hirdetés

Júliusban javítottak a szállodák

A külföldi vendégforgalom növekedése, a hazai visszaesése eredőjeként 3,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma júliusban az előző év azonos időszakához képest. Az árbevétel folyó áron 9,6 százalékkal hízott.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A külföldiek 8,9 százalékkal több (1458 ezer), a hazai látogatók 1,1 százalékkal kevesebb (1693 ezer) vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. A szállodák összeségében valamivel jobban zárták az esztendő hetedik hónapját: 8,2 százalékkal élénkült a vendégforgalom, amelyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.

Szobaárak Budapesten
Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára júniusban 10 400 és 32 600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5700 és 26 400 forint között alakult, ami 36-114, illetve 20-92 eurónak felelt meg.

Mérsékelten javult a jövedelmezőség

A szállodák szobakihasználtsága júliusban átlagosan 57,5 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 74,5, a négycsillagosok 67 százalékot értek el. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 7,7 százalékkal (14 898 forintra), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 15 százalékkal (8568 forintra) emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Közel ötvenmilliárd forint a SZÉP Kártyákon
A munkáltatók július végéig összesen 48 milliárd 597 millió forint értékben adtak juttatást a dolgozóiknak Széchenyi Pihenő Kártyán. Ebből a kártyatulajdonosok 17 milliárd forintot meghaladó összegben használtak fel az időszak végéig a Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt adatok szerint.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 júliusában még 2265 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1855 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek ebben az időszakban több mint 2 milliárd forint értékben fizettek ezekkel, amelyből az üdülési csekkek aránya 12 százalék volt.

Tovább csökkent foglalkoztatás, bővült a kínálat

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több, különböző ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken júliusban közvetlenül mintegy 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 3,2 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyek körében jelentős volt a fluktuáció, a kapacitásukra a KSH gyorsjelentése szerint egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingekegy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2012. július 31-én Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3157 volt, ezen belül 990 szálloda 58 ezer szobával, 1092 panzió 12 ezer szobával működött. A szállodákban, júliusban 446 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában.

Budapesten a vizsgált időszakban 180 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos volt, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1075 volt.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo