra mérséklődik.

A munkavédelmi hatóság eljárásában az ügyfelek ne legyenek kötelesek külön hatósági (erkölcsi) bizonyítványt vagy a hatóság részére történő adattovábbítást kérni olyan adatok esetén, amelyek állami szerv nyilvántartásában már szerepelnek – szól a törvénymódosítás. A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény úgy módosulna, hogy a hatóságnak az eddigi 2 hónap helyett 45 nap alatt döntésre kell jutnia.

Mit ellenőrizhet pontosan a munkaügyi ellenőr és meddig terjed a hatásköre?

Most sikerült megelőzni az adminisztrációs cunamit
A NAV október 7-ei iránymutatása szerint mégsem kell harminc napon belül bejelenteni, ha céges partnereink elengedik a behajtási költségátalányból származó követelésüket – hívja fel a hazai cégek figyelmét MAZARS. A korábbi értelmezéssel szemben a követelés elengedéséből származó rendkívüli bevétel nem ajándékozás, és ezért nem is bejelentés köteles. A MAZARS szerint ezzel az állásfoglalással a hazai cégek tízezreit érintő, kezelhetetlen bejelentési hullámot előzött meg az adóhatóság.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo