Szállodaipar cikkek


Az augusztusi csillaghulláson kívül lesz-e másféle is - a hazai szállodák esetén?

Az augusztusi csillaghulláson kívül lesz-e másféle is - a hazai szállodák esetén? 

Klasszis Klubunk június 28-i adásában Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület nKft. ügyvezetője volt a vendégünk.
Mészáros Lőrincék újabb szállodát üzemeltethetnek

Mészáros Lőrincék újabb szállodát üzemeltethetnek  

Júniustól öt éven át a Hunguest Hotels üzemeltetheti a 92 szobás, négycsillagos, kiterjedt wellness részleggel bíró ceglédi Hotel Aquarell szállodát.
Ilyen se volt még: magyar érdekeltségű vállalat épít szállodát az Egyesült Arab Emirátusokban

Ilyen se volt még: magyar érdekeltségű vállalat épít szállodát az Egyesült Arab Emirátusokban 

Most először vásárolhatott telket és építhet fel egy szállodát magyar érdekeltségű cég az Emirátusokban.
Se ukrán, se orosz, se kínai turista, még jó, hogy nyugatról jönnek

Se ukrán, se orosz, se kínai turista, még jó, hogy nyugatról jönnek 

A járványügyi korlátozások megszűnésének köszönhetően egyre dinamikusabban épül vissza a beutazó turizmus Magyarországon, annak ellenére is, hogy a háború miatt elmaradnak az ukrán és az orosz turisták, a szigorú kínai covid-szabályok miatt pedig a kínai utazók is - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).
Jó évet vártak a horvát szállodások, most viszont állami segítséget kérnek

Jó évet vártak a horvát szállodások, most viszont állami segítséget kérnek 

Idén bevételnövekedésre számítanak a horvát szállodások, de lényegesen magasabbak lesznek a költségeik is, ami lassítja a beruházásokat, ezért állami beavatkozást várnak - hívták fel a figyelmet a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HUT sajtótájékoztatóján.
Elviselhetetlen a munkaerőhiány - nehéz helyzetbe került a szállodaipar

Elviselhetetlen a munkaerőhiány - nehéz helyzetbe került a szállodaipar 

A járványhelyzet és az ebből adódó járványügyi korlátozások a szállodákat nem csupán a hirtelen bezuhanó kereslet és az ebből következő bevételkiesés miatt érintették negatívan. Meghatározó problémának bizonyul a szektort érintő bizonytalanság kapcsán kialakult munkaerőhiány, mely a fővárosban érzékelteti leginkább a hatását. A szállodák üzemeltetői béremelésekkel és átcsoportosításokkal törekednek a helyzet megoldására.
Súlyos milliárdokat bukott ez a szállodalánc is járvány miatt

Súlyos milliárdokat bukott ez a szállodalánc is járvány miatt 

Tragikus 2020 után jelenti be szép lassan a szállodai újraindulását a Danubius, amely 30 milliárd forintos bevételkiesést élt túl, egészen minimális állami támogatással.
Az egyik legnagyobb hotelláncot is milliárdos veszteségek érték a járvány miatt

Az egyik legnagyobb hotelláncot is milliárdos veszteségek érték a járvány miatt 

A Hunguest szállodalánc is megszenvedte a koronavírus-járványt: tetemes veszteség jött össze, igaz a szintén tetemes állami támogatás bőven kompenzálta a károkat.
Budapesten milliárdos veszteséget, vidéken tízmilliós nyereséget hozott a járvány

Budapesten milliárdos veszteséget, vidéken tízmilliós nyereséget hozott a járvány 

Nem rászorultsági elvet követett az Orbán-kormány a koronavírus-járvány miatt padlóra került turizmus mentési kísérlete közben, amit jól mutat, hogy a 2020-ban milliárdos veszteségeket elszenvedő budapesti luxusszálloda nagyságrendileg ugyanannyi állami támogatást kapott, mint a mértékében sokkal kisebb visszaesést elkönyvelő, és végül nyereséggel záró vidéki társa.
Most túlél a vendéglátó- és szállodaipar, aztán jön a krónikus munkaerő-hiány?

Most túlél a vendéglátó- és szállodaipar, aztán jön a krónikus munkaerő-hiány? 

A vírusválság és a lezárások egyértelműen a szálloda- és vendéglátóipart sújtják leginkább. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportja szerint a vendégéjszakák száma országosan közel 40 százalékkal esett vissza 2020-ban a megelőző évhez képest, míg tavaly novemberben a visszaesés még drámaibb, közel 90 százalékos volt az egy évvel korábbi teljesítményhez viszonyítva. Rengeteg a pályaelhagyó, akik kényszerűségből más területeken keresnek boldogulást, és nagy kérdés, hogy ők később visszatérnek-e. A gondok mellet az iparág már a nyitásra és újraindulásra készül. Mindezt hogyan tervezik? Erre a kérdésre igyekezett választ találni a WHC Csoport vezető szakemberek segítségével a HR Fest konferenciasorozat márciusi eseményén.

Legalább 2-3 év kell a szállodaiparnak, hogy visszatérjen a járvány előtti szintre 

A hazai szektor nyár elejére várt újbóli felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok mind a légi- és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fussanak – mutat rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága. A tanácsadó cég szerint fele annyi hotel épülhet, mint amennyit 2024-ig terveztek. 

Szalmalángszerű fellángolás után - nagy bajban van a hazai turizmus 

A statisztikák azt mutatják, hogy a hazai szállodák óriási bajban vannak, és várhatóan a hétfőn bejelentett kormányzati mankó sem tud érdemben segíteni rajtuk.

Csökkenő cégszám mellett növekvő árbevétel a vendéglátásban 

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás iparágának ciklikussága kétségtelen, hiszen a nyári időszakban megduzzadnak a piac bevételei az ország adottságainak és az általa vonzott turistáknak köszönhetően. Nem volt ez másképp az elmúlt három év folyamán sem, derül ki a Bisnode elemzéséből, melyben a szezonalitást kiszűrve vizsgálta meg, hogy mi is mondható el az ágazat mutatóiról éves vonatkozásban.

Kétszámjegyű növekedés a szállodákban az első fél évben 

Az első fél évben kétszámjegyű növekedést értek el a magyarországi szállodák: a magyarországi hotelek összes bruttó forgalma 17,4 százalékkal, a budapestieké 19,9 százalékkal, a vidékieké 14,9 százalékkal múlta felül a tavalyit - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből.

Megduplázódtak a kínai befektetések Európában 

Több mint kétszeresére nőtt a kínai felvásárlások és zöldmezős beruházások együttes értéke Európában és Észak-Amerikában 2016-ban – derül ki a Baker McKenzie nemzetközi tanulmányából. Idén ismét jelentős mértékű kínai működőtőke-befektetés várható a két kontinensen, azonban a fokozódó ellenőrzések, Kína tőkeáramlást lassító intézkedései, valamint Donald Trump külföldi befektetési politikája körüli bizonytalanság nehézségek elé állíthatják a kínai befektetőket.

Jobb fizetéssel szereznének munkaerőt a turizmusban 

Megvalósítható a bérek erőteljes emelése a turizmusban, a bérszínvonal emelésének szükségessége egyértelmű Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének újonnan megválasztott elnöke szerint.

A hoteleknek is fel kell készülniük a digitális nemzedékre 

További lassulást vár a vendéglátóiparban 2017-ben az EY Global Hospitality Insights elemzése. A jóslatot a gazdasági bizonytalanságra, a folyamatosan növekvő kínálatara és az ezzel párhuzamosan csökkenő keresletre alapozzák. Ez nagyjából a 2016-ban is tapasztalt trend folytatása. A siker kulcsa a digitális világban keresendő.

Arab tőke Magyarországon: folyik a lassú építkezés 

Bár most a bevándorlási válságtól zeng a hazai közélet, a színfalak mögött folyik a magyar–arab gazdaságdiplomáciában néhány éve indított lassú építkezés. Bepillantunk a kulisszák mögé.

Rákapott a gazdaság az áfacsökkentésre 

A turizmus kilátásai kedvezőek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint, de a tartós növekedéshez a versenyképesség javítására, egyebek között jelentős, a szobakiadásra is kiterjedő áfacsökkentésre van szükség.

A turizmusnak is betesz a Brexit 

Több mint négymilliárd fontot vesztenek britek csak a nemzetközi turisztikai költés visszaesése miatt a Brexit után - írja egy friss szakmai tanulmány.

Itt a digitális szállodák ideje 

2020-ra az európai lakosság 44 százaléka digitális bennszülöttnek nevezhető majd, ami még lényegesebbé teszi a digitális foglalási eszközök használatát. A szállodák több mint kétharmada gyűjt rendszeresen adatokat a vendégekről, azonban kevesebb, mint felük használja fel ezeket tudatosan, személyre szóló ajánlatok készítése céljából. Pedig nagyon itt lenne az ideje...

Ismét kétszámjegyű növekedés a magyarországi szállodák forgalmában 

Az év első három negyedévében a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,8 százalékkal haladta meg az előző évit, csaknem 250 milliárd forintot tett ki, a bruttó szobaár-bevétele pedig 14,4 százalékkal, 146 milliárd forintra nőtt - egyebek között ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb elemzéséből.

A csillagok húznak ki a gödörből 

Az árnál és a hirdetéseknél is jobban befolyásolja a magyar szállóvendégek szobafoglalását, hogy hány csillaga van a választott hotelnek egy friss felmérés szerint.Mégis a magyarországi hotelek alig fele minősíttette magát az Európai Unió szálloda és vendéglátó szövetségeinek szervezete által alapított HotelStars Union csillagokkal.

Nyerésre állnak a hotelek a közvetítőkkel szemben 

A szállodák az elmúlt évben fontos lépéseket tettek saját online csatornáik tudatos felépítésére, sikeresen szorítva vissza az online közvetítők (OTA – Online Travel Agent) folyamatos térnyerését és az áron aluli értékesítés folytatódását.

Tervezésben még lenne hová fejlődni 

Bár az ingatlanpiaci válság a szállodaiparban is elengedhetetlenné tette a megfelelő üzleti tervezést, elsősorban a kisebb, független szállodák tervezési gyakorlatában még jelentős fejlődésre van szükség.

Öten aláírtak, de mások sincsenek kizárva 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) november 9-én, szombaton öt szervezettel kötött stratégiai megállapodást a jogszabályok előkészítésében való részvételről.

Vakrepülésben a hazai szálláshelyek 

Noha az ingatlanpiaci válság hatására a szállodaiparban is felértékelődött megfelelő üzleti tervek szerepe, a hazai szálláshelyek jelentős hányada továbbra sem él a stratégiailag megalapozott, historikus adatokra, frissített versenytárs- és környezetelemzésre épülő tervezés módszereivel.

Végre egyezség a zenei díjak ügyében 

A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete megállapodott az Artisjus-szal a 2014-es vendéglátó-ipari jogdíjakról. A zenei szerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, sőt a háttér jellegű élőzene esetében 50 százalékos díjcsökkenés is várható.

Csőd vagy áldás a kupon? 

A közösségi vásárlóoldalak, internetes szállásoldalak képviselői, valamint a szállásadók eltérően vélekednek arról, hogy a bónuszok, kuponok, internetes kedvezmények segítenek vagy inkább kárt okoznak a szállodaiparnak.

Magyar házak a világ legkedveltebb szállodái között 

Az év elején két nemzetközi turisztikai portál is díjazta a hazai szálláshelyeket. A TripAdvisor a világ 25 legjobb szállodája közé választotta a Four Seasons Hotel Gresham Palace-t; míg a HolidayCheck.de szerint a világ 99 legkedveltebb szálláshelye között van a Lotus Therme Hotel & Spa Hévíz.

Több mint százmilliárd turisztikai fejlesztésekre 

Több mint 100 milliárd forint értékben kezdődhetnek el turisztikai fejlesztések az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok forrásainak köszönhetően.

Nem volt felkészülve a szállodaipar a nehézségekre 

A legfontosabb kérdés a magyar szállodapiaccal kapcsolatban, hogy az eszkimókhoz képest sok-e a fóka. Az ezredforduló után erőteljes növekedés volt tapasztalható a hazai turizmusban, a kínálat jelentősen nőtt, különösen az elmúlt időszakban, de a gazdasági nehézségekre láthatóan sokan nem voltak felkészülve.

A szeptember is külföldieket hozott a magyar szállodákba 

Szeptemberben tovább javult a szállodaipar teljesítménye, s az ágazat szempontjából kiemelt súlyú harmadik negyedév is viszonylag jó adatokat produkált. A kedvező trendek ellenére a szektor helyzete még kritikus: a foglaltság gyenge, az árak nyomottak, a foglalkoztatás csökkent, a kapacitás pedig (ha nagyon lassú ütemben is, de) tovább bővült.

Nagyon olcsók a magyarországi szállodák 

Szobafoglaltságban jól teljesített júliusban Budapest, az átlag szobaárakat tekintve azonban csak a 28. helyen végzett a vizsgált 31 európai nagyváros közül - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-júliusi teljesítményéről szóló értékelésében.

Júliusban javítottak a szállodák 

A külföldi vendégforgalom növekedése, a hazai visszaesése eredőjeként 3,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma júliusban az előző év azonos időszakához képest. Az árbevétel folyó áron 9,6 százalékkal hízott.

A szemfülesek "szoba-szállodába" fektetnek Budapesten 

A MALÉV februári csődje után sokan a turisták számának visszaesését prognosztizálták, az idei első félévben mégis többen látogattak hozzánk, mint egy évvel korábban. Az igények és a fizetőképesség azonban fokozatosan átalakult az elmúlt években, amelyben sokan meglátták a lehetőséget. A „szoba-szálloda" egyre jobb üzlet és ez ismét Budapestre vonzza a befektetőket.

Javulhat a helyzet a magyar hotelpiacon 

Nőtt a vendégszám, új hoteleket adtak át, s három felsőkategóriás szálloda is új gazdára talált. A Colliers International ingatlan-tanácsadó idei első félévet értékelő elemzésében bizakodó a jövőt illetően elsősorban a külföldi vendégforgalom alakulásával összefüggésben. Az esztendő második fele a már rendelkezésre álló adatok alapján jól indult, bár az árakat illetően sok pozitívumot még nem tartalmaznak a beszámolók.

Olcsók a magyar szállodák 

Még mindig olcsónak szállítanak a régióban a magyar szállodák. Átlagos szobafoglaltság mellett is csak minimálisan nőtt ugyanis a magyar szállodák bevétele az első fél év alatt. A környező országokban - kivéve Szlovákiát, mindenhol javult a helyzet. A vendégéjszakák száma ugyan nőtt, de a szobafoglaltság alig javult. Még többet fizetünk üdülési csekkel, mint SZÉP kártyával.

Mit hozhat a második félév a szállodáknak? 

A 2012-es esztendő első félévéhez hasonló hullámzó folyamatainak fennmaradását várják a szállodák az év hátralévő részére is. Vidéken inkább a foglaltság javulásában, a fővárosban a nyomott árak emelkedésében bíznak az üzemeltetők - derül ki a Magyar Holtel Monitor (MHM) Szallodak.hu-val együttmőködésben végzett modellezéséből.

Bombaüzlet a fogászati turizmus 

Hazánk piacvezető a fogászati turizmus területén az Európai Unióban, és immár lehetséges, hogy a gigantikus Kínai piacból is nagyobb darabot tudnak kiszakítani a magyar fogorvosok. 

Kicsit kikapaszkodtunk, de még mélyen vagyunk a gödörben 

Idei mélypontjához képest alig emelkedett júliusban a GKI-Erste konjunktúraindex. A májusi zuhanás után júniusban és júliusban is minimálisan emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de ezzel a felét sem nyerte vissza akkori esésének. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júliusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak kissé, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Elindultak a külföldiek Magyarországra 

A külföldi vendégeknek köszönhetően folytatódott a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom közel 80 százalékát kitevő szállodákban, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 7,7 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben

Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben 

A felületkezelési szegmens hagyományosan kézi erővel dolgozik, de az elmúlt pár évben komoly változáson ment keresztül Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Szakítottak a biztosítók

Szakítottak a biztosítók  

Díjbevétel-növekedésben a 2008-as pénzügyi válság óta a legjobb évét produkálta tavaly a globális biztosítási szektor.

Pénzszerzés

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak  

Erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába - közölte az elemző a foglalkoztatási adatok után.

Klímablog

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés?

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés? 

Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani?

Gazdaság

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál 

Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés egykori igazgatóhelyettese ellen.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo