hirdetés

A túlórát sem fizetik ki: sok szabálytalanság a munkaadóknál

A szolgáltatóiparban végzett ellenőrzések során a munkáltatók 74 százalékánál találtak szabálytalanságokat a munkaügyi ellenőrök. A leggyakrabban a munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó szabályokat sértik meg, de jócskán előfordul feketefoglalkoztatás is.
hirdetés

A szolgáltatásoknál sok a trükkös munkaadó – Kép: Pixabay

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) kiemelten ellenőrizte a kereskedelmi, vendéglátó-ipari, szórakoztatóipari, javítási-karbantartási, ingatlanügynöki, takarítási, valamint a pénzügyi, oktatási, szociális, mérnöki területhez és a fizikai közérzetjavító tevékenységhez kapcsolódó és egyéb külön ágazatba nem sorolható szolgáltatásokat ellátó munkáltatókat – derült ki az NMH éves jelentéséből. A szolgáltatások szerteágazóságát mutatja, hogy a célvizsgálat alatt számos – addig ellenőrzéssel kevésbé érintett - terület került a hatóság fókuszába, pl.: utazásszervezők, járműkölcsönzők, számítógép-szervizek, masszőrök, edzők, tetoválóművészek, ingatlanügynöki, szépségápolási tevékenységet ellátók.

Az eredmények lesújtóak: az ellenőrzött munkáltatók 74 százaléknál, illetve az érintett munkavállalók közül 71 százalék esetében volt indokolt szabálytalanság megállapítása. A munkáltatók jelentős része kis- és középvállalkozásnak minősül, csupán a vizsgált foglalkoztatók 3 százaléka nem tartozott ebbe a körbe. Számos esetben tapasztalták a felügyelők, hogy a kijelölt ágazatban működő vállalkozások nem foglalkoztatnak munkavállalót, a vezető tisztségviselő vagy a vállalkozó maga dolgozik. (Pedig egyre valószínűbb, hogy lebukik a szabályszegő munkáltató.)

A munkaidő nyilvántartással van a legtöbb gond

Az elkövetett szabálytalanságok közül a nyilvántartási kötelezettség megszegése (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya), munkaidőre vonatkozó szabályok megszegése, illetve munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegése volt a legjellemzőbb szabálytalanság (ez a látszólag csekély szabálytalanság leplezi legtöbbször a napi maximális munkaidő túllépését, illetve a rendkívüli munkavégzést). Emellett a vizsgálat megállapításai szerint a foglalkoztatók több ízben megszegték a pótlékokra és a jogviszony (munkaviszony, illetve egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony) bejelentésére vonatkozó szabályokat.

Eltitkolt munkabalesetek: mennyi lehet?
Még mindig nem tartják eléggé fontosnak a magyarok a munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzését. Bár a statisztika szerint javult a helyzet, sok esetről mégsem tud a hatóság, pedig ha ezek az ügyek nyilvánosságra kerülnének, nagyobb esély lenne a megelőzésre. A szakemberek szerint nemcsak azzal van a baj, hogy a munkáltatók nem tartják be a szabályokat, a dolgozók sem elég tudatosak.
A célellenőrzéssel érintett foglalkoztatók egy részénél a munkaügyi hatóság a feketemunka tárgykörében bejelentés nélküli, illetve több esetben munkaszerződés nélküli foglalkozatást állapított meg. Emellett színlelt szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók ellenőrzésére is több alkalommal került sor a célellenőrzés során. Harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatásával a munkaügyi hatóság képviselői nem találkoztak a vizsgálatok során. (Korábbi cikkünkből megtudhatja, mitől válhat rémálommá egy munkaügyi ellenőrzés!)

Számos foglalkoztató esetében bizonyítást nyert, hogy a munkaidővel kapcsolatos adatokat hiányosan vagy nem a valóságnak megfelelően vezette (hamis, illetve kettős nyilvántartás). A szabadság kiadására vonatkozó szabályok kapcsán is több ízben kellett a hatóságnak eljárnia.

A vizsgálat tapasztalatai szerint előfordult, hogy a munkavállalók munkaideje meghaladta a napi munkaidő megengedett legmagasabb mértékét, emellett a munkaidő-beosztás szabályainak megsértésével is lehetett találkozni. Jellemző szabálytalanság volt még a pótlékok (munkaszüneti napi munkavégzésért, rendkívüli munkavégzésért járó pótlék, műszakpótlék, éjszakai bérpótlék stb.) megfizetésének elmaradása. Több ízben megállapításra kerülő szabálytalanság volt emellett, hogy a pihenőidő kiadása nem felelt meg a jogszabályban foglaltaknak, amellyel sérült a munkavállalók pihenéshez való joga. Ezen belül a legtöbb munkavállalót érintő jogsértés a munkaközi szünet be nem tartása volt. Az elkövetett szabálytalanságok jellemzően a kis- és középvállalkozásokat érintették. Ennek oka, hogy az elkövetett jogsértések jellemzően a vonatkozó jogszabályi ismeretek hiányával, egyszerű mulasztással, illetve a munkáltatói kockázatvállalással hozhatók összefüggésbe.

A nagyobb cégeknél a bejelentéssel van a bibi

A munkaügyi felügyelőségek a kisebb és közepes vállalkozások mellett a nagyobb létszámot foglalkoztató munkáltatókat is ellenőrizték. Az elkövetett szabálytalanságok közül a jogviszony (munkaviszony, illetve egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony) bejelentésének elmulasztása mellett a nyilvántartási kötelezettség megszegése (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya), munkaidőre vonatkozó szabályok (napi, illetve heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékének túllépése), illetve a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegése volt a legjellemzőbb szabálytalanság. Emellett a vizsgálat megállapításai szerint a foglalkoztatók több ízben megszegték a pótlékokra és a szabadság kiadására vonatkozó szabályokat. (A részleteket a Munka törvénykönyve szabályozza, amely tavaly módosult.)

Távmunkás külföldről? Miért ne!
A megfelelő munkaerőt nehéz megtalálni, de a megfelelő és olcsó munkaerőt még nehezebb. A modern technológiák fejlődésével azonban teljesen új lehetőségek nyílnak meg a cégek – és a munkavállalók – előtt: a távmunka ma már valódi alternatívát kínálhat, és nem feltétlenül Magyarországról.
Az ellenőrzött foglalkoztatók egy részénél a munkaügyi hatóság a feketemunka tárgykörében bejelentés nélküli, illetve több esetben munkaszerződés nélküli foglalkozatást állapított meg. A bejelentés elmulasztása – a tapasztalatok szerint – az írásba foglalt munkaszerződés szerinti foglalkoztatás helyett egyre inkább az egyszerűsített foglalkoztatás keretében való munkavégzéshez kapcsolódó jogviszonyok kapcsán jelentkezik. (Ugyanakkor tavaly némi javulás volt megfigyelhető a munkaügyi szabályok betartásában.)

A munkaviszonyhoz kapcsolódó bejelentési kötelezettség megszegése továbbra is jelentős arányban jelent meg, és megvalósulási formái lényegében nem térnek el az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerinti bejelentés elmulasztása kapcsán tapasztaltaktól. Fentiek mellett színlelt szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók ellenőrzésére is több alkalommal került sor, illetve számos esetben előfordult, hogy a munkavállalók részmunkaidőben történő bejelentése valójában teljes vagy magasabb heti munkaidőben történő munkavégzést leplezett.

Harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatásával is találkoztak a munkaügyi hatóság képviselői a vizsgálatok során, mely leginkább a sütőiparban fordult elő. Ennek leggyakrabban előforduló megjelenési formája a munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatás volt.

Több foglalkoztató esetében bizonyítást nyert, hogy a munka- és pihenőidővel kapcsolatos rendelkezéseket megszegte, valamint az ezekkel adatokat hiányosan vagy nem a valóságnak megfelelően vezette, illetve a szabadság kiadására vonatkozó szabályok kapcsán is több ízben kellett a hatóságnak eljárnia. Jellemző szabálytalanság volt még a minimálbérre, illetve a – legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben – a garantált bérminimumra vonatkozó rendelkezések megszegése, valamint a munkabér és a pótlékok (munkaszüneti napi munkavégzésért, rendkívüli munkavégzésért járó pótlék, műszakpótlék, éjszakai bérpótlék stb.) megfizetésének elmaradása.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo